Českotřebovský deník 178/2018 (17/6)
Krajský fotbalový přebor - předposlední kolo soutěže

Pátek 15. 6. 2018 18:00  Polička - Chrudim B 2:1 (1:1)
Pátek 15. 6. 2018 18:00  Žamberk - Choceň 0:1 (0:0) Pen: 3:5
Pátek 15. 6. 2018 18:00  Litomyšl - Svitavy 4:3 (2:1) Pen: 4:3
Sobota 16. 6. 2018 14:00  Lanškroun - Slatiňany 4:1 (1:0)
Sobota 16. 6. 2018 16:00  Hlinsko - Dobříkov 1:2 (1:0) Pen: 1:3
Sobota 16. 6. 2018 17:00  Moravská Třebová - Holice 3:0 (3:0)  
Neděle 17. 6. 2018 17:00  Heřmanův Městec - Česká Třebová 2 : 0 (2:0)
Neděle 17. 6. 2018 17:00  Třemošnice - Moravany 3 : 2  (penalty 4 : 3)
FK Česká Třebová je před posledním kolem na třetím místě tabulky první dva týmy již celou soutěž odehrály
 
Českotřebovští hokejbalisté I. ligu hrát nebudou

Tato možnost zde po vítězství v druholigové skupině  Čechy - východ byla, znamenala by účast v  baráži o 1. ligu. Lokomotiva navíc dokončila druholigovou soutěž v impozantní formě a tak byla mezi dalšími konkurenty v baráži považována na obávaného soupeře.  Nakonec po rozumném zvážení situace českotřebovští hokejbalisté rozhodli, že do baráže nepůjdou a absolvují další ročník opět v druholigové soutěži, kde doufejme budou opět hrát o vítězství v tabulce i v play off.  Rozhodly o tom absence některých klíčových hráčů právě v době baráže a také jistě ne nepodstatnou roli hrály i vyšší finanční náklady na prvoligovou soutěž, které znamenaly jezdit po celé České republice. Pro fanoušky to může být trochu zklamání, ale taková je situace a je třeba ji chápat. Podobně děvčata z českotřebovského Sokola již dvakrát za sebou vyhrála svou skupinu II. ligy a v soutěži nadále zůstávají bez postupu. Zde je  hlavním problémem  také systém soutěže, který není časově výhodný.
 
Vysokým protihlukovým stěnám odzvoněno?

Dne 29. května se na českotřebovské radnici uskutečnilo jednání na téma vysoké protihlukové stěny  Na jednání byli přítomni starosta města Jaroslav Zedník, vedoucí odboru rozvoje města a investic Ing. Karel Švercl, a městský architekt Ing. arch. Hájek,  Jan Eisenreich Brens Europe Plzeň a jeho kolega Mgr. Tomáš Oulehla (Brens Europe), zástupce Dopravní fakulty Jana Pernera, odborník na problematiku kluku z dopravy a hlukových studií a Martin Horák, iniciátor petice  "Nechceme vysoké protihlukové stěny".
 Podle informace starosty města na jednání zastupitelstva města byl cíl schůzky naplněn. Město jako účastník stavebního řízení požádá vybranou autorizovanou firmu o zpracování alternativního posudku,(vycházející ovšem z výsledků měření autorů (odmítnuté) hlukové studie a zpracuje je podle jiného programu. Město jako účastník územního řízení informovalo investora o odmítnutí předloženého návrhu zahrnujícího vysoké protihlukové stěny po celé délce města  informovalo o občanské iniciativě, která vznikla v petičním výboru a předala také kompletně všechny připomínky občanů soustředěné na odboru rozvoje města a investic. Vše s cílem vyvolat bez zbytečného odkladu v České Třebové další společné jednání s investorem a projektantem, kde  budou řešeny také možnosti alternativních způsobů ochrany před hlukem po jednotlivých dílčích úsecích modernizovaného koridoru na katastru města. Otázku, zda se tím příprava investice zpozdí nyní neřešíme, cílem je uplatnit včas námitky občanů.  Územní řízení na investici zatím nebylo zahájeno, připravuje se ale něho projektová dokumentace a její součástí musí být také ochrana před hlukem (ovšem provedená tak  aby byla akceptovatelná pro občany). V každém případě není možné otálet. Věříme, že si této skutečnosti jsou všichni zainteresovaní vědomi. Zdá se mi proto interval mezi usnesením zastupitelstva o odmítnutí (23.4. 2018) a sdělením této informace investorovi (začátek června) poměrně zbytečně dlouhý. Tuto informaci měl investor dostat  neprodleně.  Probíhající jednání se však vyvíjí pro město pozitivně, všechny  možnosti, které jako účastník územního řízení máme využíváme. Důležité je také jednotné působení. V "táboře investora" s tím budou mít problémy, požadavky města nelze jen tak odmítnout. Snad proto nyní z různých stran prosakuji zprávy o tom, že tato modernizace uzlu Česká Třebová bude odložena. Pokud by to mohlo pomoci při prosazení alternativních způsobů odhlučnění, pak by to bylo jedině dobře.
Problematika vysokých protihlukových stěn na  koridoru v Pardubicích a v České Třebové by měla být diskutována při jednání s ministry vlády, které se uskuteční tento týden v Pardubicích. (mm)
 
O rotundu sv. Kateřiny mají turisté zájem 

Odpoledne jsme vyrazili  ve dvou ke kostelíčku uklidit nepořádek zanechaný ... neslušnými lidmi....  a otřít pomník Kateřině Zajíčkové od pilin, která zemřela ve 28. letech před 120 lety v r.1898. Je to jeden z mála čitelných pomníků. Po dobře vykonané práci jsme si sedly pod lípy, v jejich stínu bylo nádherně. A sledovaly jsme turisty. Během necelé půlhodiny jich přišlo 7. Nejdříve jsem odchytila mladého chlapce, litoval, že je kostelík zavřený. Ujistili jsme ho, že bude otevřený jen v červenci a srpnu. Možnost otevřít kostelík v jiný čas, jak to bylo zvykem dřív, nyní běžně nelze, snad na objednávku na faře. Ukázalo se, že chlapec, ač mluvil krásně česky, je Polák z Krakova a prý přijede v létě znovu, že to je kousek. Za chvíli se tam objevila 3 děvčata z Olomouce. Všechny návštěvníky jsem upozornila na dobře utajené reliéfy z 1 světové války. Vidět je bohužel jen jeden.  Je to škoda, že je i letos jsme je nechali zarůst křovinami. Ale sezóna teprve začíná, vyplatilo by použít mačetu (nebo křovinořez) a reliéfy osvobodit. Jde o stejné motivy, jako jsou na podstavci pomníku TGM na Parníku. (VV)