Českotřebovský deník 180/2018 (19/6)/
Na převzetí městského krematoria je třeba se připravit

Otázka pokračování provozu městského krematoria je veřejností ostře sledována. Dotazy jak to bude dál jsou velmi časté a odpovědi neurčité. Ani po červnovém jednání zastupitelstva, kde se mělo všechno "rozseknout", se toho veřejnost mnoho nedozvěděla.  Snad jen to, že krematorium v České Třebové nemá být zrušeno, jeho provoz má být dál zachován. Podle zájmu na lednovém veřejném projednávání se toto rozhodnutí dalo očekávat. Všechno ostatní je jen zdržovačka.  Zatímco rozhodnutí na pořízení projektové dokumentace trampského muzea nesneslo jakýkoliv odklad, byť jde ve skutečnosti v rámci města o okrajovou a zbytnou záležitost, která měla počkat na nové zastupitelstvo,  tak do jakéhokoliv rozhodnutí  o tom, kdo a jak bude provoz krematoria zajišťovat, se nikomu nechce.  Vlastně se čeká, že se o tom rozhodne až po volbách, vlastně po Novém roce. Jistě to bude mít vliv i na městský rozpočet. Proto by takové rozhodnutí mělo být připraveno v předstihu. Navíc jde o rozhodnutí, ze kterého může vzniknout pro městskou společnost mnoho úkolů, které nebude jednoduché zvládnout.
I když se za vzor dává provoz městského krematoria v Jindřichově Hradci, který je omezený, tedy šetřící životní prostředí lokality a současně i ekonomicky rentabilní, tak u nás se město do provozování (prostřednictvím městské společnosti) nehrne a zkouší raději všechno možné, jen aby to  nemuselo dělat. (Snad kdyby na to byla nějaká dotace). Jenže všechno budeme mít pod kontrolou právě jedině tehdy, bude-li provozovatelem městská společnost. Jenže je to nový druh podnikání, který se musí včas připravit. Příkladem může být město Liberec, kde se tato změna provozování podařila.  Ještě před převzetím správy a provozu krematoria městem Liberec a zřízením městské pohřební služby musí radnice podniknout několik nezbytných kroků. Město například musí mít koncesi jak na provozování krematoria, tak i samotné pohřební služby. K tomu bude potřeba prokázat odbornou způsobilost. Budeme-li stále jen provádět "právní analýzy" (jako v posledních měsících), tak nakonec zjistíme,  že už na zajištění provozu městem není dost času, nebo že nejsou lidi atd. a nakonec třeba bude všechno postaru.
Termín ukončení stávající smlouvy na provoz krematoria a pohřební služby vyprší 31. března. Nové zastupitelstvo bude mít i tak do konce r. 2018 spoustu práce s ustavením rady, výborů a komisí, musí projednat a schválit poslední změnu rozpočtu nebo dokonce nový rozpočet na rok 2019. Bylo by tedy správné, aby se zajištěním budoucího provozu ještě zhostilo stávající vedení města a stávající zastupitelstvo, které na tom "maká" celý tento rok. Po prázdninách k tomu má ještě jednu poslední šanci.
Obavu  z nečinnosti mají nejen občané ze sousedství, kteří když už ne o zrušení, tak alespoň o velké omezení provozu krematoria stojí, ale i další Třebováci. Od dubna 2019 by mohli být (díky otálení stávajícího vedení města) bez pohřební služby. (mm)
 
Motokrosový Opatov

I přes avizované zranění levého nártu, nevynechal jezdec motokrosového týmu DD Racing Denis Dvořák tuto neděli závod přeboru Pardubického kraje na domácí trati v Opatově. Přes ne zrovna podařenou kvalifikaci nakonec  druhé a třetí místo v jednotlivých jízdách znamenalo celkově druhou  pozici a tím i posun do čela krajského přeboru.
V MMČR juniorů je Denis po dvou závodech na skvělé páté příčce, kdy na třetího Rakušana R. Hofera a čtvrtého P. Dvořáčka ztrácí shodně pouhé čtyři body. Doufáme, že zdravotní potíže  před dalším závodem ustoupí a za čtrnáct dní bude náš jezdec bojovat o mistrovské body v plné síle.                                                       V. a M. Peterkovi      
 
Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

 Poslední červnovou neděli 24. 6. 2018 od 13 hodin zveme na Knapoveckou pouť s následujícím programem:
13.00  Naučná vycházka po lidových stavbách
Program pouti zahájí naučná vycházka v doprovodu etnografa PhDr. Radima Urbánka z Městského muzea v Ústí nad Orlicí tentokrát po lidových stavbách Knapovce. Během vycházky budeme poznávat nejen fungování objektů včetně jejich vytápění, ale i prostorové uspořádání staveb. Sraz účastníků vycházky je ve 13.00 hodin v Knapovci před kostelem. Vycházkový okruh bude končit před 15. hodinou zpět u kostela.
15.00  Mše svatá v kostele sv. Petra a Pavla s doprovodem rytmické kapely z ústecké farnosti.
16.00  Kapela Kalumet - na louce pod kostelem bude hrát country kapela Kalumet z Rychnova nad Kněžnou.
16.30  Jak si hrají strašidla - členové DS Vicena připravili pro děti loutkovou pohádku o přátelství dvou malých strašidel.
17.30  Požární útok SDH Knapovec - místní sbor dobrovolných hasičů předvede ukázky požárního sportu.
Přijede kolotoč a skákací hrad, je zajištěno občerstvení, točené pivo, buřty a pouťové koláče. Program pouti se koná pod širým nebem na louce pod kostelem, v případě nepříznivého počasí je změna vyhrazena. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Zve Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. Vladislav Brokeš
 
Chválím prodejnu květin a dárkových předmětů

Dne 5. 6. jsem  šla  kolem malého  obchůdku  Květiny-dárkové předměty na Nádražní  ulici  v našem městě  a  zaujaly mě karafiáty v květináči, které byly před výlohou vystaveny. Rozhodla jsem se, že si je zakoupím a hned odnesu na hřbitov  na hrob mého příbuzného, který v tento den měl  desáté výročí od svého úmrtí. Při řeči jsem se  o tomto úmyslu zmínila paní prodavačce, která  říkala, že by bylo lepší karafiáty přesadit do hliněného květináče. Protože začínalo velké teplo, nechtělo se mně  jít domů a přesadit karafiáty a pak  teprve je odnést na hřbitov. Tato milá pani prodavačka se nabídla, že se mnou půjde vedle do obchůdku Elva  (též zde jsou velmi ochotní) zakoupit květináč a kytičku mně přesadí. Tak se i stalo. Velice mě potěšil tento přístup a za tuto ochotu bych chtěla veřejně poděkovat. Ještě jednou děkuji, tento  přístup mě zahřál u srdíčka…  V.M.
 
Nové bezpečné dětské i dopravní hřiště mají také v Písečné

Obec Písečná nedaleko Ústí nad Orlicí zrekonstruovala hřiště v areálu místní základní a mateřské školy. Díky příspěvkům Ministerstva pro místní rozvoj, Pardubického kraje i Nadace ČEZ, která projekt podpořila 151 069 korunami, byly obnoveny a doplněny prvky nejen na oblíbené dětské hrací ploše, ale i v části bývalého dopravního hřiště, jež se kvůli svému špatnému technickému stavu již několik let nepoužívalo.
Dětské hřiště v malé obci na Pardubicku, ležící pod proslulou horou Žampach, v poslední době nesplňovalo podmínky na bezpečnou hrací plochu. Nevyhovující zázemí brzdilo výuku i rozvoj mimoškolních aktivit místních dětí, vedení obce Písečná se jej proto rozhodlo zrekonstruovat a doplnit o nové herní prvky. „Díky nadačnímu příspěvku jsme hřiště doplnili o nové herní prvky a zrekonstruovali ty staré a nevyhovující. Vznikla tak opět bezpečná a kvalitní hrací plocha, kde si děti mohou hrát například v Tee-Pee nebo na dvojkladině. Kompletní výměnou prošlo také pískoviště i stávající prolézačky a věžové sestavy, které se dočkaly opravy i doplnění o další nové části,“ řekla starostka Písečné u Žamberka Hana Lipenská.
Rekonstrukci téměř 1600 metrů čtverečních velké hrací plochy obec spojila s obnovou přilehlého dopravního hřiště, které se rovněž z důvodu svého špatného technického stavu už několik let nepoužívalo. Písečná jej kompletně podložila novým povrchem a obnovila vybavení a potřebné zázemí pro dopravní výuku dětí. Rekonstrukce obou hřišť, jež budou žáci místní Základní a Mateřské školy v Písečné využívat v rámci své školní výuky i volnočasových aktivit v odpoledních hodinách, vyšla obec v součtu na více než jeden milion korun.
Jak je vidět, tak se dotace na slušné dopravní hřiště sehnat dají, jen je třeba shánět na správném místě. Ve městě jako je Česká Třebová by se hřiště nejen vyplatilo. ale už dávno mělo být!  Kdybychom ovšem nechtěli moc a nesháněli další a další nadregionální atrakce. Starost o vlastní občany se bohužel dostala na vedlejší kolej... (mm)
 
Záplavové území v České Třebové  

Na webu města byl zveřejněn zajímavý mapový podklad o rozsahu a velikosti záplavových území v České Třebové a na Parníku: Aktuálně platným dokumentem, který stanovuje záplavové území významného vodního toku Třebovka IDVT 10100096 v úseku ř. km 9,202–12,002 je opatření obecné povahy (č. j.: KrÚ 57325/2015) Krajského úřadu Pardubického kraje, odboru životního prostředí, účinné od 30.09.2015. Přílohou tohoto opatření je mapový podklad, v němž je zakreslen rozsah záplavového území při Q100, Q20 a Q5. Mapový podklad je na obrázcích nebo je rovněž dostupný zde: http://195.113.178.19/html/hvmap2/PAKR?MAP=vh_03&TMPL=HVMAP_MAIN&CHARSET=utf8& MIMETYPE=text%2Fhtml%3Bcharset%3Dutf8&lon=16.4523701&lat=49.9009972&scale=1890