Českotřebovský deník 181/2018 (20/6)
Dětské hřiště pro sídliště Trávník

Odbor rozvoje města a investic připravuje investiční projekt "Dětské hřiště sídliště Trávník". Nyní  zpracovává žádost o finanční dotaci v rámci Programu regenerace veřejných prostranství na sídlištích. jde  investici ve výši  téměř 6 milionů Kč včetně DPH, případná dotace může dosáhnout 50% této hodnoty.  termín podání žádosti je stanoven do konce září t.r. Tímto způsobem by vznikla velmi důstojná náhrada  za původní hřiště a zahrnuje úpravu plochy, nové herní prvky, městský mobiliář, doplnění veřejného osvětlení, úpravy zeleně a to včetně oprav chodníků v okolí hřiště. Mezi herními prvky je v projektu uvedena lanovka, lanová pyramida, houpačky, jsou zde naplánovány dvě herní sestavy  a hřiště s rozměry 10 x 7 metrů, také pergola a dostatek laviček.
Hřiště by mělo vzniknout v lokalitě mezi evangelickým kostelem a domem čp. 1989 - 1992. Akce může být v případě, že cena projektu přesáhne uvedenou výši, rozdělena do etap. Z předložené studie je dle rozsahu prací zřejmé, že na vlastní dětské hřiště má být věnována jen menší část finančních prostředků (např. třetina), největší část je věnována na úpravy komunikací (parkových cest, nyní třeba jen v trávníku vyšlapaných bez úprav),  zemní práce a úpravy zeleně. V další etapě by mohly být financovány např. chodníky k jednotlivým bytovým, záhony před bytovými domy apod. Zastupitelstvo se v přijetém usnesení zavázalo, že v případě přiznání dotace zajistí financování investice v roce 2019. To již ovšem bude úkol pro nové zastupitele. (mm)
 
Obrázky:
1) Dětské hřiště Trávník s úpravami cest - studie KK architekti (květen 2018)  (po kliknutí se zvětší do nového okna)
2) Současná situace lokality z leteckého pohledu   (po kliknutí se zvětší do nového okna)
 

Česká pošta rozšiřuje služby v České Třebové o balíkovnu

  • V rámci Pardubického kraje vznikají čtyři místa s nadstandardními službami, tzv. Balíkovny a to v Pardubicích, v Chrudimi a v České Třebové.
  • V České Třebové jsou tyto služby poskytovány  v poštovním depu na Semanínské ulici 2060 (uváděna je sice adresa Topolová 2060 Česká Třebová, ale přístup do depa je z ulice Semanínské.)
  • Co jsou tzv. Balíkovny a jaké služby poskytují?
    Zajišťují moderní způsob obsluhy balíkových služeb, garance rychlého a pohodlného vyzvednutí "Balíku Do balíkovny" a přednostní podání Balíku Komplet a dále také služby Odvoz zboží a Vrácení zboží. Na každé Balíkovně můžete zaplatit dobírku platební kartou. 

    Přijímají "Balík Do ruky"ukládají "Balík Na poštu",  na pobočce je také  postfaxová stanice. Na provozovně se vydávají uložené balíkové zásilky během rozšířené otevírací doby.

    OTEVŘENO: Pondělí - pátek 8:00 - 20:00 , sobota 6:00 - 10:00 hodin,  v neděli je zavřeno

    Výhody nové Balíkovny v  České Třebové:
    Zaparkuji a naložím  - Balíkovny na depech mají prodloužené otevíraci doby  - Obslouží mě přednostně
    Stačí si na vyvolávacím systému zvolit Balík Komplet, Vrácení a Odvoz zboží nebo vyzvednutí balíku do Balíkovny
     
    O výtvarném umění, historii a dobrém jídle

    Dne 19.6.2018 jsme vyslechli ve studovně městského muzea poslední přednášku letošního školního roku z cyklu přednášek z dějin výtvarného umění. Již tři roky nám o skvostech malířství, sochařství a architektury od nejstarších památek, zatím až po konec 19.století přednáší paní doktorka Kesselgruberová. Pravda, počet účastníků přednášek není tak velký, jako třeba u přednášek pana Šebely, neboť jsou určeny poměrně malému okruhu zájemců, ale zato my, posluchači, se na každou přednášku těšíme, neboť paní doktorka je má vždy pečlivě připravené a její osobitý, zanícený, profesionální přednes, doplněný množstvím promítaného obrazového materiálu, nás vždy plně zaujme tak, že ani nevnímáme okolo plynoucí čas. Tak jsme společně za 3 roky  prošli od pravěkého umění až ke zlomu 19. a 20. století, k symbolismu, a již nyní se těšíme na pokračování od září, kdy se začneme seznamovat s uměním 20.století.
    Další cyklus přednášek v Městském muzeu není třeba blíže představovat. Jedná se o přednášky pana Šebely ze semináře o staré České Třebové. Tady není o návštěvníky nouze, témata jsou mnoha lidem blízká. Všichni se rádi díváme a posloucháme, jak vypadala Třebová v dobách našeho dětství ale i v dobách, které ani my, pamětníci, nepamatujeme. I pan Šebela má jednotlivá témata vždy perfektně připravená, doplněná množstvím obrázků a detailů získaných z matrik, či jiných zdrojů. Poslední přednáška před prázdninami  bude 26.6.2018 a bude o zelinářích v České Třebové. O čem bude ta příští, po prázdninách? Určitě bude stejně zajímavá, jako ty předchozí a jistě se nás zase sejde tolik, že budou nutné i přístavky.
    Teď bych chtěla napsat ještě o něčem, co se periodicky opakuje každý měsíc, totiž o sobotních akcích "Co rádi jíte", konaných ve spolkové chaloupce "U kostelíčka". Obsluha vzorná, ceny mírné, jídlo výborné, toť krátké shrnutí a zároveň pochvala. Ono se to snadno a rychle napíše, ale hůře a s námahou připraví.  Co musí dát práce uvařit pro tolik strávníků polévku, minimálně tři i čtyři hlavní jídla a ještě upéci něco sladkého. A vždycky je to chutné stejně jako od maminky.
    Na závěr bych chtěla paní doktorce Kesselgruberové, panu Šebelovi i Spolku od Kateřiny poděkovat za jejich snažení. Každý z vás nám svou prací  i tím, že nám věnujete kus vašeho osobního volna přinášíte poznání a radost. Díky a po prázdninách na shledanou!
    Iva Stolínová
    Do lavic i o prázdninách? Mladí vědci se na Letní školu Fybich těší celý rok

    Dolní Dobrouč – Oblíbená letní škola Fybich biotechnologické společnost Contipro už brzy odstartuje svůj 7. ročník. Studentům středních škol se zájmem o vědu nabídne v týdnu od 9. července odborné semináře zaměřené na fyziku, biologii a chemii. Vedou je významné osobnosti české vědy z univerzit, výzkumných pracovišť i přímo z Contipra. Středoškoláci mají stále šanci se na týdenní školu konanou v Nekoři v Orlických horách přihlásit, zbývá posledních pár volných míst.
    Odborný program na letní škole je rozdělen do dvou bloků. Jeden je zaměřen čistě na biologická témata, druhý se věnuje chemii a fyzice. Studenti se letos na seminářích a workshopech dozví zajímavosti týkající se reprodukční medicíny, proč vědcům tolik učaroval grafen, co je to cumulonimbus nebo jak připravit chytrá okna.
    Více o programu prozradila Eva Myšáková, manažerka vzdělávání: „Každoročně se nám na Letní školu daří přivést jako lektory opravdové kapacity. Letos dorazí mimo jiné docent Martin Rulík, který povede workshop o hydrobiologii, nebo profesor Juraj Kosek, jehož tématem je ukládání elektrické energie. Já se konkrétně nejvíc těším na molekulárně-biologický workshop dvou mých kolegů z Contipra s názvem Jak rozsvítit bakterie a posvítit si na pachatele. Během něj si studenti vyzkouší transformaci bakterií plazmidem obsahujícím zelený fluorescenční protein, který umožňuje medúzám svítit v hlubinách oceánu,“ odhaluje Myšáková jeden z chystaných pokusů. "A protože bakterie potřebují pár hodin na to, aby vyrostly, v mezičase studenti odhalí pachatele strašného zločinu à la Kriminálka Miami. Myslím, že se mají na co těšit.“
    Kromě vzdělávání na studenty čeká i pestrý volnočasový program v partě mladých lidí, které baví přírodní vědy. Fybich může být začátek úspěšné vědecké kariéry i cesta k novým přátelům. Už sedm absolventů programu reprezentovalo Česko na světových soutěžích, kamarádství vzniklo nespočet. Pravidelná účastnice Julie Košťálková o tom ví své: „Když jsem jela poprvé, tak jsem si říkala, že jsem blázen. V létě. Na přednášky. Navíc s lidmi, co jezdí v létě na přednášky. Nakonec jsem si tam našla kupu kamarádů, doprovodný program byl super. Další rok jsem jela zase, tentokrát už bez váhání.“ Ani Jana Svatáková na Fybich nedá dopustit: „Na Letní školu jsem se vždycky těšila celý rok. Líbilo se mi, že se můžu zapojovat a vyzkoušet si věci, které bych jinde nezkusila.“ Studenti, kteří by se Letní školy chtěli zúčastnit, najdou přihlášku na webu www.contipro.cz/vzdelavani/fybich.
    Kristýna Kopecká
    Studenti z kraje putují po stopách T. G. Masaryka na Podkarpatské Rusi

    Studenti pěti středních škol Pardubického kraje se vydali na týdenní vzdělávací zájezd na Ukrajinu. Jejich cílem je kromě Zakarpatské oblasti, která byla v době první republiky součástí Československa, také oblast Volyně a Lvova. První den své cesty navštívili Užhorod, ve kterém je k vidění celá řada připomínek společné minulosti, a poté zavítali do Mukačeva a Chustu. Společně s hejtmanem Martinem Netolickým je v následujících dnech čeká výstup na nejvyšší horu Ukrajiny Hoverlu, návštěva Koločavy, Zborova či Lvova.
    „V loňském roce jsme zahájili příjemnou tradici, kdy se snažíme studenty našich středních škol seznamovat s naší historií v oblasti Zakarpatí. Nejen v roce stého výročí od vzniku Československa, jehož součástí Podkarpatská Rus byla, si musíme připomínat zde stále živý odkaz T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a dalších, kteří se zasloužili o vznik našeho státu. Na Zakarpatí působila řada významných českých architektů včetně Josefa Gočára nebo Františka Krupky. Pracovalo tu také mnoho Čechů v běžných profesích, jako pošťáci, policisté či učitelé a také oni zde také zanechali svoji nesmazatelnou stopu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Studenti se v Užhorodě nejprve podívali do Masarykova parku a prošli si českou čtvrť. Následně navštívili Masarykovu školu, která jako jedna z mála nabízí výuku českého jazyka. Společně s ředitelem dobročinného fondu ViZa Volodymyrem Chubirkem a předsedou Klubu T. G. M. v Užhorodě Ivanem Latkem navštívili Užhorodský hrad a skanzen. Druhý den byl ve znamení návštěvy druhého největšího zakarpatského města, kterým je Mukačevo, jehož dominantou je zámek Palanok několik kilometrů od samotného centra a posléze město Chust.
    V dalších dnech studenti na Zakarpatí vystoupí na nejvyšší ukrajinskou horu Hoverlu a navštíví Koločavu a Siněvirský národní park. Poté se přesunou do Zborova, Českého Malína, Lutsku a svoji cestu zakončí v západoukrajinském Lvově.
  •  




  •