Českotřebovský deník 182/2018 (21/6)

Stříbrní sportovci z MŠ Vinohrady byli přijati starostou města 

Úspěšné sportovce přivedla na radnici ředitelka MŠ Vinohrady Jana Herynková a učitelka Monika Sauerová. Družstvo dětí z naší školky složené z pěti dívek a pěti chlapců zvítězilo v České Třebové 21.5.2018 v semifinále sportovních her MŠ Pardubického kraje a tím si zajistilo účast ve finále, které se konalo 12.6.2018 v Pardubicích. Finále se zúčastnilo 13 družstev. Děti soutěžily v pěti disciplínách - pětiskok, skok v pytli, štafetový běh, překážková dráha s míčkem v kelímku a hod tenisovým míčekm do dálky. Družstvo dětí z MŠ Vinohrady (Tylova) vybojovalo ve finále v Pardubicích skvělé druhé místo! Závodníkům i paním učitelkám, které s dětmi disciplíny trénovaly, gratulujeme a přejeme další sportovní úspěchy!
Zahradní slavnost - rozloučení s předškoláky v MŠ Vinohrady

Dne 12.6.2018 se odpoledne v naší MŠ konala jako každý rok zahradní slavnost k příležitosti rozloučení s předškoláky. Slavnost začala na vyzdobené zahradě oficiální částí, kdy paní ředitelka všechny přítomné přivítala a pronesla směrem k předškolákům i jejich rodičům povzbudivá slova k další etapě jejich života - vstupu do světa školáků. S předškoláky se rozloučily i jejich paní učitelky, které je ošerpovaly a věnovaly hezkou knížku pro vzpomínku na mateřskou školu. Zástupci spolku rodičů poděkovali všem zaměstnancům školky za jejich práci a předali krásné květiny. Potom už přišla na řadu část zábavná, kdy se o program postaral pan Šimon Pečenka se svým asistentem "Strašákem do zelí". Děti tancovaly, soutěžily,  dostaly zvířátka z balonků, prolézaly pytlem a řádily na skákacím hradu. Paní kuchařky přichystaly výborné občerstvení a paní hospodářka rozdávala nanuky. Ačkoliv dopoledne ještě počasí hrozilo svojí nepřízní, odpoledne se již umoudřilo a bylo velmi příjemné. 
Ještě jednou přejeme budoucím školáčkům mnoho úspěchů a radosti a jejich rodičům především trpělivost a klid, které dětem jejich novou cestu ulehčí.
 
Město Česká Třebová propaguje na svém webu třebovské herny

V sekci Turistika je odkaz na českotřebovské zábavní podniky, také herny. Jde dílem o zastaralé odkazy, některé jsou nefunkční, jiné navigují na facebookové profily nebo dokonce na provozovny mimo Českou Třebovou. Opravdu je tam chceme? Snad by bylo dobře, kdyby s jejich umístěním na webu souhlasila minimálně rada města nebo zastupitelstvo. Aby za to měl někdo politickou zodpovědnost.
Já si ovšem myslím, že tyto odkazy nemají na webové stránce města vůbec co dělat, jde vlastně o propagaci hazardu.  Propagaci hazardu upravuje zákon a odkaz musí být doplněn informací o tom, že hraní na automatech může vyvolat závislost atd. V České Třebové není pro hazard jakékoliv omezení, jako v jediném z okolních měst. I ve Svitavách nedávno  doplnili svoji omezující městskou vyhlášku. U nás to však dokonce došlo tak daleko, že místo omezení Město dokonce herny na svém webu propaguje a nabízí hráčům z širokého okolí, kam mají pro uspokojení své záliby přijet.  A dělá to dokonce zadarmo. (mm)

(Obrázek u tohoto textu byl stažen ze strany www.typosbar.cz/ceska-trebova-informace/ po přímé navigaci z webu města)

Taneční škola Knířovi informuje – červenec 2018

7. 9. 2018 začínají Základní taneční pro mládež v Restauraci Pod Skalkou.
Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé připravujeme na konec září.
Přejeme všem našim příznivcům příjemné prázdniny.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 606 223 070.
 
Světelné majáky na českotřebovském nádraží mají zmizet 

Světelné majáky jsou velkou dominantou měst a přijíždíte-li do České Třebové z kterékoliv strany, tak Českou Třebovou snadno identifikujete. Také na leteckých snímcích a možní i z vesmíru. světelné majáky  jsou pro bezpečnost lidí pohybujících se v kolejišti, který postupně ubývá a dále ještě ubude. Nyní se zpracovávají projekty pro územní řízení a podle stavu rozpracovanosti to vypadá, že mají zůstat jen tři majáky  v území lokomotivního depa, depo si jejich potřebu  vyžádalo a zdůvodnilo. "Vypadá to, že bude psát brzo zase  další nekrolog,", říká Oldřich Gregar, který se na stavbě majáků na českotřebovském nádraží před řadou let podílel. "Myslím, že nemusím spěchat, modernizace uzlu zatím asi zas tak rychle nepokračuje. Majáky jsou také stále v dobrém stavu, takže by se daly třeba jenom  zhasnout a používat je podle skutečných potřeb, např. při  havarijních situacích, doplňuje Oldřich Gregar. 
Jisté ovšem je, že světlo výbojek na majácích hodně přispívá ke kritizovanému světlenému znečištění prostředí. Díky tomu v České Třebové kolem dráhy vidíme na obloze jen velmi malý podál toho co bychom  měli vidět při nočním pozorování oblohy. Světelné znečištění má ovšem i další vlivy a  bude dobře, když bude omezeno.  Svícení majáků také jistě stojí i nějaké peníze, i když jde o noční dobu, kdy je energie nadbytek. 

Světelné znečištění jako fenomén dnešní doby


Neovlivňuje pouze životní prostředí a lidské zdraví, je i třeba otázkou ekonomických úspor nebo bezpečnosti. V Česku téma poprvé otevřel ministr Brabec po letošní lednové schůzce s odborníky z České astronomické společnosti. Na jeho impuls vznikla mezirezortní pracovní skupina (kromě MŽP v ní zasedli zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj, dopravy, vnitra a zdravotnictví a také Svazu měst a obcí ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a České astronomické společnosti). Výsledkem její práce je dnes vládě předložený materiál o světelném znečištění mapující, čím a jak nás zatěžuje a jak by se mělo do budoucna řešit.
„V obcích a městech se stává, že část světla směřuje i do míst, která být osvětlená nemusí, anebo vyloženě nemají. Často se používá osvětlení technicky nevhodné, zbytečně silné, zastaralé nebo málo účinné. Naplno svítíme i pozdě v noci, kdy po ulicích nikdo nechodí. To vše vede ke zbytečnému plýtvání elektrickou energií. Kromě způsobu šíření světla je důležité řešit i barvu světla (např. problematika bílých LED osvětlení), která má velký vliv na člověka a jeho biorytmy. Vliv světla na tvorbu melatoninu – hormonu, který má pro naše tělo očistnou funkci - je prokázaný. Nevhodný typ umělého osvětlení v nočních hodinách a hlavně nedostatečný rozdíl mezi denní a noční intenzitou světla si pravděpodobně vybírá svou daň v nedostatečné regeneraci lidského organismu během spánku, potlačené tvorbě melatoninu a dokonce v možném zvýšení rizika výskytu rakoviny. Stejně tak je světelným smogem ovlivněna příroda, kdy dochází k ovlivňování přirozeného biorytmu zvířat, změnám jejich chování i třeba orientace v noční krajině. Obracíme se proto s tímto materiálem na vládu, aby se vážně zamyslela, jestli není čas udělat kroky k nápravě,“ říká ministr Richard Brabec.
„Za astronomy a všechny, kterým není ochrana nočního životního prostředí lhostejná, patří dík panu ministrovi, ministerstvu a pracovní skupině ke světelnému znečištění, opravdu se udělal krok k budoucímu vypořádání se s touto civilizační noční můrou,“ dodává Pavel Suchan z České astronomické společnosti.
Světelné znečištění - neodborně také světelný smog - je stále významnější civilizační problém obtěžující vyspělé země nepříznivými vlivy umělého osvětlení [1] v oblasti lidského zdraví, ekologie, ekonomiky, bezpečnosti a viditelnosti noční hvězdné oblohy. Měření jasu noční oblohy potvrzuje, že se 99 % obyvatel Evropy dnes pohybuje v prostředí se světelným znečištěním. Rostoucí spotřeba světla je paralelní s nárůstem nedostatku spánku.

Akce ČTBK Iscarex v červenci:

11.07.
Středa
4. Pekelný kilometr
Česká Třebová, sjezdovka Peklák 
Propozice
Mapa
27.07.
Pátek
Svinnský ISCAREX kros
Obec Svinná (u České Třebové) - Šimůnkovo 
Propozice
Mapa

Pozvánky na zajímavé akce

1. dubna – 30. září: státní zámek Litomyšl - Soutěž o diamanty se zámkem v Litomyšli.
Zámek ve spolupráci se spol. Diamonds International Corporation připravil ke svým 450. narozeninám překvapení pro návštěvníky – vstupenky na prohlídku zakoupené od 1. do 30. 9. 2018 budou slosovatelné v soutěži o pravý diamant a diamantové šperky. (www.zamek-litomysl.cz)
21. dubna - 31. října: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec - Jsme tu pro vás. Výstava ve statku z Mokré Lhoty přibližující zákulisí SLS Vysočina a počátky vzniku muzea, připomenutí osobnosti zakladatele pana Luďka Štěpána. (www.vesely-kopec.eu)
25. května – 1. července: státní hrad Kunětická hora - Letní divadelní scéna VČD Pardubice. Divadelní představení pod širým nebem na rondelu pod věží. Král jelenem (premiéra 16. 6.) & Kráska a zvíře. (www.hrad-kunetickahora.cz)
 1. června – 31. srpna: státní zámek Litomyšl - Výstava kostýmů z Národního divadla.
Výstava s názvem Krása (v) kostýmu. Nejkrásnější operní kostýmy z Národního divadla je pořádána Státním zámkem Litomyšl a Národním divadlem u příležitosti 60. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl, stejně jako k 220. výročí otevření zámeckého historického divadla rodinou Waldstein-Wartenberg, jehož kostýmní sbírka se, bohužel, do současnosti nedochovala. Návštěvníci reprezentačních pokojů na I. prohlídkové trase se mohou těšit na výběr nejkrásnějších operních kostýmů z fundu Národního divadla, vč. základních historických údajů a fotografií z představení, z nichž některá měla své místo i v programu festivalů Smetanova Litomyšl. (www.zamek-litomysl.cz)
14. června – 7. července: státní zámek Litomyšl – 60. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Více na: www.smetanovalitomysl.cz

Královéhradecký kraj zazářil ve srovnávacím výzkumu
Místo pro život 2018! Pardubický kraj skončil devátý

Královéhradecký kraj vyniká skvělými podmínkami na pracovním trhu, na výborné úrovni je vzdělávání, region nabízí výjimečné prostředí pro kulturní a společenské vyžití. Lidé jsou v kraji spokojeni a mají také objektivně proč. Potvrdil to výzkum Místo pro život, ve kterém analytická agentura Datank hodnotí data získaná z nezávislých zdrojů a údaje z průzkumu prováděného mezi 2 800 obyvateli všech regionů. Stříbro bere Zlínský kraj, bronz Hlavní město Praha.
V celorepublikovém srovnání zaznamenal Královéhradecký kraj vysoce nadprůměrný výsledek v hodnocení pracovních podmínek. Místní obyvatelé jsou spokojeni se mzdami, nízkou nezaměstnaností i širokou nabídkou pracovních míst. Lidé v regionu oceňují také kvalitní podmínky pro vzdělávání a péči o děti, kde je zahrnuta například dostupnost mateřských škol i dětských hřišť. Kladné body získal Královéhradecký kraj v očích místních i rozvojem infrastruktury a širokými možnostmi sportovního a kulturního vyžití v místě bydliště. Jisté rezervy obyvatelé regionu stále spatřují v dostupnosti lékařské péče a zařízení pro seniory, v kapacitě lůžek v nemocnicích, dostupnosti lékáren nebo podílu bezbariérových spojů MHD, tedy ve zdravotních a sociálních službách. Pokulhává také oblast občanské společnosti a tolerance, kam spadá třeba počet sdružení, nadací nebo fondů. Druhá část výzkumu, která je založena na tvrdých datech, ukázala, že na skvělém výsledku kraje se velkou měrou podílí především zlepšení ve volnočasových aktivitách a bezpečnosti. Počet kulturních institucí je při srovnání s ostatními regiony nejvyšší, množství kulturních i sportovních aktivit pořádaných v průběhu roku nadprůměrný. Lidé mají v regionu jednu z nejvyšších nadějí na dožití a nízkou průměrnou nemocnost. Kraj je nejlepší v recyklaci odpadu, na silnicích je bezpečno, počet úmrtí na silnicích je dokonce jeden z nejnižších v České republice.
V Pardubickém kraji se místní cítí bezpečně
Bezpečnost v místě bydliště, to je věc, jejíž váhu a důležitost nezpochybňuje asi nikdo. V tomto ohledu je na tom Pardubický kraj mezi nejlepšími v celé České republice a lidé si zde na nedostatek policistů v ulicích, vysokou kriminalitu nebo situaci na silnicích nestěžují. Dobré je to v regionu i se spokojeností lidí s pracovními podmínkami. Zapracovat by si lidé naopak přáli na rychlejším a kvalitnějším rozvoji infrastruktury, lepší by mohla být také oblast vzdělávání a péče o děti. Podle tvrdých dat si kraj vede výborně ve zdravotnické a sociální síti. Vyšší počet zubařů i počet lékáren a jedna z nejvyšších kapacit v zařízeních pro seniory to jen dosvědčují. Kraj má ale nejnižší počet bazénu a koupališť, málo lůžek v ubytovacích zařízeních, a přestože vzrostl počet kulturních institucí, atraktivita kulturních akcí klesá, což se dá říci i o sportovních aktivitách. Na druhou stranu se muže region pochlubit nízkou produkcí podnikového odpadu a kázní lidí při recyklování odpadu.

VÝSLEDNÉ POŘADÍ KRAJŮ ZA ROK 2018

1.

Královéhradecký kraj

2.

Zlínský kraj

3.

Hlavní město Praha

4.

Jihomoravský kraj

5.

Kraj Vysočina

6.

Liberecký kraj

7.

Jihočeský kraj

8.

Plzeňský kraj

9.

Pardubický kraj

10.

Olomoucký kraj

11.

Moravskoslezský kraj

12.

Středočeský kraj

13.

Karlovarský kraj

14.

Ústecký kraj

Srovnávací výzkum Místo pro život už osmým rokem mapuje kvalitu života obyvatel v jednotlivých krajích České republiky. Výzkum Místo pro život nabízí veřejnosti možnost dlouhodobě sledovat stav jejich regionu a jeho vývoj. Výsledky srovnávacího výzkumu motivují a inspirují státní správu i samosprávu, nevládní organizace, podnikatele i občany, a vedou tak ke zlepšování podmínek ovlivňujících kvalitu života. Mnohdy důležitější než hmotné statky je pro řadu lidí fungující občanská společnost, vzájemný mezigenerační respekt a tolerance rozdílných názorů. Organizátoři projektu Místo pro život se snaží také na tyto hodnoty poukázat a upozornit na jejich důležitost.