Českotřebovský deník 184/2018 (23/5)
Turistické informační centrum se přesune do městského muzea

Provoz INFOCENTRA Česká Třebová v současných prostorách v přízemí budovy radnice na Starém náměstí bude 27.06.2018 ukončen, bude přesunut na recepci výstavní budovy Městského muzea Česká Třebová v Klácelově ulici. Dojde tak k logickému propojení dominantní turistické atraktivity našeho města s nabídkou služeb, které k cestovnímu ruchu patří. Občané, kteří jsou zvyklí chodit na infocentrum na naší radnici si jistě brzo zvyknou.  Nové infocentrum v muzeu bude mít příznivější a prodlouženu otevírací dobu, která bude shodná s otevírací dobou výstavní budovy muzea, a to každý den, kromě pondělí, od 08:00 do 18:00 hodin. Občané a návštěvníci města budou mít rovněž v nových prostorách k dispozici PC s přístupem na internet, možnost skenování, kopírování, tisku nebo bohatou nabídku publikací, map, pohlednic či upomínkových předmětů. Infocentrum bude i nadále poskytovat informace o dění ve městě a jeho okolí, o možnostech ubytování, stravování nebo autobusových spojích. I nadále zde bude probíhat předprodej na akce pořádané Kulturním centrem Česká Třebová. V nových prostorách TIC bohužel nebude zajišťován prodej vstupenek přes Ticketportal a Ticketstream, nabídka těchto služeb však z České Třebové nezmizí, nově totiž zajistí prodej vstupenek z těchto sítí prodejna PROBIT Elektro v Nádražní ulici č. p. 982 (www.probit.cz
Staré prostory infocentra v budově radnice zůstanou i nadále otevřeny a budou v provozní době MěÚ poskytovat veřejnosti základní služby, tzn. PC s přístupem na internet, skenování, kopírování a tisk.
 
Poznámka:
Je to určitě dobrá myšlenka, ale k dokonalosti jí přece jen něco chybí. Především v první řadě to jsou "zavřené pondělky".  Muzejníci mají své "modré pondělky" a nesahejme jim na ně, pracují zase pravidelně o víkendech. Muzeum nechť je v pondělí zavřeno. Nicméně infocentrum by mělo být otevřeno, třeba s omezenější pracovní dobou. V  letní turistické sezóně se nabízí se možnost zaměstnat brigádníky, třeba studenty, obvykle navíc velmi dobře jazykově vybavené. Zdá se mi, že děláme opět jen polovičaté rozhodnutí.
Muzeum se po přestěhování infocentra dostane více do povědomí, pracovníci muzea budou využití i pro poskytování informačních služeb. Ale proč vše nedotáhnout tak, aby služby byly poskytovány co nejdokonalenější? Nebo že by šlo o úspory?  Pak v tom případě nerozumím tomu, proč se provozovatel infocentra ochuzuje o další zisk z prodeje vstupenek v síti ticketportal a ticketstream, na které není mimo počítače připojeného na internet třeba žádné další vybavení. Dosud to možné bylo, nyní to již nelze. Problém se jmenuje "daň z přidané hodnoty" a v případě zajišťování vstupenek na zmíněné portály by  příspěvková organizace zřejmě překročila limit obratu a musela se registrovat jako plátce DPH se všem nepříjemnostmi s tím spojenými. Také EET, alespoň v případě muzea, neboť např.  internet v kozlovské chaloupce nebyl, není a nebude.  Protože však  práci v tomto režimu zvládnou i mnozí další podnikatelé nevím proč by to měla být pro práci přestěhovaného infocentra nějaká velká překážka.  (mm)

Červenec v rodinném centru ROSA


Otevření herny možné vždy po předchozí tel. domluvě pro alespoň 3 člennou skupinku.
 23–27/7 a 30/7-3/8 příměstské tábory – přihlašování možné do 30/6/2018
 
LÉTO S POHÁDKOU 2018
Park Javorka Bennewitzův pavilon, začátek vždy 17:30
vstupné dobrovolné, po představeních budou připraveny výtvarné dílny, motivační program= na věrné návštěvníky min. 5 představení bude čekat drobná odměna
 
  4/7    Divadlo U staré herečky: Tygr Bábovek
11/7    Jan Bílek: Staré pohádky české aneb  co si Kašpárek z Jiráska zapamatoval
18/7    Divadlo Harmonika: Tři pohádky o Honzovi
Pronajmu garáž pod Jelenicí (ul. Kubelkova) - cena dohodou. Tel.732 134 085, 737 180 298

KOLOČAVA, ZBOROV, ČESKÝ MALÍN.

 Po loňské velmi úspěšné cestě studentů gymnázií z Pardubického kraje na Zakarpatí a do Volyně na Ukrajině jsme se rozhodli i letos exkurzi na téma "Po stopách Masaryka a za krajany" zorganizovat. Studenti Gymnázium Pardubice, Gymnázium Jevíčko, Gymnázium Moravská Třebová, Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 a Gymnázium Dr. Emila Holuba Holice navštívili Užhorod, Mukačevo, Koločavu, vystoupili na nejvyšší horu Ukrajiny Hoverlu, dále se pak setkali s volyňskými Čechy v Lucku a připomněli si památku zavražděných Čechů ve vypálené obci Český Malín a padlých vojáků v bitvě u Zborova. Průvodce s výkladem jsem jim dělal po celou cestu a z reakcí je vidět, že historický kontext našich zastavení řadu studentů velmi překvapil. Náš kraj bude takové cesty i nadále organizovat a podporovat. Ukazujeme totiž české kořeny a významné stopy ve světě. Kdyby nebyla omezena kapacita, naplnili bychom pro velký zájem tři autobusy. Zvládneme ovšem maximálně jeden. Za rok tedy budou na řadě další školy. Loni byli na  Ukrajině též studenti našeho Gymnázia.
(Z facebooku Martina Netolického.)
 
K U L T U R N Í   C E N T R U M  Česká Třebová
ve spolupráci s Rodinným centrem ROSA Česká Třebová

ČERVENCOVÉ AKCE V PARKU JAVORKA 2018
 
Středa 4. 7. v 17.30 hodin
Divadlo U staré herečky: TYGR BÁBOVEK - pohádka
 
Čtvrtek  5. 7. v 19.00 hod.
INTERSTATE 60 – rock, bigbeat
 
Pátek  6. 7. ve 21.30 hodin
VĚČNĚ TVÁ NEVĚRNÁ večerní promítání
 
Středa 11. 7. v 17.30 hodin
Jan Bílek: STARÉ POHÁDKY ČESKÉ, aneb co si Kašpárek z Jiráska zapamatoval – pohádka
 
Čtvrtek 12. 7. v 19.00 hodin
PETR MATYÁŠ CIBULKA BAND – folk - pop                       
 
Pátek 13. 7. ve 21.30 hodin
ZOUFALÉ ŽENY DĚLAJÍ ZOUFALÉ VĚCI  –  večerní promítání
 
Středa 18. 7. v 17.30 hodin
Divadlo Harmonika: TŘI POHÁDKY O HONZOVI - pohádka
 
Čtvrtek 19. 7.  v 19.00 hodin
DO VĚTRU – world music-funk
 
Pátek 20. 7. ve 21.30 hodin
PO STRNIŠTI BOS -  večerní promítání
 
Sobota 21. 7. od 16.00 hodin
JAZZROCK FEST – fotbalový stadion Pod Jelenicí
 
Středa 25. 7. v 17.30 hodin
Divadlo Toy machine: KRÁL KAREL - pohádka
 
Čtvrtek 26. 7. v 19.00 hodin
MALÝ TANEČNÍ ORCHESTR ČESKÁ TŘEBOVÁ
 
Pátek 27. 7. ve 21.30 hodin
DVĚ NEVĚSTY A JEDNA SVATBA – večerní promítání
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Změna programu vyhrazena!!
 
Vstupné na letní koncerty a promítání v Javorce je dobrovolné.