Českotřebovský deník 185/2018 (24/6)
Na Kozlovském kopci první  biatlonista z Prostějova Pavel Dvořák
a Třebovačka Adéla Stránská

Stovka závodníků běžela v neděli 145. června tradiční Běh na Kozlovský kopec zařazený  do Českého poháru v běhu do vrchu a také do Iscarexcupu 2018. Proti loňskému ročníku bylo o 7 závodníků méně. Největší pokles účasti byl v hlavní kategorii Muži A,  nepřijel např, vítěz posledních 4 ročníků Radek Hübl z Ústí n.O:. Loni bylo v kategorii A 23 závodníků, letos jen deset. Traťový rekord letos nepadl, ale ten v ženské kategorii měl namále - Adéla Stránská se přiblížila k rekordu své sestry Míši na 2 sekundy. Počasí bylo pro běh poměrně dobré. Bylo spíše chladno a větrno, Hlavně nepršelo. V tom měli atleti při tomto závodu výhodu před bikery, kteří   vyjížděli na trať 10. ročníku cyklomaratonu o hodinu později v nepříjemném dešti. Nicméně při zpáteční cestě dolů do města si atleti také déšť "užili"...
Traťový rekord v kategorii mužů drží Robert Krupička časem 17:29 a v kategorii žen domácí českotřebovská závodnice Michaela Stránská časem 20:32. Jak Robert, tak Michaela jsou vynikajícími běžci do vrchu a medailisty z Evropských i světových šampionátů. Loňskými vítězi se stali Radek Hübl (18:39) a Lenka Dušková (23:57). Prvního ročníku v roce 1992 se startem na Novém Náměstí se zúčastnilo 17 závodníků. Nejvyšší účast byla na 22. ročníku - 151 závodníků. V loňském roce se závodu zúčastnilo 107 běžců. Závod není určen jen pro elitní závodníky, ale je otevřen široké veřejnosti bez omezení, proto ve výsledkové listně najdeme i řadu neregistrovaných závodníků, Závodu jsou věrní starší závodníci, zde se počet startujících atletů nezmenšil. Početná byla také juniorská kategorie, kde jsme mohli najít i nejmladšího závodníka osmiletého Petra Buličku z Kroměříže,  Skončil sice ve své kategorii poslední,   ale celkově nechal za sebou ještě 17 závodníků.
Výsledky závodu najdete ZDE

Rosnička odvezla první  vlak do Hanušovic

Na českotřebovském nádraží bylo v sobotu ráno zakouřeno jako v době parních lokomotiv. A to zde stála u druhého nástupiště jedna jediná, ovšem velmi obdivovaná "Rosnička" z depa Olomouc, vyrobená v plzeňských "Závodech V.I. Lenina" v roce 1956.  spolu s ní odjeli v 8:40hodin na trasu do Letohradu a Hanušovic první cestující, zdálo se že byli velmi spokojení. I když počasí zas tak nepřálo a nenabízelo slunečný den. Od soboty 23. 6. budou nyní každý týden v sobotu ráno odjíždět do Hanušovic další historické vlaky. Budeme se snažit vždy dopředu vyhlásit, která lokomotiva bude v čele vlaku. Ze Třebové se jezdí na Letohrad pro úvrati, proto byla lokomotiva otočena opačně, než běžně jezdí a odjezd lokomotivy z nádraží nebyl tak "žurnálový", jak by bylo potřeba. I tak zde byla řada fotografů a kameramanů, Rosnička se v České Třebové líbila.  Více ZDE
Jubilejní 20. Týden sportu

Dvacátý ročník akce dovršil druhou desítku letních slavností. Nevybočil z řady předchozích, měl obdobný rozměr a obdobný rozpočet, také organizační struktura se nezměnila. Porovnáme-li však např. první ročník v r. 1999 a ten letošní, je vidět kardinální změnu především v doprovodných kulturních programech. Zatímco v roce 1999 postačilo každý den na malém pódiu vystoupení jediné amatérské českotřebovské hudební skupiny, tak letos, jako vlastně už dlouho předtím, je všechno úplně jinak. Stále to vypadá, že centrem všeho dění je českotřebovské náměstí, i když nyní se již přímo zde prakticky nesportuje. Školní mládež však opravdu sportováním a soupeřením škol, především na Pekláku a v Javorce žije, pokud není žák vybrán k reprezentaci školy, těžko to nese. Prioritně je Týden sportu veřejností spojován s děním na náměstí. „Aspoň se ve městě něco děje“, hodnotí Týden sportu velká část Třebováků. To je bohužel pravda, ale může to být i tím, že nemáme nic jiného a lepšího, že se o nic takového ani nesnažíme (podívejme se třeba do Litomyšle, ale třeba i do Přívratu). Týden sportu vznikl jako městská akce, ale byl zprivatizován, což právě může jeho dalším proměnám a nápadům bránit. Vše záleží jedině na jeho pořadateli a ostatní nejsou kompetentní, aby to toho mluvili.
Dvacetileté jubileum Týdne sportu dokazuje, že jde o akci vžitou, která jistě bude i nadále pokračovat. Neznamená to, že by se však nemohla dále proměňovat a vyvíjet, nelze ustrnout na jediném vžitém modelu. Záleží na tom, co  bude od Týdne sportu očekávat především nové vedení města po komunálních volbách.  I letos Týden sportu zakončil ohňostroj, navzdory předen publikovaným prohlášením... (mm)



Informace z 10. ročníku Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu budou zítra v pondělí 25/6