Do nové sezóny Kruhu přátel hudby

s novým předsedou

Poslední koncert sezóny KPH se uskutečnil 2. června. Byl to 501. českotřebovský hudební večer a vedle vystoupení světoznámého Guarneri Tria Prague (Klánský Pavlík Jerie) byl významný i tím, že zde došlo ke změně předsedy Kruhu přátel hudby. Dlouholetý předseda RNDr. Jaroslav Demel zde předal vedení KPH a tím i starost o další koncertní sezónu panu  Jaroslavu Plockovi.  Ten není v oblasti  působení Kruhu přátel hudby žádným nováčkem – orientuje se v koncertním dění v České republice a v uplynulé sezóně byl těsným spolupracovníkem Jaroslava Demela, doslova jeho pravou rukou. Novému předsedovi jsem položil několik otázek.

Čeká nás další ročník koncertního abonomá, byla zahájena druhá pětistovka koncertů KPH, které snesou ve své úrovni i návštěvnosti srovnání s mnoha většími městy v naší republice. S jakými akcenty a prioritami přicházíte do funkce?

Rád bych šel ve stopách pana doktora Demela. Chtěl bych do České Třebové v každém roce přivést několik špičkových umělců nebo souborů a nabídnout třebovskému publiku za rozumnou cenu ty nejlepší, na které se v Praze i ve světě prodávají vstupenky za mnohonásobně vyšší ceny.

Koncertní program pro novou sezónu je již připravený, na co se mohou posluchači těšit?

Tady mohu navázat na první odpověď. Přijede k nám jeden ze světově nejuznávanějších smyčcových kvartetů současnosti Pavel Haas Quartet, který nedávno s velkým úspěchem vystoupil na festivalu Smetanova Litomyšl. Dále přivítáme paní Soňu Červenou, legendární českou operní pěvkyni, která spolupracovala s dirigenty Rafaelem Kubelíkem, Karlem Ančerlem, Herbertem von Karajanem nebo sirem Charlesem Mackerrasem; u nás zavzpomíná na V+W. Můžeme se také těšit na kytarového virtuóza Lubomíra Brabce, mladého nadějného klavíristu Pavla Zemena, violistu Jana Pěrušku (za doprovodu neméně vynikajících spoluhráčů) nebo na unikátní žesťový soubor Prague Brass Ensemble. První koncert bude tradičně věnován původem Třebovákovi tím letos bude Kateřina Graffová (roz. Zoubková), která vystoupí jako členka souboru Ensemble Graffe.

Doslova domácím prostředím Kruhu přátel hudby se stala naše Malá scéna. Budete pořádat koncerty i jinde?

Standardně budou koncerty stále v Malé scéně, která má po rekonstrukci velmi dobrou akustiku a všichni účinkující si ji velmi chválí. Pro komorní koncerty je to skvělý prostor. Přesto bychom chtěli v příští sezóně vyzkoušet jeden koncert také v kostele sv. Jakuba Většího. Bude to vystoupení žesťového kvintetu za doprovodu varhan, který zahraje chrámové lahůdky. Tento koncert jsme nechali až na květen, kdy v kostele předpokládáme již rozumnější teplotu, než bývá v zimě nebo na podzim.

Měl jste možnost hovořit s účinkujícími umělci. Jak se jim u nás vystupuje?

Jak jsem již řekl, jsou velmi spokojení s akustikou v Malé scéně. Také velmi často chválí naše publikum, které při koncertech vytváří skvělou atmosféru. Myslím, že není náhoda, že se k nám velmi rádi vracejí. A je moc hezké sledovat, jak ti nejlepší a světem protřelí jsou také pokorní a lidsky šťastní, když vidí, jak vřele jsou u nás přijímáni.

V poslední sezóně vznikla zajímavá spolupráce s českotřebovskou základní uměleckou školou. Vystupující umělci  mimo vlastní vystoupení uspořádali navíc (zdarma) seminář pro žáky ZUŠ. Budete tuto možnost rozvíjet?

Ano, v letošní sezóně to byl flétnista Jan Ostrý s klavíristkou Silvií Ježkovou. Tento seminář se velmi podařil a byl jistě podnětný pro všechny zúčastněné. Proto by bylo dobré – samozřejmě v případě, že bude zájem ze strany ZUŠ – v takovéto iniciativě pokračovat. V současné době jednáme s houslistou Alexandrem Shonertem. Věřím, že i pro žáky ZUŠ to bude motivace do dalšího hraní. A také doufám, že učitelé, žáci a jejich rodiče pochopí, že pro rozvoj hry i osobnosti začínajícího muzikanta je vhodné navštěvovat koncerty klasické hudby.

Na závěrečných koncertech školního roku ZUŠ byla vyhlášena nová iniciativa KPH. V čem spočívá?

Ve spolupráci s Kulturním centrem jsme pro všechny žáky českotřebovské ZUŠ připravili cenově velmi zvýhodněný poukaz na celou koncertní sezónu 2018/2019 Kruhu přátel hudby. Věřím, že tuto skvělou nabídku využijí (podotýkám, že poukaz je jak pro žáka, tak pro jeho doprovod). Kruh přátel hudby není uzavřeným společenstvím a já budu velmi rád, když se v hledišti objeví nové tváře.

Děkuji za rozhovor Milan Mikolecký