Městská knihovna Česká Třebová v červenci                      


Matyldina knihovna v přírodě

25. července a 8. srpna, sraz u hříbku v Javorce v 16 hodin
Ahoj holky a kluci, kóóónečně prázdniny! Pokud si najdete v tom prázdninovém shonu aspoň chvilku času, tak přijďte za námi do Javorky, kde si v trávě pod stromem budeme vyprávět prázdninové pohádky, zahrajeme si spolu hry a také si něco zajímavého vyrobíme. K tomu si navíc vyčarujeme na kouzelném ubrousku nějakou dobrotu! Moc se na Vás těší: Matylda. Vstupné dobrovolné. Podložky na sednutí budou k dispozici na místě, s sebou dobrou náladu.
V případě deštivého počasí se akce přesouvá na dětské oddělení, aktuální informace sledujte na našich facebookových stránkách.
 
Letní bonus pro čtenáře – výpůjčky na 45 dní!

Půjčit si knihu na dovolenou? Dát dětem knížky z knihovny na prázdniny k dědovi a babičce? A nemuset řešit o prázdninách vracení a prodlužování výpůjční doby? Ano, letos to bude mnohem jednodušší. Knihy, časopisy, audioknihy i hry půjčené od 15. června do 15. srpna budou mít automaticky výpůjční lhůtu 45 dní. Pokud by ani to nestačilo, můžete si výpůjčky jako obvykle sami prodloužit přes své čtenářské konto, napsáním na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.
 
Uzavírka knihovny v době letních prázdnin

2.–8. července bude celá knihovna uzavřena. Vracet knihy můžete do biblioboxů před budovami (v ul. Ústecká i Smetanova). Děkujeme za pochopení. Letní otevírací doba knihovny začíná 9. července a končí 2. září. Sobotní provoz v této době zrušen.
 
Letní otevírací doba

všechna oddělení město (Smetanova ul.)               pobočka Parník (Ústecká ul.)
            po        8-18                                                    po        8-11:30 12:30-18 dospělé oddělení
            út         8-14
            st         8-18                                                    st         8-11:30 12:30-18 dětské oddělení
            čt         8-14
            pá        8-14
 
Markéta Kutilová: Sýrie - od revoluce po světovou syrskou válku – pozvánka na září

14. září od 18 hodin, 1. patro knihovny
Zveme na setkání s novinářkou a spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel.  Sýrie 2018: Islámský stát je sice poražen, ale násilí eskaluje. Nastává další fáze války, roste počet civilních obětí, přibývá bombardování. Porcování syrského medvěda vstupuje do další fáze – teď už je jasné, že zde nejde o Syřany, demokracii ani svobodu. To si jen mocnosti musí konečně nějak rozparcelovat to strategické území s přístupem k moři a Evropě. A také se dohodnout, co ovládnou sunnité a co šíité. Kudy, odkud, kam a zda povedou nové ropovody a plynovody. Jenže klíčoví hráči na syrském hřišti jsou vyrovnaně silní a mají propletené zájmy. Další hráči, jako Saúdská Arábie a Katar, čekají na střídačce a fandí sunnitskému džihádu tím, že podporují různé islamistické skupiny bojující proti šíitskému Asadovi. Hlavní zápas hrají Rusko, Írán a Turecko a USA. Nikdo není na lopatkách, a tak se musí bojovat dál.
Novinářka Markéta Kutilová začala kariéru v Lidových novinách v roce 2002. Její články a reportáže ze zemí třetího světa publikovala mnohá česká média. Působila také jako projektová koordinátorka na zahraničních misích Člověka v tísni (Írán, Srí Lanka, Haiti), v Demokratické republice Kongo zakládala projekty na pomoc znásilněným ženám a dětem. Jako novinářka pracovala v DR Kongo, Ugandě, Kambodži, Libérii, Gambii, Senegalu, Rwandě, Kongu, Jordánsku atd. V posledních letech se snaží dokumentovat válku proti Islámskému státu. Pravidelně jezdí do Sýrie a Iráku, je spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel I. a II, které zachycují příběhy lidí ve válečných oblastech na severu Sýrie. Podílela se na tvorbě mnoha televizních reportáží, které byly odvysílané v pořadu Reportéři ČT. Spolu s Lenkou Klicperovou založila sbírku na pomoc lidem v syrském Kobani www.soskobani.cz  Dalším jejím tématem je migrace. Věnuje se přednáškové a publikační činnosti. Je spoluautorkou dokumentárního filmu Nezlomené. Vstupné 50 Kč.
 
Rychlokurzy na počítači budou pokračovat pro nové zájemce

V městské knihovně byly zdárně ukončeny další Rychlokurzy na pc pro začátečníky a pokročilé. Jak na zimním, tak na jarním kurzu se úplní začátečníci seznámili s prostředím, kde se to hemží ikonami a soubory. Naučili se psát a odesílat e-maily, vyhledávat na internetu či jednoduše zálohovat data. Pokročilejší uživatelé se v kurzech naučili stahovat soubory z fotoaparátů do počítače, psát v textovém editoru, upravovat fotky nebo malovat v jednoduchém programu.
Skupiny s malým počtem účastníků umožňují odnést si spoustu nových informací, které všem pomohou při každodenní práci s počítačem. Další kurzy budou vypsány od začátku září. Pokud se chcete naučit pracovat s počítačem (případně vlastním notebookem), tak se přihlaste do 20. srpna 2018 na e-mail adela.voclova@ceska-trebova.cz anebo osobně v knihovně. Počet míst je omezen. Těší se na Vás lektorka Adéla Voclová.
Hana Sychrová
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.