REDAKTORKY ČR PARDUBICE SE ZAJÍMALY NEJEN O KOZLOVSKÝ KOPEC
Redaktorky Českého rozhlasu Pardubice, Tereza Brázdová a Jitka Slezáková, se ve středu 6. června odpoledne vypravily na Kozlovský kopec (601m.n. m). Průvodce jim dělali předseda orlicko-ústeckých turistů Milan Richter. Rozhlasačky se zajímaly o chatu a rozhlednu o historii českotřebovského turistického odboru, hlavně se však chtěly rozhlédnout po kraji. Ve všední dny je v červnu rozhledna uzavřena, o úchvatné výhledy však mladé paní nepřišly. Velice ochotná věžná Olga Kadlecová přišla rozhlednu otevřít. Počasí přálo a tak po zdolání 174 schodů se objevily scenérie Orlických hor, Králického Sněžníku i Jeseníků.
Historie obou, deset kilometrů od sebe vzdálených, turistických odborů, je velice zajímavá. Oušťáci slaví letos sté výročí založení KČT, vznikl 17. dubna 1918, českotřebovští turisté jsou o pět let mladší. Klub založili v květnu 1923. Silnici na svůj oblíbený Kozlovský kopec však dokončili již v roce 1924, Karel Vejrych ji osázel břízami a za dva roky již odkoupili 24 arů pozemků pro svou základnu, kde pořádali oblíbené bramboráky. Ústečtí turisté dokončili silnici od „Loučení“ na Andrlův chlum v roce 1940. Také s výstavbou chaty byli Třebováci rychlejší. Na jaře 1933 ji začali stavět a 9. června téhož roku, za účasti tisíce občanů, ji slavnostně předávali veřejnosti. Když tehdejší výbor viděl, jak je chata nejen třebovskými občany hojně navštěvována se svým předsedou Antonínem Demlem se dal do rozšiřování. Kolem patnácti set návštěvníků přišlo na slavnostní otevření 9. srpna 1936, František Lukavský tehdy dohodl s Mistrem Švabinským, že chata ponese jeho jméno. Od této doby se jmenuje chata Maxe Švabinského. Navštěvovalo ji mnoho vzácných osobností, místní spisovatel František Krejčí, členka Národního divadla Zdeňka Baldová, písničkář Karel Hašler, z Kozlova si sem často odskočil Max Švabinský, z Litomyšle přijížděl profesor Zdeněk Nejedlý, houslový virtuos Jaroslav Kocian přicházel z Ústí a mnozí další umělci. Aktivita českotřebovských turistů však nebrala konce, svoji chatu stále vylepšovali. Další rekonstrukci a nástavbu, dle návrhu stavitele Duchoslava, dokončili v roce 1941, po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava. Tehdy se chata ocitá v bezprostřední blízkosti hranice se Sudety, tedy s Velkoněmeckou říši. V osmačtyřicátém roce komunisté všechny spolky zrušili, velká škoda, že se po více jak čtyřicetiletém panování soudruhů nepodařilo českotřebovským turistům získat chatu na Kozlovském kopci do svého vlastnictví.
Ústečtí turisté byli pomalejší. Svoji chatu na Andrlově chlumu předali veřejnosti 25. srpna 1940. Také Ústí bylo obehnáno Sudety, jediný směr volný k procházkám byl na Litomyšl. Ani útulna proto brzy Oušťákům kapacitně nestačila, turisté se dali do její rekonstrukce a veřejnosti ji slavnostně předali 21. června 1942. Radost byla veliká, bohužel však netrvala dlouho. O rok později Janderovu chatu na Andrlově chlumu zabral Hitlerjugend. Po válce se ústečtí turisté těšili z chaty pouze tři roky, komunisté jim Klub zrušili a chatu převzala Jednota. Po dlouhých soudních tahanicích ji do svého vlastnictví převzali až po „Sametové revoluci“ 1. ledna 1992. Třiačtyřicet let byla chata dojnou krávou pro Jednotu, bohužel na údržbu jaksi pozapomněla. Do konce roku 2017 do ní ústečtí turisté investovali více jak osm milionů korun. Třetí přístavba chaty Hvězdy proběhla v letech 2003 až 2004. Nejdříve byla celá o 2,7 metrů rozšířena, hrubá stavba 800 000Kč, o rok později byla rozšířena kuchyně a přistavěno sociální zařízení, jak si hygiena poručila. Dalších 1 100 000Kč. V dalším provozu mohla chata pokračovat až po vybudování nové čistírny odpadních vod. Ta stála v roce 2006 turisty 1 600 000Kč. Není rok, aby nějaká nutná investice nebyla. Ústecké turisty však hřeje, že pod jejich vedením slouží chata již dalších 26 let veřejnosti.
V rozhlednách však Oušťáci Třebováky předběhli. Slavnostní otevření nádherné dřevěné rozhledny proběhlo 27. srpna 1905. Zasloužil se o ni Okrašlovací spolek. Milovníci dalekých rozhledů se z ní radovali do 16. dubna 1918, kdy za nevyjasněných příčin v noci na 17. dubna shořela. Na druhou rozhlednu na Andrlově chlumu se čekalo 23 let. Zeměpisný ústav ministerstva vnitra zde vystavěl triangulační věž upravenou jako rozhlednu. Dřevěná stavba bal vysoká 35 metrů, vyhlídkový stolec ve výšce 26 metrů. Z bezpečnostních důvodů byla v šedesátých letech minulého století stržena. S montáží třetí, tentokrát kovové rozhledny, „Stříbrné krasavice“ se začalo 25. října 1995, slavnostně byla v přítomnosti více jak čtyř tisíc turistů otevřena 19. května 1996. Vysoká je 54 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 34,6 metrů, vyjde se k ní po 183 schodech. Jedno schodiště je určeno pro výstup, druhé k sestupu. Do dnešních dnů na ni vystoupalo více jak 255 000 milovníků dalekých rozhledů.
Vojenský zeměpisný ústav Praha vystavěl na Kozlovském kopci 29 metrů vysokou triangulační věž v roce 1929, po úderu blesku 9. srpna 1939 částečně shořela a zbytek musel být stržen. Sloužila však velice otrlým turistům, neboť se na vyhlídkový stolec lezlo po pěti dřevěných žebřících.
Druhou, rovněž dřevěnou věž, postavili třebovští turisté během roku 1940, ta již měla schodiště. Třetí kovová věž se začala na Kozlovském kopci stavět na podzim roku 2000, veřejnosti byla slavnostně předána třetí květnovou sobotu 2001 u příležitosti 25. ročníku oblíbeného dálkového pochodu „PUTOVÁNÍ ZA TŘEBOVSKÝM KOHOUTEM“. Vysoká je 55,5 metrů, po 174 schodech se vystoupá na vyhlídkovou plošinu ve výšce 33 metrů. Kolik na ní přivítali návštěvníků českotřebovští turisté neevidují.
Podrobnosti o třech přestavbách chat, třech rozhlednách na Andrlově chlumu i Kozlovském kopci a další zajímavosti si redaktorky Českého rozhlasu Pardubice pilně zaznamenávaly. Pořad se bude vysílat o letošních prázdninách. Přesný termín zatím určen není.
Milan Richter