kopie Obrazu Maxe Švabinského v Kozlově

V Chaloupce na půdě před vchodem do „Kufru“ je vystaven nově objevený obraz staré paní Josefy Dapeciové Babička v šálu. Obraz stařenky si u mistra kdysi objednal milovník umění ze Stockholmu pan Peterson. Švabinský ho maloval v roce 1903 přesně v tom místě, kde je nyní vystaven. Paní Dapeciová, narozená r. 1820, byla babičkou Švabinského ženy Ely. Mistrovi seděla modelem s vlněným plédem přes ramena a černým krajkovým šátkem na hlavě. Tehdy jí bylo již 82 let a bylo pro ni těžké zdolávat příkré dřevěné schody na půdu. Malíř ji všemožně pomáhal a někdy ji zastoupila dcera Josefa, jak uvádí paní Ela ve svých Vzpomínkách z mládí. Když babička v roce 1905 zemřela, byla první osobou pohřbenou na právě zřízeném kozlovském hřbitůvku.

V Chaloupce je nyní obraz vystaven na malířských štaflích vedle dochovaného proutěného křesla, ve kterém stará paní seděla modelem. Obraz má výjimečnou kompozici šerosvitu a dopadu horního světla z vikýře na postavu a skvěle dokazuje autorovo mistrovství. Švabinský zde použil svou vlastní osobitou techniku:  je to kresba perem tuší a je kolorován akvarelem. V roce 1907 byl obraz na výstavě v Itálii v Benátkách.    

Český sběratel Švabinského díla získal obraz v Praze na aukci, dal pořídit jeho mimořádně kvalitní fotokopii a věnoval ji Městskému muzeu v České Třebové pro vystavení v Muzeu Maxe Švabinského. Tak se babička Dapeciová po dlouhé době vrátila domů do Kozlova, do Chaloupky.

Jana Vejdovská

Max Švabinský

Babička v šálu

Technika:komb. tech. (pero, tuš, akvarel, tempera) na papíře

Datace:okolo 1903

Signatura:vlevo nahoře

Rozměry:90x70 cm

Provedení:rám, sklo

 

 

 


vyvolávací cena:1 300 000,- Kč  

dosažená cena:2 100 000,-

Po kliknutí se zvětší do nového okna


(z webu Galerie Kodl)