Českotřebovák Milan Stehura v realizačním týmu

basketbalového klubu Tuři Svitavy   


Basketbalový klub Tuři Svitavy jsou naprostou výjimkou v celém širokém regionu, v našem kraji jsou obdobou pouze kluby v Pardubicích.  Oficiálně klub vznikl v roce 1951 v nejnižší krajské soutěži hrál až od roku 1963. To je dávnověk.
Nová éra svitavského basketbalu vznikla po dokončení sportovní haly Na Střelnici v srpnu 2001, vznikly nové možnosti rozvoje. V r. 2004 následoval postup do III. ligy a  před deseti lety do II. ligy. V roce 2010 klub Basketbal Svitavy získal licenci pro účast v Matoni NBL a to byla výzva. O rok později vystupuje s novým názvem Tuři Svitavy, název i logo klubu je odvozeno od městského znaku... Základnu tvoří od r. 2015 společnost SVITAVSKÝ BASKET s.r.o., basketbalový klub, který nemá zastoupení jen v mužské kategorii, ale součástí klubu je i B a C tým klubu a dále kadeti, žáci a minižáci.
Začala doba  basketbalových úspěchů, které ani Svitavy, ani celý region nepamatují. Zajímavostí  všeho je také skutečnost, že na práci a také úspěších klubu Tuři Svitavy se podílí již několik roků také Českotřebovák Milan Stehura. Přes své mládí  (*1996) zde zastává funkci tiskového mluvčího klubu, což bývá jinak svěřováno zkušeným osobnostem nebo výřečným dámám.... Milana  Stehuru jsem požádal o krátký rozhovor.

Abyste mohl pracovat ve své funkci musíte mít co nejvíce kontaktů v médiích, působit na webu, sociálních sítích, musíte mít také výřečnost, slovní zásobu, pohotovost, navíc  musíte být odborníkem přes basketbal. Máte pro svou práci nějaký vzor?

Stále se učím a snažím se vzít si z od významných mluvčích to, co vidím jako důležité. Vzorů je tedy dost, také ve velkých sportovních klubech, není jeden jediný  K mé práci patří také organizovat a připravovat podmínky pro média, pro televizní natáčení, zajišťovat co nejširší informovanost pro novináře. Basketbal je mediálně vděčný sport s velkým spádem a početnou diváckou základnou. Tuři Svitavy v posledních sezónách dokázali vzestup, proto byla má práce o to snadnější.

Ke své funkci ve svitavském basketbalovém týmu jste se určitě nedostal jen tak náhodou. Jaký máte vztah k basketbalu?

Od malička jsem Třebovák a moje basketbalové začátky v žákovském věku jsou spojeny s působení v českotřebovském basketbalovém klubu. Potom jsem přešel v roce 2012 v dorosteneckém věku do basketbalu Svitavy, kde byly díky hale Na Střelnici  dobré podmínky a možnosti. S klubem jsem spolupracoval stále těsněji a od roku 2016 jsem nastoupil do funkce tiskového mluvčího.

Mluvil jste o vzestupu svitavského basketbalu...

To je opravdu nepopíratelná skutečnost. V prvních sezónách  naší účasti v NBL jsme jen bojovali o play-off, postup do čtvrtfinále se poprvé podařil v roce 2016 a letošní sezóna byla v historii  svitavského basketbalu nejlepší v historii. V českém poháru - jehož finálový turnaj jsme u nás Na Střelnici pořádali,  jsme  obsadili třetí místo a získali první bronzové medaile pro Svitavské Tury v historii.  Daří se nám také v letošním ročníku NBL, ve čtvrtfinále jsme vyřadili BK Děčín  a v semifinále jsme bohužel narazili na favorita Basketbal Nymburk, s velkým finančním i hráčským potenciálem. Bojovali jsme čestně o třetí místo, BK Pardubice se nakonec ukázaly jako lepší tým, hrály také dvakrát doma. (fotografie: první  svitavská medaile z Českého poháru 2018).

Tuři Svitavy jsou pro celý region takovým zázrakem. Ukazují, že i v menším městě lze pěstovat sport na vrcholové úrovni, pokud k tomu  jsou podmínky. To může být i pro nás v České Třebové inspirací.

Svitavský klub má předně dobré sponzorské zázemí, které se daří díle rozvíjet a rozšiřovat. Předpokladem jsou ovšem úspěchy v mistrovské soutěži a ty jsou podmíněny jednak dobrou trenérskou prací a kvalitním hráčským kolektivem. Hlavním trenérem Turů je Luboš Růžička a důležité je i napsat, že asistent trenéra Lukáš Pivoda je současně šéftrenérem mládeže v našem klubu, což je velmi důležité pro motivaci basketbalistů v mládežnických týmech. Spoustu práce odvádí i hlavní manažer klubu Ing. Pavel Špaček, který zajišťuje hráčskou kvalitu a není to vůbec jednoduché. Rozpočty klubů v NBL jsou těžko měřitelné. Těžko se můžeme poměřovat např. s možnostmi Basketbalu Nymburk, jehož rozpočet bude jistě násobkem našich možností. V současném týmu Turů tak působí čtyři zahraniční hráči, Američané, snažíme se získat nejlepší  české hráče se zkušeností z euroligy, ale máme i vlastní odchovance.  Na soupisce Turů máme např. snad nejtalentovanějšího 17tiletého basketbalistu Luboše Kadlece (203 cm) z Tachova, který také někdy hostuje i za jiné české přední týmy. Základ týmu Tuři Svitavy tvoří 12 kvalitních basketbalistů.

V České Třebové se hraje basketbal na regionální úrovní, takže vám od nás konkurence nehrozí. Nicméně máme na Slovensku družební město Svit, kde sídlí také výborný basketbalový tým. Je to sice jistě záležitost manažera, ale zeptám se: Myslíte, že bychom třeba mohli být někdy svědky např. přípravného zápasu Tuři Svitavy  - BK Iskra Svit v naší nové českotřebovské hale Skalka? 

Se slovenským týmem ze Svitu se Tuři znají a vzájemně se zejména v přípravě potkávají ať již u nás nebo na Slovensku.  Proto si myslím, že takové utkání našich celků, třeba i v České Třebové, rozhodně není vyloučené. Je to otázka domluvy a vhodného termínu.

 

Ptal se Milan Mikolecký