Setkání iniciativy Milion chvilek 5. června 2018 se konalo také
na českotřebovském na Starém náměstí  

V úterý 5. 6. v 18:00 se  konal sraz signatářů petice ve 250 městech a obcích. Také u nás v České Třebové, kde se ujal  zorganizování akce Bc. Martin Horák.  Na svolanou akci na Starém náměstí přišlo více než 60 dospělých účastníků nejen z České Třebové i z okolí, také děti (a jeden pes), nechyběly transparenty.

Proč právě dnes 5. 6.? Protože den poté bude naším premiérem opět jmenován trestně stíhaný agent StB a s velkou pravděpodobností nám o pár týdnů později začnou po 30 letech opět (i když skrytě) vládnout komunisté. Právě teď má smysl dát najevo svůj nesouhlas. Pojďme říct JEDNOU PROVŽDY, že opravdu nechceme vládu StB a KSČ(M)! Teď můžeme něco změnit!

MILION CHVILEK PRO DEMOKRACII
"Ještě to není ani 30 let od sametové revoluce a naším premiérem bude zítra podruhé jmenován trestně stíhaný agent StB. Člověk, který je v ohromném střetu zájmů, ovládá média a čím dál tím více si podmaňuje státní aparát.
Co říct k současné situaci? Zdá se, že to nejlepší z naší historie a hodnot je v tento slavnostní rok popliváno a pošlapáno. Současná situace ukazuje, že naše společnost je nemocná. Žijeme v demokracii příliš krátkou dobu. Nejsme ještě dospělí demokraté. Bojíme se říct svůj názor, bojíme se o své jistoty, často nad námi vítězí naše pohodlnost a nechce se nám zapojovat se do věcí kolem nás. Jestliže ale selhávají pojistky v parlamentu a na Hradě, zbývá poslední pojistka: občanská společnost. A to musíme být my. Nesmíme zapomínat, jak moc je svoboda cenná věc a že je o ni třeba pečovat. Postavit se za správnou věc má smysl nehledě na to, jak to dopadne. A k tomuto kroku se odvažuje stále více lidí."  
(Z prohlášení  přečteného na demonstraci nejen v České Třebové )

Náš hlas ale bude sílit. Nevzdáme se.

Žijme jako svobodní lidé – hrdí a s hlavou vzhůru. To stačí.

Díky za tyto Vaše chvilky pro demokracii. Díky za to, co děláte.

Milion chvilek pro demokracii

Na demonstraci na českotřebovském Starém náměstí  nejdříve přečetl Martin Horák celý text prohlášení, které bylo přijato potleskem. potom vystoupili u improvizovaného řečnického pultu  zástupci demokratických stran působících v České Třebové. Vystoupil zástupce Pirátů, zástupce Koalice pro Českou Třebovou a KDU-ČSL Martin Voleský a také zástupce volebního seskupení 27 statečných, po tom i další občané, kteří zde zastupovali "jenom" sami sebe. Jejich vystoupení byla srozumitelná a sympatická, vždy odměňovaná potleskem.  Se sympatickým  projevem vystoupila  i občanka ze sousedního města Litomyšl, která původně jela vyjádřit svůj nesouhlas s politikou  našich špiček  až do Olomouce, ale když zjistila, že se stejná akce koná i v České Třebové, tak zde zůstala s námi, podobně další účastníci setkání, kteří přijeli např. z Řetové nebo až Horní Čermné. Na závěr oficiální části setkání se účastníci společně vyfotografovali, diskuze však ještě dlouho pokračovala ve skupinkách, téma, které bylo důvodem pro setkání je více než živé. přibývaly také podpisy pod petici "milión chvilek".

Fotografie z úterý 5. června:

 
 

 V České Třebové se dnes počet podpisů pod petici

Milion chvilek podstatně zvýšil