Vyjednavač i zásahová jednotka

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Muž vyhrožoval, že skočí ze střechy tělocvičny. 

V minulých dnech zasahovali policisté v České Třebové u muže, který kromě toho, že poškodil řadu především oken v ulicích, tak vyhrožoval tím, že se sebepoškodí skokem ze střechy.

Celá událost začala již v pondělí večer, kdy personál vlaku jedoucího do České Třebové žádal o asistenci při vyloučení osoby z přepravy z důvodu nevhodného chování. Policisté na nádraží čekali na příjezd vlaku, nicméně když vlaková souprava přijela do nádraží, v jednom vagonu byly otevřené dveře a bylo evidentní, že cestující vystoupil za jízdy už před samotným nádražím. Policisté však nikoho v okolí nenalezli. Zanedlouho přišlo další oznámení na linku 158 o tom, že na jednom z perónů někdo rozbíjí okno u vozidla, hází po projíždějícím vlaku nějaké věci, a poškodil i dveře místní prodejny. Oznámení o poškozování výplní oken, výloh a dveří postupně přicházela i z ulic Nádražní a Třebovská. To již operační důstojník police vyžádal součinnost od Městské policie Česká Třebová. Když policisté z obvodního oddělení přijeli na místo události, strážník městské policie již pronásledoval podezřelého muže. Ten však zmizel v útrobách základní školy, kde se dostal až na střechu budovy tělocvičny a začal vyhrožovat, že skočí dolů nebo se sebepoškodí nožem.

Na místo byl přivolán policejní vyjednavač a ten si následně vyžádal jako podpůrný tým i zásahovou jednotku. Začalo tak zhruba pětihodinové vyjednávání. Kolem třetí hodiny ranní policisté vyhodnotili situaci jako život ohrožující pro podezřelého a přistoupili k zákroku, kdy muže zajistili a předali zdravotnické záchranné službě, která muže převezla do nemocnice.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů poškození cizí věci a výtržnictví a budou zjišťovat veškeré okolnosti jednání 44letého muže. Předmětem šetření bude i to, zda byl muž pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a zda byl v době spáchání činu příčetný.

Co k tomu říci?

Jeden nebezpečný člověk udělal spoustu škody na soukromém a veřejném majetku, zaměstnal dlouhodobě zásahovou jednotku policie, vynutil zajistit drahé zdravotnické ošetření jednak v orlickoústecké nemocnici a jednak ještě další léčbu na hrudní chirurgii v královéhradecké Fakultní nemocnici, kam byl následně z Ústí n.O. po ošetření převezen.  Na to všechno budou doplácet ostatní slušní lidé. Přitom poškození, co mají rozbitá okna, dveře, výlohy, automobily se náhrady škody na takovém člověku nedomůžou, pojišťovny se budou vymlouvat, neboť osoba pachatele je známá. Nepomůže jim ani ten stát, který toho lumpa tak draze a nákladně zachraňoval  před sebepoškozením. No, řekněte, jaký mělo smysl?