Českotřebovský deník 192/2018 (2/7)  
Nabídka mateřské školy Pramínek Semanín 

Nově otevřená mateřská škola Pramínek od září 2018 nabírá děti k předškolnímu vzdělání. Celá budova MŠ je po rekonstrukci a v druhé třídě MŠ Semanín je volných 8 míst. Zveme maminky a tatínky s dětmi koncem srpna na prohlídku MŠ Semanín.  Kolektiv MŠ Semanín.

Prodám zděnou garáž v OV ve středu města Česká Třebová. Přímý majitel - SMS.: 776 639 000 - RK nevolat.  

Medvídek NIVEA pomáhá dětem na MŠ Habrmanova

Mateřská Habrmanova se v tomto školním roce 2017 – 2018 zapojila do integračního a vzdělávacího projektu „ Medvídek NIVEA pomáhá dětem v přípravě na školu“. Obsah se s respektem ke specifice předškolního vzdělávání soustřeďuje na činnosti, které přispívají k rozvoji kompetencí budoucího školáka.
Úkoly a náměty jsou různě náročné a podle nich lze stanovit počáteční stav a následně sledovat pokroky ve vývoji dítěte.
Práce s materiálem nám přinesla mnoho podnětů a obohacení vlastní tvořivé práce a doplnila náš Školní vzdělávací program: „Rok skřítka Habrmánka „.
Projektu se zúčastnilo 50 předškoláčků. Zájem byl o přiložené pracovní listy – vystřihovánky a skládání. Oslovily děti ještě před seznámením se s daným úkolem. Potvrdil se zájem o učení prožitkem, manipulací a interaktivní činnosti. Každé dítě pracovalo se svým sešitem a plnilo úkoly. Za splněný úkol děti obdržely nálepku medvídka, samy hodnotily, spolupracovaly s kamarádem, radily se.
Na nový školní rok 2018/2019 jsme do tohoto projektu znovu přihlášeni a těšíme se na nové nápady medvídka NIVEI.  Učitelky mateřské školy

V Letohradu vznikl záměr na Hasičské minimuzeum

Město se pokusí získat dotaci  z česko-polského programu přeshraniční spolupráce 
Sbor dobrovolných hasičů Letohrad-Kunčice přišel s nápadem vzniku Hasičského minimuzea, kde by byla k vidění například historická stříkačka a další cenné exponáty ze sbírek sběratelů. Protože minimuzeum by mohlo být jednou z dalších zajímavostí propagujících Letohrad, peníze na stavbu se pokusí město získat z česko-polského programu přeshraniční spolupráce. Do podzimu by měl být připraven společný projekt s partnerským městem Niemcza. Minimuzeum by stálo poblíž dětského hřiště u Konzumu na Kunčicích a po dokončení jeho výstavby by bylo dáno do výpůjčky SDH Letohrad-Kunčice, které by se staralo o jeho běžný chod a údržbu.
 
Rekonstrukce bazénu na koupališti v Letohradu má stát 25 milionů Kč

Modernizace plaveckého bazénu se blíží. Pro špatný stav velkého padesátimetrového bazénu, ze kterého uniká voda, vypsalo město veřejnou zakázku na zhotovitele rekonstrukce. V rámci obnovy se počítá se železobetonovou konstrukcí ve stávajícím bazénu, do které bude vsazen bazén nový, a s vybudováním potřebné technologie a technologického zařízení. To se postará o čistotu a filtraci vody. Nově se objeví na koupališti skluzavka a houpací síť. Padesátimetrová délka bazénu zůstane v jeho větší části zachována. Plánem radních je stihnout rekonstrukci do zahájení příští sezony, záležet však bude, zda se do výběrového řízení přihlásí firma, která má kapacity na to, aby rekonstrukci zahájila na podzim. Pokud se to nepodaří, obnova se uskuteční v roce 2019 a v takovém případě bude velký bazén v letní sezoně bohužel mimo provoz. Vlastní rekonstrukce by dle projektové dokumentace měla stát 25 milionů korun bez DPH, nejdražší je objekt se zázemím pro potřebné technologie (14 mil. Kč), vlastní bazén přijde přibližně na 6,5 mil. korun. Nové odkanalizování, elektroinstalace, terénní úpravy a podobně na zbylých cca 4,5 mil. Kč. Náklady spojené s rekonstrukcí předpokládá město uhradit z běžného rozpočtu.
Venkovní plavecký bazén má rozměry 50 x 22 m, je pečlivě udržovaný a od relaxační zóny je chráněn nízkým pletivovým plůtkem. Vedle bazénu koupaliště Letohrad totiž nabízí řadu dalších volnočasových aktivit: lze si tu zahrát oblíbený badminton, soft tenis, plážový volejbal, nebo třeba vyzkoušet pétanque. Provozovatel myslí také na děti, které tu mohou dovádět v dětském koutku a užívat si různých atrakcí a prolézaček. Koupaliště je obklopeno bohatou zelení a poskytuje tak v parných dnech možnost posezení v chladivém stínu stromů. Pro ty, kteří se naopak rádi vyhřívají na sluníčku, jsou kolem bazénu připraveny klasické dřevěné lavičky. Pakliže vám vyhládne, můžete posedět na příjemné venkovní terase nebo u stolečku pod ní a dopřát si zde něco dobrého k snědku. Pro ty, kteří přijedou na kolech, je k dispozici úschovna kol a v nabídce koupaliště Letohrad je také půjčovna sportovního náčiní.

 


Mezinárodní houslové kurzy v Litomyšli - bohužel bez koncertu ve Třebové

Prázdniny budou v Litomyšli opět patřit umění, zejména pak hudbě. Na přelomu července a srpna se uskuteční 22. ročník Mezinárodních houslových kurzů profesora Milana Vítka. Kvůli této akci do Litomyšle přijede řada talentů světové hudby, kteří se představí i široké veřejnosti.  V průběhu konání kurzů od 22.7. do 12.8. je na programu několik koncertů pro veřejnost a to nejen v Litomyšli, ale i v dalších místech v okolí. Škoda, že se žádný z nich nekoná u nás v České Třebové ať již např. v kostele sv. Jakuba, nebo v rotundě sv. Kateřiny. Podmínkou bude jistě klavír, ale to už se v minulosti zajistit podařilo. Bylo by to obohacení naprosto prázdné letní koncertní sezóny.

Smyčcové mezinárodní kurzy v Litomyšli založil v roce 1996 profesor Milan Vítek ve spolupráci s Annou Rychnovskou a Radomilem Kašparem, kteří si velmi přáli přiřadit se s touto kulturní akcí k již slavnému festivalu Smetanova Litomyšl, založeném v roce 1949, který se každoročně koná právě před smyčcovými kurzy. Během prvních 12 ročníků litomyšlských mistrovských kurzů (původně se nazývaly Mezinárodní houslové kurzy Litomyšl) probíhaly mistrovské lekce pro 12 pokročilých studentů hry na housle. Ti se měli možnost intenzivně věnovat nastudování nového koncertního repertoáru a následně jej představit na řadě koncertů pro veřejnost. Za dobu svého trvání hostily kurzy studenty z celého světa včetně Austrálie, Kanady, Číny, České republiky, Dánska, Finska, Německa, Islandu, Itálie, Japonska, Koreji, Mexika, Španělska, Švédska a Spojených států.


Přehled koncertů účastníků kurzů v našem regionu 
 
28. července
 
Zahajovací koncert – 18:00 hod, Smetanův dům Litomyšl
4. srpna Koncert Litomyšl – 18.00 hod, Smetanův dům Litomyšl
5. srpna
 
Koncert Heřmanův Městec - 17.00 hod, Kostel sv. Bartoloměje
6. srpna
 
Koncert Letohrad – 19:00 hod, Zámek Letohrad  
7. srpna
 
Koncert Polička – 19:00 hod, Tylův dům Polička  
8. srpna
 
Koncert Potštejn - 19.00 hod, Zámek Potštejn
9. srpna Koncert Brandýs nad Orlicí - 19:30 hod, Kostel Českobratrské církve evangelické
11. srpna
 
Závěrečný koncert Litomyšl - 18:00 hod, Smetanův dům Litomyšl


  

Taneční škola Knířovi informuje – červenec 2018

7. 9. 2018 začínají Základní taneční pro mládež v Restauraci Pod Skalkou.
Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé připravujeme na konec září.
Přejeme všem našim příznivcům příjemné prázdniny.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 606 223 070.