Českotřebovský deník 193/2018 (3/7)  
Jen Blbni, z.s. pořádá 14. července „Triatlon JBT“

Start  9:30 v Lanškrouně u rybníka Dlouhý (14:30), cíl  na fotbalovém hřišti v Rybníku - Srnově. Startovné 200 Kč, registrace do 10. července.  Podrobnosti a registrace na webu www.jenblbniteam.cz
Krátké představení spolku: Spolek Jen Blbni, z. s. vznikl v únoru roku 2017. Členové spolku se účastní sportovních akcí nejen Čechách, ale i po celé Evropě. Pořádají několik sportovních a kulturních akcí jako je například letní a zimní míčový pětiboj mužů a smíšených dvojic nebo nohejbalový turnaj. Z kulturních akcí stojí za zmínku „Sportovní ples Jen Blbni“. 
Další připravovanou akcí na letošní léto je Jenblbnicup 2018, t.j. dvoudenní míčový pětiboj dvojic mužů a mixů, který se uskuteční ve dnech 4. a 5. srpna 2018 opět na hřišti v Rybníku. Startovné je 600 Kč na dvojici. Míčový pětiboj je složen z těchto disciplín:  Fotbalové penalty - házená sedmičky - Volejbal - nohejbal - tenis.
 

Fotografie (nejen) pro pamětníky staré České Třebové

Kulturní centrum Česká Třebová  Městské muzeum Česká Třebová a Martin Šebela
si Vás dovolují pozvat na vernisáž výstavy pořádané k 740. výročí první zmínky o České Třebové
Fotografie (nejen) pro pamětníky staré České Třebové
Vernisáž proběhne v úterý 10. července 2018 od 17 hodin ve výstavní síni kulturního centra v Nádražní ulici 397, úvodní slovo pronese PhDr. Radim Urbánek, hudbou doprovodí Tereza Haiflefová.
Návštěvníci se mohou těšit na fotografie zachycující stará českotřebovská zákoutí, které pocházejí z muzejní sbírky a sbírky Martina Šebely. Výstava potrvá do neděle 9. září 2018 Otvírací doba: pondělí – neděle, 9 -12 a 14 – 17 hodin.
Vstupné: dobrovolné

Prodám zděnou garáž v OV ve středu města Česká Třebová. Přímý majitel - SMS.: 776 639 000 - RK nevolat.                

Pozvánka na září do městské knihovny

Markéta Kutilová: Sýrie - od revoluce po světovou syrskou válku
14. září od 18 hodin, 1. patro knihovny
Zveme na setkání s novinářkou a spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel.  Sýrie 2018: Islámský stát je sice poražen, ale násilí eskaluje. Nastává další fáze války, roste počet civilních obětí, přibývá bombardování. Porcování syrského medvěda vstupuje do další fáze – teď už je jasné, že zde nejde o Syřany, demokracii ani svobodu. To si jen mocnosti musí konečně nějak rozparcelovat to strategické území s přístupem k moři a Evropě. A také se dohodnout, co ovládnou sunnité a co šíité. Kudy, odkud, kam a zda povedou nové ropovody a plynovody. Jenže klíčoví hráči na syrském hřišti jsou vyrovnaně silní a mají propletené zájmy. Další hráči, jako Saúdská Arábie a Katar, čekají na střídačce a fandí sunnitskému džihádu tím, že podporují různé islamistické skupiny bojující proti šíitskému Asadovi. Hlavní zápas hrají Rusko, Írán a Turecko a USA. Nikdo není na lopatkách, a tak se musí bojovat dál.
Novinářka Markéta Kutilová začala kariéru v Lidových novinách v roce 2002.
Její články a reportáže ze zemí třetího světa publikovala mnohá česká média. Působila také jako projektová koordinátorka na zahraničních misích Člověka v tísni (Írán, Srí Lanka, Haiti), v Demokratické republice Kongo zakládala projekty na pomoc znásilněným ženám a dětem. Jako novinářka pracovala v DR Kongo, Ugandě, Kambodži, Libérii, Gambii, Senegalu, Rwandě, Kongu, Jordánsku atd. V posledních letech se snaží dokumentovat válku proti Islámskému státu. Pravidelně jezdí do Sýrie a Iráku, je spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel I. a II, které zachycují příběhy lidí ve válečných oblastech na severu Sýrie. Podílela se na tvorbě mnoha televizních reportáží, které byly odvysílané v pořadu Reportéři ČT. Spolu s Lenkou Klicperovou založila sbírku na pomoc lidem v syrském Kobani www.soskobani.cz  Dalším jejím tématem je migrace. Věnuje se přednáškové a publikační činnosti. Je spoluautorkou dokumentárního filmu Nezlomené. Vstupné 50 Kč.
Nejméně odpadu produkují v Moravanech

Arnika letos počtvrté rozdala Odpadové Oskary obcím Pardubického kraje, které produkují nejméně směsných odpadů. První místa obsadilo město Moravany s 67 kg na osobu a rok, ve Vysokém Mýtu obyvatelé do černých popelnic vyhodí v průměru 149 kg. Více o letošním ročníku soutěže Odpadový oskar na webu: www.arnika.org/odpadovy-oskar-2018
Umístění obcí v Pardubickém kraji
obce do 1000 obyvatel - Pořadatel soutěže neobdržel od obcí dostatek údajů.
obce do 5000 obyvatel
1. Moravany – 1841 obyvatel – 66,9 kg/ob/rok – úroveň recyklace 73 %
2. Čeperka  – 1090 obyvatel – 111,5 kg/ob/rok  – úroveň recyklace 29 %
3. Rybitví – 1381 obyvatel – 116,6 kg/ob/rok – úroveň recyklace 35 %
obce nad 5000 obyvatel
Vysoké Mýto – 12 404 obyvatel – 149,4 kg/ob/rok  – úroveň recyklace 59 %
Nízké produkce směsných odpadů obce dosahují díky efektivnímu nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění včetně bioodpadu a především motivace obyvatel.
„Největším problémem v oblasti nakládání s odpady v České republice je vysoká produkce směsného odpadu. Protože velké množství směsného odpadu končí v popelnicích, neplníme požadavky evropské legislativy. Organizátoři pro kvalifikaci do soutěže zvolili limit ve výši 150 kg vyhozeného směsného odpadu na osobu a rok. Jedná se o hodnotu, které se daří dosahovat ve vedlejších státech, jako je Německo nebo Rakousko. V České republice je ovšem průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší.

Staňte se Nejlepším Startupem 2018!

Unikátní příležitost, jak o sobě dát vědět a přilákat pozornost investorů právě teď mají začínající firmy, ideálně se zaměřením na technologie a inovace. Od dneška se mohou registrovat do soutěže Nejlepší Startup roku, která je již tradičně vyhlašována v rámci podnikatelských soutěží Česká spořitelna Živnostník roku a Vodafone Firma roku. Vítěz se může těšit na finanční příspěvek a přístup ke klíčovým investorům.
Pokud máte skvělý nápad, rozjíždíte právě nový byznys, neměli byste zaváhat a využít možnost posunout se výrazně dále, třeba ve stopách jednoho z nejlepších českých startupů, internetového vyhledávače letenek po celém světě Kiwi.com, a dosáhnout tak možná netušených výsledků. To všechno s podporou specialistů a odborníků z oboru, kteří vám můžou cestu za úspěchem výrazně ulehčit. 
Přihlásit se může firma nebo živnostník s maximálně tříletou podnikatelskou historií, a to do 31. října 2018 zde. Stačí se vyznačovat inovativností, růstem, kladným vlivem na společnost nebo určitý sektor. Důraz je kladen především na inovace v oblasti technologií. Při vyhodnocování nezůstanou stranou pozornosti ani zajímavé příběhy zakladatelů i samotných společností. Vítěze určí celostátní porota složená z top investorů, zástupců velkých korporací a akcelerátorů z České republiky i zahraničí, která se sejde 21. listopadu 2018. 
Ti nejlepší budou mít možnost představit svoje podnikání zajímavým investorům. Slavnostní vyhlášení proběhne v Praze na Žofíně za účasti více než 400 hostů. Vítěze nemine finanční příspěvek od České spořitelny a další zajímavé ceny od partnerů.

Startuje hlasování o vítězích ekologické soutěže E.ON Energy Globe

V Praze byly slavnostně představeny nominované projekty ekologické soutěže E.ON Energy Globe. O vítězích bude nyní prostřednictvím online hlasování rozhodovat veřejnost.
Nominované projekty
V kategorii Obec odborníci nominovali město Litoměřice, které se dlouhodobě zabývá snížením energetické náročnosti městských budov, recykluje odpady v budovách městského úřadu a svým občanům poskytuje finanční příspěvek na pořízení solárního systému. Soupeřem je středočeská obec Jesenice, jejíž vedení se snaží snížit negativní účinky světelného smogu na lidský spánek a růst stromů. Obec proto upravila část veřejného osvětlení úsporným koridorovým svícením se speciálním modrým filtrem.
V kategorii Kutil porota ocenila ekologický dopravní prostředek TiltingVehicle. Jde o stabilní a bezpečnou tříkolku poháněnou velmi výkonným ekologickým elektromotorem. Konkurentem tohoto projektu je skupina studentů, která v rámci projektu Koruna z druhotných surovin vyrábí originální věnečky a čelenky z nevyužitých odpadů.
První projekt nominovaný v kategorii Firma podporuje myšlenku Zero Waste, tedy minima odpadu. Společnost MIWA (Minimum Waste) posunula tento koncept do úrovně zásobování a vyvinula vlastní kapsle, které lze opakovaně použít pro přepravu zboží od výrobce na prodejnu nebo z nich nakupovat. Druhou nominaci získal projekt INFRASET, který za pomoci vlastní technologie dokáže snadno a levně opravit nekvalitní silnice plné puklin.
V soutěžní kategorii Mládež komisi zaujaly ekologické aktivity MŠ Mateřídouška z Frýdku-Místku. Zdejší pedagogové už několik let aktivně vychovávají své žáčky k ekologickému cítění a organizují aktivity jako sběr a třídění odpadu, pěstování rostlin na školní zahradě nebo pečování o zvířata v živém koutku. Nominaci získala také ekologická soutěž CO2 liga pro základní a střední školy, jejímž cílem je vzdělávat žáky a studenty v ochraně životního prostředí v jejich každodenním životě.
V kategorii Stavba byla nominována energeticky úsporná ordinace praktického lékaře v Rožmitálu pod Třemšínem. Bezbariérová budova umožňuje snadnější spolupráci sester i lékaře a přes relativně malé investiční náklady na stavbu se podařilo snížit její energetickou spotřebu na minimum. O vítězství ve své kategorii bude bojovat s ekologickým slaměným domem, který si v Dobřejovicích u Prahy vlastnoručně postavil Jan Chvátal. Pasivní dům nezatěžuje své okolí, vytápí se dřevem, využívá dešťovou vodu i fotovoltaiku.
O vítězích jednotlivých kategorií mohou lidé hlasovat na webu soutěže www.energyglobe.cz až do 30. září 2018. Představitelé nejlepších projektů v každé kategorii získají úspornou pračku od Miele a plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo Vaillant. Celkový vítěz vyhraje vůz ŠKODA Octavia Combi G-Tec a od organizátora soutěže v ČR, energetické společnosti E.ON, k tomu dostane tankování CNG na rok zdarma.
Hodnotné ceny čekají i na hlasující. „Kromě hlasování letos lidé mohou tipovat celkového vítěze soutěže. Hlavní výhru, tedy užívání vozu ŠKODA Kodiaq Sportline na čtyři měsíce zdarma, získá ten, kdo správně tipne celkového vítěze a zároveň se svým odhadem nejvíce přiblíží skutečnému počtu hlasujících,“ dodává Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Vítězové jednotlivých kategorií 10. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni 16. října 2018 na slavnostním vyhlášení, které letos opět odvysílá televize ČT2.
 

Příklad úspěšného projektu: Inteligentní veřejné osvětlení v Jesenici

Příliš mnoho umělého světla v nočních hodinách škodí lidem i přírodě. Odborníci v této souvislosti hovoří o světelném smogu a jeho negativním vlivu na lidský spánek a třeba i růst stromů. V obci Jesenice se proto rozhodli instalovat část veřejného osvětlení se speciálním filtrem modrého světla, regulací a koridorovým svícením. Díky technologii LED jsou zároveň světla energeticky úsporná.
Město Jesenice hledalo ideální řešení ke sladění dvou cílů – zajistit bezpečnost chodců a ochránit lidi i přírodu před negativními vlivy nočního toxického osvětlení. Podél jednoho z chodníků mají všechna svítidla speciální filtr, který snižuje podíl modré složky světla. Právě noční modré světlo je pro lidské zdraví nebezpečné. Zabraňuje totiž vylučování hormonu melatoninu, který umožňuje kvalitní spánek a snižuje riziko rakoviny. Večer tedy všechna instalovaná světla svítí v mírně červených odstínech. To ocení nejen lidé, ale i okolní příroda.
Osvětlení chodníku je koridorové. Při chůzi po chodníku se tak lidem postupně rozsvěcuje celkem třináct úseků po šesti a sedmi lampách. Navíc se osvětlení po jedenácté hodině v noci automaticky utlumí na 20 procent a znovu se plně rozsvítí v 5 hodin ráno. Když někdo v noci vstoupí na chodník, rozsvítí se díky fotobuňce světla naplno, pak se zase utlumí. Tento způsob osvětlení přináší městu nejen úsporu nákladů na energie, ale taky snížení negativních dopadů osvětlení na okolní ekosystém

Litoměřice, město s energií

Litoměřice dlouhodobě snižují energetickou náročnost městských budov, zavádí ekologické a energetická zlepšení a snaží se inspirovat své obyvatele k trvale udržitelnému rozvoji města. Například finančním příspěvkem na pořízení solárního systému pro přípravu teplé vody nebo i tím, že nádoby na tříděný odpad jsou i na chodbách městského úřadu. Nyní Litoměřice připravují výstavbu první energeticky aktivní veřejné budovy v České republice.
Rozsah inovačních aktivit, kterými se Litoměřice mění v energeticky nezávislé a nízkoemisní město, je skutečně široký. Po sérii úspěšných renovací na 7 školských budovách na úrovni současných norem, si Litoměřice zvedly laťku a renovovaly tři mateřské školy v energetickém standardu blízkém pasivním domům. O rok později šly Litoměřice opět „do neznáma“ a využily metodu EPC (Energy Performance Contracting / Energetická služba se zárukou) k renovaci dalších 13 městských objektů. Náklady na úsporná opatření budou hrazena až z budoucích energetických úspor, a jen v případě, že jich bude dosaženo.
Renovacemi městských budov však místní aktivity nekončí. Například technické služby města opravují místní komunikace mimo jiné pomocí stroje, který umí vyfrézovaný starý asfalt na místě přeměnit na základní materiál pro novou asfaltovou směs.
Město podporuje na svém území vznik nových obnovitelných zdrojů energie, důkazem toho je hydroelektrárna, přes 3000 m2 podpořených solárních kolektorů nebo solární elektrárny umístěné i na střechách městských budov. Ty chce postupně dovybavit systémem pro akumulaci vyrobené energie a dobíjení elektromobilů či elektrokol. Městský úřad a městská policie v Litoměřicích používají dohromady 8 elektromobilů a 11 elektrokol. Městská hromadná doprava pak jako palivo využívá CNG.
Unikátní a smělé jsou i další plány města. Jedním z nich je například hlubinný geotermální vrt, jehož tepelnou energii plánuje město využívat v systému centrálního zásobování teplem. Místní brownfieldy chce město zastavět energeticky šetrnou výstavbou a v plánu je i první energeticky aktivní veřejná budova u nás.
V čem je projekt výjimečný:

        Jde o výjimečný příklad města, které se koncepčně snaží snižovat energetickou náročnost.

        Město se snaží inspirovat obyvatele svým vlastním příkladem.

        Nebojí se málo využívaných, ale ověřených postupů jako je EPC či renovace do pasivního standardu.