Českotřebovský deník 198/2018 (7/7) 
Zemřel letecký nadšenec Josef Gregor

Josef Gregor letos 2. února oslavil devadesátku. Nyní bohužel přišla smutná zpráva o jeho úmrtí.
Velkou zálibou Josefa Gregora byly motory, motocykly a především letectví. Po skončení II. světové války vnikla vzácná možnost vybudovat letiště pro kluzáky na Třebovských stěnách nad Skuhrovem na pozemcích uvolněných odsunutými obyvateli. Nadšenců byla celá velká skupina, byly i zkušenosti z plachtařského odboru Masarykovy letecké ligy z období I. republiky. Na Stěnách pak od roku 1946 vlastními silami upravili bývalou stodolu  na hangár pro kluzáky,  další chalupu pro ubytování a byly i další plány. Potom však musel na vojnu, která se díky tehdejší politické situaci ještě navíc protáhla. Sloužil u radistů, ale blízko letadel. Po návratu z vojny však Josef Gregor zažil velké zklamání. Veškeré zařízení letiště na Stěnách bylo zlikvidováno a odvezeno na letiště v Ústí nad Orlicí, snad údajně proto, že zde nebyl telefon. Ale byly jistě i  byly jistě i jiné důvody. A tak nezbývalo, než za létáním dojíždět na orlickoústecké letiště. To nevydržel dlouho, tím plachtařské životní epizoda  skončila. Pracoval na dráze, musel zajistit živobytí nejen pro sebe, ale i pro rodinu. Po svatbě našel na dráze lépe placenou práci vozmistra. Gregorovi měli dvě dcery. Zájem o letadla a letectví jej však neopustil a  udržoval také trvalý kontakt s kamarády, z nichž někteří stále na ústeckém letišti působili.
Od roku 1980 se s kamarády z letiště opět začali na Stěnách scházet, vždy na začátku prázdnin. Byla to řada pravidelných setkání.  Na podnět O. Macka z emigrace  zde pak na Stěnách u cesty k Myšině v roce 1993 postavili pomníček s křížem a tabulkou se jmény těch, kteří zde po válce na kluzácích létali. Josef Gregor s kamarády, pány Šverclem a Schenkem byli hlavními iniciátory obnovení českotřebovského aeroklubu a jeho základny na letišti U Dvora. A i když už nemohl přímo létat, měl radost z každého úspěchu, který se zdejšímu aeroklubu podařil. proto Josef Gregor také nechyběl žádný rok na tradičním letním "Setkání přítel létání na letišti v České Třebové, které se koná pravidelně poslední sobotu v měsíci červenci. Ještě v zimě, při oslavě devadesátin připomínal, že letos se zase na letišti znovu objeví.  Svůj slib se mu už splnit nepodaří.  Čest jeho památce!  Milan Mikolecký


Fotbalový klub VYHODNOtil  nejlepší hráče v družstvech mládeže 

Mladší přípravka C - Daniel Petr
Mladší přípravka B - Vít Hruška
Mladší přípravka A - Lukáš Halva
Starší přípravka B - Šimon Baláž
Starší přípravka A - Radovan Kumpošt
Mladší žáci - Jakub Jelínek
Starší žáci - Vojtěch Mikulka
Dorost - Jakub Jiřánek 

Informace k petici Voda je život

Mezisoučet posbíraných podpisů k petici, která otevírá téma vody v Parlamentu v ČR a rovnou požaduje po politicích konkrétní kroky k nápravě ke dni 7.7.2018 je tento:  Na internetu podepsáno petici 4.940 lidí a na adresu Nadační fond PRAVDA O VODĚ, ul. Na Drahách 247, 739 25 Sviadnov, nám přišly podepsané Petiční archy s celkem 6.036 podpisy.  Někteří lidé se ptají, zda mají poté, co podepíší petici na internetu, petici vytisknout a poslat i podepsanou. Určitě ji prosím podepište i fyzicky, a pošlete.
Parlament musí dostat petice podepsané fyzicky a my je fyzicky předáme petiční komisi senátu a sněmovny. iniciátorem petice, která má v celé republice zajistit konec působení nadnárodních společností v oblasti hospodaření vodou, je Radek Novotný Sviadnov.
 
Kamenné reliéfy v areálu  rotundy sv. Kateřiny opět dobře přístupné

Současně s novým plotem oddělujícím od starého hřbitova (v majetku města) parcelu u přestavovaného domu čp. 254 (v majetku Římskokatolické církve), který celý prostor u rotundy poměrně dobře vyřešil, byl proveden také úklid starého hřbitova včetně posekání dřevin, které bránily v prohlídce instalovaných reliéfů z doby I. sv. války. Na druhém snímku za tímto článkem můžeme porovnat, jak to zde vypadalo ještě zcela nedávno. Divoce rostoucí keře šeříků jsou běžně těžko zničitelné. Je dobře, že se zde uklidilo, ovšem chtělo by to nějaké trvalé řešení, a to nejen zeleně, ale i cestiček a laviček, doplnit informační systém. Areál naší nejcennější památky by měl být chloubou našeho města. Jenže to jsme už psali několikrát. Je třeba ještě připomenout, že rotunda sv. Kateřiny je po celé prázdniny přístupná veřejnosti s průvodcem, což můžete využít, přijede-li k vám prázdninová návštěva. Myslím, že návštěva nejstarší nemovité kulturní památky východních Čech stojí za to.  (Fotografie MM + VV)


Koncert Báry Basikové se bude konat 6. 10. v Litomyšli

Ve Smetanově domě zazní skladby nejen Báry Basikové, ale i popové, muzikálové a filmové hity, vše v symfonickém podání.  Těšit se můžete např. na Abbu, The Beatles, Pink Floyd, Tinu Turner, Fantoma opery, Mission Impossible a mnoho dalších. Nástrojové obsazení symfonického tělesa Prague Lecian Strings: 1. housle, 2. housle, viola, kontrabas, klavír, violoncello, cello solo.