Českotřebovský deník 199/2018 (7/7) 
PŘIPOMÍNKOVÁNÍ ŽELEZNIČNÍHO JÍZDNÍHO ŘÁDU

Na níže uvedeném webovém odkazu stránek Pardubického kraje je umístěn návrh železničního jízdního řádu na období 2018/2019. Zaslání připomínek k návrhu jízdního řádu je vhodné na odbor dopravy MěÚ do 20.07.2018. Město Česká Třebová má povinnost vaše připomínky souhrnně předat k projednání na Pardubický kraj. Odkaz na webové stránky Pardubického kraje:
https://www.pardubickykraj.cz/dopravni-obsluznost/91867?managePreview=ok&language=1
Návrh JŘ najdete zde:
24 HODIN NA KOLECH POSEDMÉ

Ústecké občanské sdružení „ROZHOUPEJ MĚSTO“ uspořádalo ve dnech 30. 6 a 1.7. sedmý ročník, jak pořadatelsky, hlavně však závodnicky velice náročné akce „24 hodin okolo Třebovky na kole nebo koloběžce“.
jde o vytrvalostního kroužení pro amatérskou cyklistickou veřejnost.  Závod startoval v sobotu 30/6 v 10 hodin byl rozdělen do kategorií na jednotlivce, týmy dvou závodníků, týmy tří závodníků, dvoukola, rodina, děti do 15 let a kategorie koloběžky. Tradiční trasa dlouhá 9,2 km (2x 4,6 km) vedla po vedlejších komunikacích přes Hylváty a Dlouhou Třebovou. Start byl u bývalé Perly v Hylvátech a závodníci se „točili“ pod železniční estakádou za Dlouhou Třebovou. Celkem se závodu účastnilo 90 závodníků, kteří za 24 hodin najeli dohromady přes 22 tisíc kilometrů. V kategorii jednotlivců najezdil nejvíce a to úctyhodných 772,8 km s časem jízdy 23 hodin a 36 minut Stanislav Růžička z Křižanova. V dvou členných týmech zvítězili Vladimír Lehký a Tomáš Vacek s najetými 782 kilometry. V tříčlenných týmech zvítězili Radim Šimeček, Kristián Škoda, Martin Dluhý, kteří najeli 818,8 km. V dětské kategorii do 15 let zvítězila Lucie Škabrahová s celkem 248,4 kilometry. Fotografie z loňského 6. ročníku závodu. (loni vyhrál Michal Kubišta z Dlouhé Třebové, který nakroužil 81 okruhů což je 745,2km, letošní vítěz Stanislav Růžička o dost lepší).
 
KNAPOVECKÁ POUŤ

Po roce se opět v Knapovci konala tradiční Knapovecká pouť. Odpoledne začalo naučnou vycházkou po lidových stavbách v Knapovci. Poté se v kostele sv. Petra a Pavla konala pouťová bohoslužba. Pro děti byl připraven kolotoč, vláček a skákací hrad.  Členové DS Vicena pro děti připravili loutkovou pohádku o přátelství dvou malých strašidel Jak si hrají strašidla. Divadelní představneí pro děti je na Knapovecké pouti zařazováno pravidelně, také hudební vystoupení. Loni zahrála kapela Ponny express, letos  country kapela Kalumet z Rychnova nad Kněžnou.  Na závěr předvedl ukázky požárního sportu místní sbor dobrovolných hasičů.  Před kostelem bylo také připravené občerstvení a pouťové koláče.
V Litomyšli je nová půjčovna elektrokol

Půjčovnu elektrokol nově otevírá Dům sportu Stratílek na Smetanově náměstí. Zájemci mohou bez nadměrného fyzického vypětí poznávat i širší okolí Litomyšle. Vzhledem ke kopcovitému charakteru celého regionu je elektrokolo nejvhodnější turistický dopravní prostředek. Díky pomoci elektromotoru je jízda snadná a zvládne ji opravdu každý, včetně starších a netrénovaných osob. Samozřejmostí je jednoduchost obsluhy, ovládání je snadné a neliší se příliš od jízdy na běžném cestovním kole. Díky tomu si může užít jízdu na elektrokole každý návštěvník regionu. Půjčovna se nachází v Domě sportu Stratílek na Smetanově náměstí a je vybavena nejnovějšími modely elektrokol největší domácí značky Author. Flotilu tvoří celkem 10 elektrokol ve třech různých velikostech rámů – díky tomu si může každý zvolit adekvátní velikost podle své výšky postavy. Elektrokola jsou vybavena odpruženou vidlicí a objemnými plášti pro komfort na silnici i v lehčím terénu. Samozřejmostí je plná výbava zahrnující blatníky, nosič, stojánek a brašnu na řidítka s možností uložení nabíječky. Ke každému zapůjčenému elektrokolu je možné zdarma zapůjčit přilbu (doporučujeme!), lankový odolný zámek a cykloturistickou mapu. Ceny ovšem nejsou zase nízké: Na 3 hodiny si kolo půjčíte za 390 Kč, na celý den za 550 Kč.
 
Půjčovny kol Českých drah

Všechny půjčovny kol a vratné stanice otevřeny od 30. 3. – 31. 10. 2018. Půjčovna v Pardubicích hl.n. otevřena celoročně. V České Třebové  je kontaktním místem osobní pokladna ČD, telefon 725 752 148. Otevírací doba půjčovny je denně od 7:15   13:15 a od 14:15 - 19:30 hodin. Kola lze půjčovat v České Třebové, Chrudimi, Pardubicích, v Letohradě a v Lanškrouně, v dále jmenovaných stanicích kraje lze kola vracet nebo si je zde třeba pro výpůjčku dopředu rezervovat:  Brandýs n.Orl, Ústí n.O. město, Choceň, Jablonné n.O., Králíky, Hlinsko, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Slatiňany, Přelouč, Žamberk a Ždárec u Skutče.
V půjčovnách kol jsou k dispozici kola těchto značek: Author, Amulet, Favorit, Merida, Leader Fox Pro bližší informace ohledně značek kol v jednotlivých půjčovnách, prosíme, kontaktujte přímo danou stanici. V nabídce půjčoven kol najdete také koloběžky. Můžete si je zarezervovat v kterékoliv půjčovně telefonicky na čísle 725 752 148 nebo na e-mailu PCEpujkol@zap.cd.cz Vypůjčené kolo lze zdarma uschovat v půjčovně v Pardubicích a v České Třebové.
 
450. narozeniny litomyšlského zámku

Vratislav z Pernštejna získal Litomyšl od panovníka za věrné služby v roce 1567. Tento přední šlechtic Českého království zbudoval na místě kostkovského hradu v letech 1568 – 1581 honosný renesanční zámek. Říká se, že jej vystavěl jako dar lásky pro svou španělskou paní Marii Manrique de Lara. Zámek je koncipován jako renesanční sídlo čtvercového půdorysu, v němž dochází k působivému spojení dispozice italských arkádových dvorů s českými štíty a asi 8.000 psaníčky s originálními sgrafity. Výjimečnost zámeckého areálu byla v roce 1999 potvrzena zápisem na Seznam UNESCO.
Při narozeninových oslavách chceme připomenout Španělku Marii Mangrique de Lara, která do Čech v roce 1555 přivezla i sošku slavného Pražského Jezulátka. Získala ji od své matky jako dar ke sňatku s Vratislavem z Pernštejna a je možné, že byla nějakou dobu uchovávána i na litomyšlském zámku. V minulosti i dnes jsou jí připisovány vyslyšené modlitby a zázračná uzdravení.
V rámci Španělské slavnosti 28. a 29. července 2018 ožije zámecké návrší španělskou hudbou i tancem. Přijďte zažít atmosféru španělského života ve španělských barvách nebo alespoň s růží ve vlasech! Ochutnejte španělské speciality, poslechněte si flamencové kapely nebo se zadívejte na flamencové tanečnice! Zúčastněte se bubenické či ohňové show a nechte se vyfotografovat ve speciálním Andělském fotokoutku s letošním oslavencem v pozadí. Čeká na vás i odpolední architektonická prohlídka či speciální sobotní večerní procházka zámkem s hudbou. Každou půlhodinu od 18. do 21. hodin vám „starý mnich“ Martin Karlík (znáte z Radiožurnálu) v nejstarší části zámku, která pamatuje Kostkovský hrad i sídlo litomyšlských biskupů (a je běžně nepřístupná), odvypráví příběh zámku. Při této prohlídce nebude chybět ani „narozeninový doušek“ Elixíru Lázní ducha. Prodlouženou večerku bude mít i Zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla i Městská obrazárna ve II. patru zámku – navštívit je lze až do 21.00 hodin.  
 
Setkání osob se zdravotním postižením a veřejnosti

Kdy: 25. září 2018 od 10:00 - 16:00 hodin
Místo konání: Mírové náměstí  Ústí nad Orlicí
Pořádá: Pracovní skupina pro osoby se zdravotním postižením - Komunitní plánování Města Ústí nad Orlicí
Téma: JAK SE ŽIJE LIDEM S POSTIŽENÍM... Přijďte mezi nás!
Již posedmé si můžete vyzkoušet chůzi se slepeckou holí, jízdu na invalidním vozíku nebo speciální obleček, ve kterém si budete rázem připadat jako senior. 
Poskytovatelé různých sociálních služeb budou prezentovat svoji službu, budou připravené soutěže pro děti a veřejnost a další zájemce. Program bude doplněn o kulturní vystoupení uživatelů se zdravotním handicapem. V odpoledních hodinách bude i ukázka canisterapie s pejskem. Propagováno bude i Komunitní plánování sociálních služeb ve městě.
Akce bude po celý den moderovaná pořadatelem. Srdečně vás zveme! Akci finančně podpořilo město Ústí nad Orlicí.
Za skupinu KPSS pro osoby se zdravotním postižením Iva Sedláčková, koordinátorka pracovní skupiny

 Marta Jandová - Fotbalový stadion Pod Jelenicí Česká Třebová 21. 7. 2018 

Marta Jandová je dcera Petra Jandy ze skupiny Olympic. Martina hudební kariéra začíná v Německu, kam odjíždí původně jen na rok. V Německu ale založí skupinu Die happy, se kterou se začíná stávat velmi populární, jak skupina, tak Marta.  Marta se skupinou natočí několik CD a jezdí po koncertech.
Roku 2008 se rozešla s německým zpěvákem Sashou, se kterým byla 5 let. Marta je momentálně v ČR, kde získala roli v muzikálu Mona Lisa. Napřed jen roli sestry Mony Lisy "Margeritu Amadori", ale po odchodu Ivety Bartošové dostala i hlavní roli Mona Lisu, ve které se jí velmi daří.
Roku 2009 se stala porotkyní v soutěži Česko-Slovenská SUPERSTAR. V roce 2013 se jí narodila dcera Marie Verner. Příjmení má po otci Miroslavu Vernerovi. Zahrála si také profesorku v seriálů Gympl s (r)učením omezeným.

Kraj upraví celý areál bývalého učiliště

Areál bývalého chemického učiliště a internátu v Ohrazenicích doznává v posledních letech řady změn. Po demolici některých budov zde roste moderní muzejní depozitář. Zejména sbírkám archeologie pak bude patřit sousední starší budova, kterou čeká celková rekonstrukce. Další dva čtyřpodlažní objekty, které slouží Krajské knihovně a Východočeskému muzeu, se kraj rozhodl upravit také a nyní je čeká zateplení.
„Když kulturní instituce začaly do areálu před lety stěhovat některé své sklady a depozitáře, bylo to už dost zarostlé a nehostinné místo. Teď se z toho postupně klube příjemný areál zasazený v přírodě, kde budou mít zaměstnanci moderní vybavení i pěkné prostředí,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Projektový záměr na zateplení stávajících budov byl schválen už na začátku roku, nyní kraj vypsal veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci. „Jedná se především o provedení stavebních úprav obvodového pláště obou starších budov včetně střechy, dále o výměnu oken a dveří a také nové klempířské prvky. Nově chceme řešit odvod dešťových vod, pořídit nové kanalizační přípojky a zabezpečit vodorovnou izolaci proti vlhkosti. Součástí zateplení budou stavební úpravy spojovacího krčku mezi budovami,“ dodal Línek.
„S tímto projektem na úsporu energie se ucházíme o evropskou dotaci v rámci operačního programu Životní prostředí,“ uvedla radní Hana Štěpánová.

Koncert Báry Basikové v Litomyšli

Ve Smetanově domě zazní 6. října skladby nejen Báry Basikové, ale i popové, muzikálové a filmové hity, vše v symfonickém podání.  Těšit se můžete např. na Abbu, The Beatles, Pink Floyd, Tinu Turner, Fantoma opery, Mission Impossible a mnoho dalších. Nástrojové obsazení symfonického tělesa Prague Lecian Strings: 1. housle, 2. housle, viola, kontrabas, klavír, violoncello, cello solo.

 

Cyklobusy Vás zavezou do hor až do konce září
Už třináctým rokem bude po celé léto projíždět Českomoravským pomezím cyklobus, který vás přiblíží k turisticky atraktivním místům tohoto regionu. Co přináší pro Českou Třebovou?
Růžová linka 680017 (23. 6. – 2. 9. 2018)
Cyklobus vyjíždí z Moravské Třebové přes Svitavy, Poličku, Nové  hrady, Vysoké Mýto, Litomyšl v 11.08 a umožňuje výlet udělat například na
 rozhlednu na Kozlovském vrchu a cyklostezky na Orlickoústecku  směr Česká Třebová, Choceň, Vysoké Mýto. Opačný směr byl zrušen. Tato linka tedy přímo pro Českotřebováky ztratila s mysl.
 
Zelená linka 650555 (10. 6. – 30. 9. 2018)
v blízkosti trasy cyklobusu, který vyráží z Litomyšle v 10.32, můžete navštívit: - zámek Nové Hrady - Proseč – Toulovcovy maštale
- rozhledna Terezka u Proseče - Borová, Polička. Do Litomyšle se ovšem musíte dostat buď na kole, nebo obyčejným linkovým autobusem linky 700820, který vyjíždí v České Třebové v 9:10 hodin.
 
Červená linka 680948 (2. 6. – 30. 9. 2018)
z České Třebové se můžete vydat každou sobotu ráno v 8.15 a v neděli v 13:15. Cyklobus vás přiblíží k těmto atraktivitám:
- Čenkovice – cyklotrasy a turistické trasy kolem Bukové hory  Suchý vrch – rozhledna, tvrz Bouda 
- Červená Voda – rozhledna na Křížové hoře, lanová dráha Buková hora 
- Králíky – vojenské muzeum, tvrz Hůrka, klášter Hora Matky Boží
- Dolní Morava – Stezka v oblacích, bobová dráha, zážitkové parky
Zpět jede cyklobus z Dolní Moravy v 16.45 v České Třebové má příjezd v 18:17 v sobotu i v neděli.
 
Oranžová linka 700949 (2. 6. – 30. 9. 2018)  odjíždí z České Třebové v 7:30, příjezd naŠerlich v 10:00
- cyklostezky na Orlickoústecku - vodní nádrž Pastviny
- Bartošovice v Orlických horách – tvrz Hanička, rozhledna Anna, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
- Masarykova chata na Šerlichu
Zpět jede cyklobus ze Šerlichu v 15.30 s příjezdem do České třebové v 17:23.
 
Cyklobusy budou v provozu každou sobotu a neděli i o státních svátcích. Na linkách bude platit jednotný tarif IREDO, který nabízí výrazné slevy dětem a osobám ZTP. Pro cestu cyklobusem je možné využít také zvýhodněné rodinné, síťové a časové jízdenky IREDO.