Českotřebovský deník 203/2018 (13/7)
 PIKNIK V JAVORCE a JEŠTĚ NĚCO NAVÍC

Kulturní centrum Česká Třebová ve spolupráci s Městským muzeem, DDM Kamarád, Rodinným centrem Rosa, ZŠ Na Rovině a DS Hýbl pořádají dne 25. 8. 2018. Piknik v Javorce
Občerstvení v Bosenském pavilonu. Možnost zakoupení piknikového koše (po předchozí rezervaci v CAFE59) a zapůjčení deky. Zajištěn program pro děti všech věkových kategorií se závěrečnou hrou o ceny.
V průběhu odpoledne bude na různých místech Javorky probíhat kulturní program, do kterého se může zapojit i veřejnost (kytary či jiné nástroje s sebou…). Na podiu u pramene vystoupí LS Čtyřlístek Č. Třebová, Jan Bílek s pohádkou Povídání o knížeti Bruncvíkovi, aneb jak se lev do českého znaku dostal, Václav Bartoš s divadelním představením Školní výlet a konat se zde budou také hudební vystoupení.
 
PROGRAM:
14.00 - zahájení akce
15.00 - 18.00 hry a dílničky pro děti
16.00 - piknik v trávě – k historii České Třebové (pro dospělé)
18.00 - putování Javorkou (hra pro děti)
 
AKCE POKRAČUJE NA STARÉM NÁMĚSTÍ
KONCERTY V RÁMCI OSLAV 740. LET OD PRVNÍ PÍSEMNÉ ZMÍNKY O ČESKÉ TŘEBOVÉ

20.00  Hana Holišová a New Time Orchestra  22.00  Jazz Police
Po celé odpoledne se můžete na rybníčku projet na kánoích! Plavbu zajišťuje 5. oddíl vodních skautů Č. Třebová.
Odpolední program se koná po celém parku Javorka s centrem u Bosenského pavilonu, respektive pramene Javorka.
Odpolední program se koná pouze za příznivého počasí, večerní za každého počasí.  Vstup zdarma!


Kraj pracuje na zpřehlednění křižovatky u Koclířova. Pomoci mohou nové přípojné pruhy

Problematika nepřehledné křižovatky na silnici I/35 v křížení se silnicí I/34 směrem na Svitavy a silnicí nižší třídy směrem na Koclířov byla tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starostou Koclířova Jiřím Tesařem. Kraj nechal zpracovat studii, která navrhne řešení, jak zpřehlednit křížení krajské a státních komunikací. Do konce prázdnin se nad návrhem sejde hejtman se zástupci obce, Ředitelství silnic a dálnic a Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
„Problematiku křižovatky z Koclířova na silnici I/35 a I/34 se snažíme řešit dlouhodobě, protože se jedná o krizové místo při výjezdu z obce směrem na Svitavy, ale i Moravskou Třebovou a Litomyšl. Vzhledem k tomu, že se jedná o křížení krajské a státní komunikace, musíme případné úpravy řešit také s Ředitelstvím silnic a dálnic. V současné době máme zpracovanou studii, nad kterou se v nejbližší době společně se zástupci obce sejdeme a navrhneme řešení. Zástupci obce navrhují vytvoření samostatného odbočovacího pruhu od Litomyšle na Svitavy a ze Svitav na Moravskou Třebovou, což by podle starosty situaci výrazně zklidnilo,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se se starostou Jiřím Tesařem dohodl na dalším jednání počátkem srpna.
Hejtman v rámci debaty se starostou upozornil také na krajské dotační tituly včetně programu na podporu projektů v problémových mikroregionech. Žadateli mohou být obce a svazky obcí, právnické osoby a podnikatelské subjekty. Podporované projekty se musí týkat pořízení, rekonstrukce nebo modernizace dlouhodobého hmotného majetku. Finanční příspěvek kraj poskytuje maximálně do výše padesáti procent celkových nákladů.
 
AD: Soukromníci couvají z nabídky  na provoz regionálních tratí v kraji

Článek na toto téma  uvedla dnes IDNES ZDE.  K tomu je třeba napsat dovětek. Je  důležité, aby regionální přepravy  zejména  v našem  kraje  převzaly České dráhy. Díky tomu by se udržely činnosti důležité pro další provoz českotřebovského depa kolejových vozidel. I když zde změny nastávají, jde jen o takové úpravy, které neohrozí  zdejší zaměstnanost na železnici. Úplně jinak by bylo, kdyby zde dopravu převzaly soukromé společnosti. Situace se tedy zatím vyvíjí příznivě. Současně by ovšem mělo dojít k další modernizaci vlakových souprav provozovaných Českými drahami. Hovoří se zejména o náhradě vozů 810. Při rozhovoru se strojvůdci se však dozvíte, že proti těm modernějším jde možná o provozně nejspolehlivější vozidla.
DEKSTONE Streetball Cup - Memoriál Mistra Jana Husa sobota 14.7.2018

V sobotu 14. července se uskuteční již 21. ročník streetballového turnaje Memoriálu Mistra Jana Husa. Z důvodu rekonstrukce budovy a areálu gymnázia se celá akce přesouvá na parkoviště u zimního stadionu Na Skalce, kam se opět sjedou streetballisté z různých koutů České republiky, ale i zahraničí. Díky spolupráci s ČBF a zařazení turnaje do mezinárodní soutěže 3x3 Central Europe Tour, již nyní víme, že přijedou týmy z Polska nebo Ukrajiny! K vidění tak budou velice kvalitní hráči, kteří se utkají o hodnotné ceny.
Na to vše opět budou dohlížet patroni akce, kterými jsou velké basketbalové osobnosti. Kateřina Elhotová, kapitánka basketbalové reprezentace a vicemistryně světa, a Roman Marko, elitní rozehrávač naší ligy, slovenský reprezentant a opora týmu Tuři Svitavy.
Celý den tradičně nabídne bohatý doprovodný program a velký dětský den se spoustou sportovních aktivit! Kdyby pršelo, akce se přesune na zimní stadion.
Letošní ročník bude také letos spojen s velkou charitativní akcí, na které společně pracujeme se spolkem Za jeden provaz. Rozhodli jsme se uspořádat veřejnou sbírku ZA JEDEN PROVAZ PRO VERUNKU, která bude věnována Verunce Šrámkové z Kozlova. Verunka je 14letá slečna s mentálním handicapem a nutně s maminkou potřebují bezbariérovou koupelnu. Výtěžek sbírky bude použit na její rekonstrukci. Sbírku jsme zahájili dne 25.6.2018, pokladničku pro vás budeme mít připravenou 14. července na zmiňovaném Memoriálu Mistra Jana Husa. Kdo je však už nedočkavý, může jakoukoliv finanční částkou přispět na účet č. 2201450111/2010. Přes léto se budeme moci setkávat především v městském parku Javorka na akcích Kulturního centra, kde pro vás budeme mít připravenou pokladničku a samozřejmě vám poskytneme veškeré informace, které vás budou zajímat. Sbírku slavnostně ukončíme 6. října na 4. Benefičním notování v Národním domě v České Třebové.
 
Trasování D35 u Litomyšle komplikuje život v nedalekém Strakově

Problematika dopravy v návaznosti na trasování budoucí dálnice D35 byla tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starostou Strakova Janem Janypkou. Požadavkem obce je úprava části úseku, který dle navrhované varianty prochází 300 metrů od obce, pro kterou by byla schůdnější alternativní varianta, jež by dálnici vedla přibližně o 300 metrů dál.
„Ačkoliv nebyla zahájena stavba ani prvních dvou úseků z Opatovic nad Labem přes Časy do Ostrova, řešíme připomínky obcí na trase dálnice. V tomto případě se dvě představené varianty pohybují ve stanoveném koridoru, což potenciální diskusi o finální trase  usnadňuje. Zatímco současná a preferovaná varianta vede dálnici přibližně 300 metrů od okraje obce, druhá varianta odvádí stavbu o dalších 300 metrů dál,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Cílem obce není blokovat stavbu dálnice, ale otevřít seriózní debatu s Ředitelstvím silnic a dálnic, které by se mělo alternativní variantou více zabývat včetně zahájení zjišťovacího řízení. V případě, že se existují jiné možnosti, které nemají vliv na dobu realizace ani na finanční nákladnost, je nutné tyto varianty prověřovat,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
 
Slavnostní otevření revitalizovaných depozitářů

Regionálního muzea v Chrudimi se uskuteční v pondělí 16. července 2018 od 10:00 hodin v budově depozitáře muzea na ulici  K Ploché dráze 688, Chrudim.  Slavnostního otevření se zúčastní 1. náměstek hejtmana Roman Línek a ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi Klára Habartová.