Českotřebovský deník 207/2018 (17/7)

Monika Simonová vyhrála MČR amatérských cyklistů

Monika Simonová obhájila na závodě MČR v Suchdole nad Odrou prvenství v časovce jednotlivců a stala se šampiónkou pro rok 2018.  Jela jsem na závod s tím,  že první pětka je reálná a úspěch budou stupně vítězů. S Verčou Mrkvicovou jsem v posledních dvou letech vyhrála možná jeden, dva závody takže favoritka na titul byla jasná a holky ze svěťáku Dýrová-Macháčková a Trčková měli za sebou kvalitní přípravu. Řekla před závodem Monika Simonová.  Více ZDE
 
Dobrovolní hasiči získají díky dotaci Pardubického kraje nové dopravní automobily a opraví zbrojnice

V budově bývalé finanční stráže na Horní Lipce, která dnes slouží jako krajské školící centrum, se v úterý dopoledne uskutečnilo předání darovacích smluv starostům obcí, které byly úspěšné v dotačním titulu Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky na pořízení nových dopravních automobilů a rekonstrukci či stavbu požárních zbrojnic. Pardubický kraj se stejně jako v předchozích letech k tomuto dotačnímu titulu finančně připojil. Celkově mezi obce v letošním roce rozdělí 11,7 milionu korun.
„V rámci dotačního titulu na pořízení dopravních automobilů a rekonstrukci či výstavbu hasičských zbrojnic, který vyhlašuje Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, vyčleňujeme finanční prostředky již potřetí. V letošním roce se jedná o největší částku, která dosahuje téměř 12 milionů korun na 37 dopravních automobilů a tři zbrojnice. Stát vyčlení pro každou z obcí 450 tisíc korun, kraj přidá 300 tisíc, což následně znamená, že příspěvek obce na zcela nové vozidlo se pohybuje okolo 200 tisíc korun. V případě zbrojnic podpoříme tři projekty za celkovou částku 650 tisíc korun.“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dotace v rámci tohoto dotačního titulu narůstá každý rok. V prvním roce jsme přerozdělili lehce přes sedm milionů korun na 16 aut a pět zbrojnic. V loňském roce se jednalo o 7,4 milionu na 20 aut a osm zbrojnic,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Mezi úspěšná města a obce patří například České Heřmanice, Dolní Čermná, Kladruby nad Labem, Květná, Letohrad, Nové Hrady, Vraclav či Živanice. Starosta Květné Petr Škvařil si krajské dotační tituly na podporu dobrovolných hasičů velmi pochvaluje. „Pro nás jako malou obec je takováto finanční podpora nesmírně důležitá. Bez krajských peněz bychom nikdy na moderní vozidlo nedosáhli. Obecně jsme velmi rádi, že se nám daří postupně modernizovat techniku našich hasičů, kteří se velmi aktivně podílí také na životě v samotné obci,“ uvedl Petr Škvařil.

Akce - hra:
Putování za českotřebovskými strašidly bude v pátek 20. července

Městské muzeum Česká Třebová ve spolupráci s DDM Kamarád Česká Třebová a Kulturním centrem Česká Třebová Vás zve na dobrodružnou hru Putování za českotřebovskými strašidly.  
 
V pátek 20. července 2018 se můžete od 19 do 22 hodin v parku Na Zámostí a jeho okolí setkat s místními strašidly, s jejich pomocí vyřešit pár drobných úkolů a zrušit tak kletbu nad zlým správcem Riedrem.
 
Skupinky hráčů se budou pohybovat samostatně, proto musí být děti v doprovodu rodičů nebo jiné odpovědné osoby. Ke startu se můžete dostavit kdykoliv ve výše uvedené době. V cíli bude děti čekat malá odměna.
 
Hra je vhodná pro děti od 4 let (mladší děti dle uvážení rodičů), startovné činí 40 Kč/dítě (doprovod zdarma). Časová náročnost je cca 45 - 60 minut. Na hru se není nutné předem registrovat. Pořadatel si vyhrazuje právo akci v případě nepříznivého počasí zrušit!

Multifunkční dopravní terminál Česká Třebová
nominován do soutěže „Náš evropský projekt“

Zastoupení Evropské komise v ČR vyhlásilo soutěž pro obce a města České republiky „Náš evropský projekt“. Partnery projektu jsou Svaz měst a obcí, evropská informační síť Europe Direct a Ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem soutěže je připomenout přínosy projektů podpořených Evropskou unií.
Obce a města České republiky mají možnost přihlásit do této soutěže jeden již dokončený projekt podpořený z evropských fondů. V případě, že bude jejich projekt vyhlášen jako jeden ze tří vítězných, mohou získat finanční příspěvek na uspořádání obecní slavnosti. O vítězném projektu bude hlasovat široká veřejnost na facebookovém profilu Zastoupení Evropské komise v ČR.
Město Česká Třebová nominovalo do této soutěže projekt „Multifunkční dopravní terminál Česká Třebová“. Rádi bychom Vás touto cestou požádali o účast v hlasování pro náš projekt na odkazu zde. Hlasovat bude možné od 23.07.2018 do 11.08.2018. Výsledky soutěže budou známy nejpozději začátkem září. Více informací naleznete zde.
 
Chrudimští policisté dostanou sídlo za 363 milionů. Zaplatí EU

Za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, krajského policejního ředitele Jana Švejdara či náměstka policejního prezidenta pro ekonomiku Petra Petříka byl v pondělí odpoledne v areálu bývalé Transporty Chrudim poklepán základní kámen výstavby nové budovy Krajského ředitelství policie Pardubického kraje – Územního odboru Chrudim. Stavba za 363 milionů korun je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu a měla by být dokončena v roce 2020.
Ačkoliv si to možná nyní neuvědomujeme, tak je tato stavba zcela mimořádnou záležitostí, protože žádat o finanční prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu není vůbec snadné. Společně jsme o této investici jednali se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, protože jsme chtěli mít jistotu, že žádost bude splňovat veškeré náležitosti. Jedná se zřejmě o největší investici v rámci evropských fondů ze všech složek integrovaného operačního programu a já jsem především rád, že finance zůstávají v našem kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že samotná stavba je velmi důležitá pro samotné město. „Po letech se konečně daří oživovat areál bývalé Transporty, který zel dlouho prázdnotou a nyní i díky Policii ČR dostává novou náplň,“ dodal hejtman Netolický
 „Naprosto nevyhovující stav Územního odboru Chrudim je řešen řadu let a nyní se podařilo ukončit základní administrativní část projektu, který byl schválen v rámci 36. výzvy Integrovaného regionální operačního programu a způsobilé výdaje projektu v hodnotě 242 milionů korun budou z 85 procent hrazeny z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Bohužel, zachování provozu ve stávajícím areálu bez realizace jeho zásadní rekonstrukce není udržitelné. Hlavní budova původního areálu pochází z období kolem roku 1860, novější budova byla dokončena v roce 1930. Poslední velká rekonstrukce objektu proběhla v 70. letech. Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli pro stavbu zcela nového moderního areálu na zelené louce, což je ekonomicky i provozně nejvýhodnější,“ uvedl náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Petr Petřík.
 Budoucí podobu areálu popsal krajský policejní ředitel Jan Švejdar. „Bude se jednat o areál, který se bude skládat ze šesti jednotlivých objektů, jež budou vzájemně propojeny v jeden fungující celek. Je navržen tak, aby splňoval veškeré požadavky Policie ČR včetně dostatečného počtu krytých parkovacích stání pro služební vozidla, záložního zdroje elektrické energie, adekvátních prostor pro fyzickou přípravu a bojový výcvik, technické zázemí pro ošetření vozového parku a objektem kynologie. Samozřejmostí je také bezbariérový přístup a užívání pro tělesně postižené osoby,“ sdělil Jan Švejdar, který zároveň poděkoval ekonomické ředitelce Renatě Kaňkové a celému jejímu týmu, jehož práce nebyla až do dnešního dne vidět.
Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček:
Restituční nároky jsou už promlčené 

I nyní, víc než čtvrt století po uplynutí lhůt, kdy mohly být uplatněny restituční nároky, se na ombudsmana obracejí stále lidé, kteří cítí, že majetková křivda způsobená jim nebo jejich rodině nebyla napravena.
Restituce do působnosti ombudsmana spadají jen zčásti. Ombudsman se může zabývat řízeními, které vedly pozemkové úřady. V prvních letech se proto ombudsman snažil docílit především toho, aby nedocházelo k neodůvodněným průtahům ve správních řízeních podle zákona o půdě. V tuto chvíli už však nelze lidem, kteří nejsou s nápravou křivd spokojeni nijak pomoct -  buď své nároky neuplatnili včas a nyní už jim nelze vyhovět, nebo se proti zamítavému rozhodnutí pozemkovému úřadu nijak nebránili a rozhodnutí je nyní nezrušitelné.
„Lidé, kteří se na nás obracejí, buď nesouhlasí s tím, že byl jejich restituční nárok zamítnut, případně se domnívají, že by mohli nějaký nárok po předcích mít. Aby ale mohly být majetkové křivdy napraveny, musel být restituční nárok včas uplatněn a dnes už to není možné. S neuplatněním nároku v této lhůtě nárok zanikl,“ shrnuje podstatu podnětů zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček a dodává: „U zamítnutých rozhodnutí bylo možné podat žalobu. Jestliže však od rozhodnutí uplynulo 20 let, je pravomocné a nezrušitelné. Nezbývá, než se s tím smířit.“
Nikdy nejde napravit všechny křivdy a restituční předpisy od začátku říkaly, že nejde o napravení všech, ale jen o zmírnění některých křivd. I když i s tím se dodnes řada lidí těžko smiřuje, podle zástupce ombudsmanky je mnohem závažnějším problémem, jak dlouho restituce trvají: „Stále ještě zbývá hodně případů, kdy dosud o nároku není rozhodnuto, a tisíce už přiznaných nároků nebylo vypořádáno.

Nabídka práce


Eko Bi s. r. o.,Česká Třebová
 Přijme zaměstnance na pozici
 ELEKTRIKÁŘ
 Požadujeme:
-          Vyučen v oboru – elektrotechnika
-          Zkouška dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. - §5
-          Řidičský průkaz skupiny C – výhodou
-          Samostatnost, spolehlivost, flexibilitu
Nabízíme:
-          Odpovídající mzdové ohodnocení
-          Příspěvek na stravování a další zaměstnanecké benefity
V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte.
 
Nástup možný ihned.
 
Kontakt:
Vebr Michal – vedoucí střediska veřejného osvětlení: 731 449 820
Valachová Iva – personalista: 731 449 801
e-mail: iva.valachova@ekobi.cz