Českotřebovský deník 208/2018 (18/7)
Varování meteorologů: Orlickoústecku hrozí velký úhrn srážek

Český hydrometeorologický ústav vydal v souvislosti s aktuální předpovědí pro následující hodiny varování před vysokým úhrnem srážek mimo jiné v okrese Ústí nad Orlicí.
Před chvílí jsem byl ve spojení s generálním ředitelem ČEZ Distribuce ohledně řešení případného přerušení dodávek elektrické energie. Zároveň jsme v rámci krizového řízení Pardubického kraje v pohotovosti pro řešení lokální povodňové situace, která dle informací může nastat,“ uvedl k situaci hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je předsedou Bezpečnostní rady kraje. „Pracovníci Krajského úřadu Pardubického kraje jsou starostům obcí k dispozici. Mohou kontaktovat také buď přímo mne nebo vedoucího oddělení krizového řízení Aleše Boňatovského,“ dodal hejtman.
Letní  kulturní akce v parku Javorka

Čtvrtek 19. 7.  v 19.00 hodin DO VĚTRU world music-funk
Pátek 20. 7. ve 21.30 hodin PO STRNIŠTI BOS -  večerní promítání
Sobota 21. 7. od 16.00 hodin  JAZZROCK FEST – fotbalový stadion Pod Jelenicí
Středa 25. 7. v 17.30 hodin  Divadlo Toy machine: KRÁL KAREL - pohádka 
Čtvrtek 26. 7. v 19.00 hodin  MALÝ TANEČNÍ ORCHESTR ČESKÁ TŘEBOVÁ
Pátek 27. 7. ve 21.30 hodin DVĚ NEVĚSTY A JEDNA SVATBA – večerní promítání

Krajská iniciativa na změnu zákona míří k prezidentovi

Legislativní návrh Pardubického kraje na novelizaci správního řádu, který se snaží řešit tzv. systémovou podjatost, schválil na svém středečním jednání Senát Parlamentu České republiky. Na jednání senátorů návrh obhajoval hejtman Pardubického kraje a předseda Výboru pro veřejnou správu a legislativu Asociace krajů České republiky Martin Netolický.
 
„Náš legislativní návrh je blízko definitivnímu schválení. Po projednání v Poslanecké sněmovně se kladně vyjádřili také senátoři a náš návrh nyní míří k podpisu prezidenta republiky. Již v rámci jednání v Poslanecké sněmovně jsme se nesetkali s žádnými zásadními změnami, které by měli vliv na text legislativního návrhu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten před senátory shrnul také hlavní myšlenku celého návrhu. „Náš návrh řeší především to, že úřední osoba nebude moci být vyloučena, bude-li její domnělá podjatost vyvolána mimo jiné jejím služebním poměrem nebo pracovněprávním nebo jiným obdobným vztahem ke státu nebo k územnímu samosprávnému celku. Věřím, že důsledkem přijetí této novely bude výrazný pokles zejména účelových námitek podjatosti, což povede k efektivnějšímu a rychlejšímu rozhodování správních orgánů, a tím šetření nejen času, ale i finančních prostředků,“ odůvodnil návrh hejtman Martin Netolický.
Toho v rámci rozpravy podpořili mimo jiné senátor a bývalý krajský hejtman Radko Martínek, senátor a krajský zastupitel Petr Šilar či senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Z celkového počtu 68 zaregistrovaných senátorů podpořilo návrh 56 z nich, tři byli proti návrhu.
 
 

VESELOKOPECKÝ JARMARK

V sobotu 21. a v neděli 22. července v době od 9 do 17 hodin se na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční VESELOKOPECKÝ JARMARK. Návštěvníkům se tak naskýtá jedinečná příležitost k seznámení se s tradičními řemesly a řemeslníky. Pozvání k účasti přijala více jak stovka pečlivě vybraných lidových výrobců z celé České republiky, včetně výrobců oceněných titulem Nositel tradice. V prostředí muzea v přírodě tak budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si a nakoupit krásné výrobky. Ale také sledovat řemeslníky při práci nebo využít možnosti vyzkoušet si svoji zručnost ve výtvarných dílničkách. „Budou zastoupeny různé řemeslné techniky: ručně tkané žinylkové textilie, modrotisk, kanafas, keramika, lidové hudební nástroje, dřevěné užitné předměty (např. hrábě, násady, kosišťata, vařečky, misky aj.), bylinné sirupy a bylinky. Zaujmou jistě kováři, dráteníci, ale také třeba výrobci hraček nebo květin z rokajlových korálků“, upřesňuje Ilona Vojancová, etnografka a organizátorka jarmarku.  Návštěvníci mohou využít nejen občerstvení připravené v Hospodě Na vejměnku přímo v areálu muzea, ale i nabídky tradičního pečiva, pražených mandlí, oříšků, medových dobrot a podobně. Po oba dny navíc zpestří atmosféru doprovodný kulturní program: po oba dny potěší návštěvníky kramářské písničky v podání Pouličníků z Tábora, v sobotu 21. 7. vystoupí ještě dětský folklorní soubor Groš z Dolní Rožínky a v neděli program doplní flašinetář. Přístupné budou samozřejmě i všechny expozice v roubených objektech, včetně výstav s názvy Jsme tu pro vás a Myšlenka zrozená před půlstoletím umístěných ve statku z Mokré Lhoty.
Zámek v Brandýse chátrá

Byl zde dříve domov mládeže českotřebovské průmyslovky, proto nás jeho osud zajímá i nyní. Potom zde byl také i výchovný ústav pro mládež. Objekt spravovalo Ministerstvo školství,  před 4 lety byl opuštěn a předán Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. od něho se žádná údržba nečeká, přišla nabídka jiným státním institucím, potom soukromníkům, prodán bude zřejmě v dražbě, bude vyžadovat velkou investici. Více  v článku Jaroslava. Hubeného na idnes.cz ZDE
 
Pronájem volného sociálního bytu

Město Česká Třebová podle čl. ll Pravidel č. 3 pro pronajímaní bytů v majetku Města Česká Třebová pro Sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu volny' byt č.19 o velikosti 1+1 na Semanínské ulici v čp. 2086 v České Třebové: Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictvı MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěU nejpozději ve středu 15.08.2018.
V České Třebové dne 16. července 2018                              Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města