Českotřebovský deník 213/2018 (23/7)
Dům dětí a mládeže Kamarád informuje

Nabídkový katalog DDM na školní rok 2018/2019

Dvacetistránkový dokument si můžete v předstihu  stáhnout ve formátu word nebo pročíst na tomto odkazu ZDE
Vyberte si jako první, od 1. srpna bude spuštěn přihlašovací systém. 
 
Bazar dětského oblečení
Bazar dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti

Příjem zboží:             pondělí           24. 9. 2018       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
Prodej zboží:             úterý              25. 9. 2018       9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
Výdej zboží:             středa             26. 9. 2018                                          15:00 – 16:00
Nutné vyzvednout – 26. 9. 2018 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!
Hodnota přijímaného zboží               Poplatek za příjem zboží
1 Kč – 200 Kč                                                 3 Kč
201 Kč – 500 Kč                                             6 Kč
501 Kč a více                                                 10 Kč
kočárek                                                          20 Kč
 
Klub Rébus v srpnu a v září

Workshop vaření – French  quiche
1. 8. 2018 12.30 – 15.30   Workshop s francouzskou dobrovolnicí Orlane
 
Cyklo výlet s opékáním
15. 8. 2018 informace – klub Rébus 608 179 323
 
Narozeninová párty
21. 9. 2018 15.30 – 18.00
Maximální počet zúčastněných je 20 dětí
 
KRYTÝ PLAVECKÝ BAZÉN Česká Třebová  v srpnu 2018

Letní provoz, návštěvní doba prodloužena na 180 minut, možnost využití celodenního vstupného.
Pozor na změny provozní doby:
6.8. ZAVŘENO
21.8. otevřeno 5.30 – 8.00 a 10.00 – 19.30 hod 
Od 3.9. do 21.9. bazén uzavřen
Ranní kondiční plavání v úterý a ve čtvrtek od 5.30 do 8.00 hod      
Po  10.00– 21.00 hod
Út  5.30– 8.00 a 10.00– 21.00 hod
St  10.00– 21.00 hod
Čt  5.30– 8.00 a 10.00– 21.00 hod
Pá  10.00– 21.00 hod
So  8.00– 21.00 hod
Ne  8.00– 21.00 hod
Provozní doba solária
úterý, pátek 10.00 – 20.00 hod.  v ostatní dny na telefonické objednání
Telefon bazén Mob.:734281024 Tel.: 465531060, solárium 734 351 310 kosmetika 606447497 
modeláž nehtů 731518817 masáže 737306148 kadeřnictví 736541357 

Málo využívanou železniční zastávku v Bezpráví  nákladně přebudují,
ale zastávka pro Parník se nevyplatí?

Rekonstrukce koridoru čeká traťový úsek z Ústí nad Orlicí do Brandýsa nad Orlicí, kde má modernizace koridoru spolknout více než 93 milionů korun Razantní proměny se dočká zastávka Bezpráví, která z pohledu železniční dopravy obsluhuje okolní vísky – Bezpráví, Sudislav nad Orlicí, Orlické Podhůří a další. Stávající zastávka, která dosud stála v oblouku, bude nově posunuta do přímého úseku.
„Nástupiště budou dlouhá sto metrů u každé koleje, k nim budou zřízeny nové bezbariérové přístupové chodníky. Nástupiště budou vybavena lehkými přístřešky,“ píše se v dokumentaci. V úseku mají být také nové protihlukové stěny, a to v celkové délce 1 140 metrů. Rekonstrukce koridoru a elektronizace brandýského nádraží přinese i personální změny, zmizet by měli výpravčí a zabezpečovací zařízení bude ovládáno z Prahy. (podle Orlického deníku)
V souvislosti s velkou investicí do bezvýznamné zastávky Bezpráví si lze znovu položit otázku, zda neoživit myšlenku na vybudování železniční zastávky pro parník a Lhotku, využití by jistě bylo proti Bezpráví daleko vyšší a bude se zde dělat rekonstrukce úseku koridoru, do které by bylo možné vybudování zastávky jistě zapojit. Regionální doprava v taktovém režimu  by obsluhovala i toto území kde na Parníku a Lhotce žije  skoro 5000 obyvatel, se Sudislaví a orlickým Podhůřím těžko srovnávat.  Vlaky tudy jezdí a mohli by také zastavovat, zvýšilo by se tím využití  ekologické železniční dopravy. Více informací najdete v článku ZDE (mm)
 
Kraj bude žádat dotace na obnovu mlýnů, zadal zpracování projektu

Zastupitelé Pardubického kraje odsouhlasili 17. dubna letošního roku odkoupení hlavní budovy Winternitzových automatických mlýnů pro Východočeskou galerii od současných majitelů celého areálu manželů Smetanových. Radní kraje dnes následně schválili zadání projektu, se kterým se kraj bude ucházet o evropské dotace z programu ITI pro Hradecko-pardubickou aglomeraci.
„V současné době probíhají kroky k předání nemovitosti a jejímu oddělení od zbytku areálu. To by se mělo uskutečnit do konce letošního roku. Zároveň už máme k dispozici architektonickou studii, kterou pro manžele Smetanovy zpracovala kancelář TRANSAT architekti se supervizí architekta Josefa Pleskota, ze které zadání projektu vychází,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
„S projektem se budeme ucházet o evropské dotace z programu ITI pro Hradecko-pardubickou aglomeraci. Z celkového rozpočtu 160 milionů korun bez DPH předpokládáme výši podpory v hodnotě minimálně 85 milionů korun,“ uvedla radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.
Projekt řeší nové využití hlavní budovy bývalého mlýna, který je součástí areálu národní umění. Urbanistické řešení vychází ze širšího záměru přeměny celého areálu. Projekt zachovává všechny části, které jsou podstatou památky a které jsou stavebně-historickým průzkumem označeny jako hodnotné.
"Vstup do galerie je navržen dvěma pasážemi, které propojí nábřeží s nádvořím. V přízemí je mezi pasážemi umístěna vstupní hala s návštěvnickým centrem a zůstanou zde i některé autentické zbytky vybavení mlýna. Výška haly bude z velké části probíhat přes dvě podlaží a v 2. podlaží bude ochoz, ve kterém bude navazující zázemí pro návštěvníky. Expozice jsou naplánovány ve 3., 4. a 5. nadzemním podlaží. S umístěním depozitářů počítáme v severní části objektu. V nejvyšším patře je umístěn také víceúčelový sál a ateliér pro školní programy navazující na výstavy. V budově bude několik výtahů, které zpřístupní všechna podlaží včetně střešní terasy. K tomu se ovšem pojí i veškeré inženýrské sítě a vybavení pro pořádání výstav, ukládání sbírek a péči o ně,“ doplnil Roman Línek.
Vybudování nové krajské galerie umění bude mít důležitý efekt pro rozvoj pardubického zámku, kde se uvolní prostory pro muzejní expozice a návštěvnické centrum této významné renesanční památky.
Výstava výtvarné skupiny Maxmilián

Prostory knihovny ve Smetanově ulici oživují pastelové obrazy místní výtvarné skupiny Maxmilián. Do konce srpna jsou zde k vidění krásně barevné portály, dveře a různé zahrady. 
 
Rychlokurzy na počítači budou pokračovat pro nové zájemce

Připravujeme pro vás další Rychlokurzy na pc pro začátečníky a pokročilé. Skupiny s malým počtem účastníků umožňují skutečně se naučit, co potřebujete při běžné práci s počítačem. Obsah kurzů je tvořen podle vašich požadavků. Cena za 7 dvouhodinových lekcí je 240 Kč. Pokud se chcete naučit pracovat s počítačem (případně vlastním notebookem), tak se přihlaste do 20. srpna 2018 na e-mail adela.voclova@ceska-trebova.cz anebo osobně v knihovně. Počet míst je omezen. Těší se na Vás lektorka Adéla Voclová. Kurzy začínají od září. Informační schůzka pro přihlášené se bude konat 29. srpna v městské knihovně, od 9 hodin pro začátečníky, od 10 hodin pro pokročilejší zájemce. Hana Sychrová
 
Postřehy, kterými bychom se neměli chlubit

Autovrak bez čísla (ale v trávě a  na městském pozemku) s výzvou městské policie k odstranění najdeme na cestě z Chmelnice ke Kateřině.  Není žádnou ozdobou lokality. - Podobně také cesta od VDA na parkoviště u Billy vede šikmo přes trávník a dává najevo, že tudy vede zkratka, kterou by bylo dobré vzít na vědomí a předláždit. Na podzim a v zimě ke zde  bláto. Také to není žádní tohoto prostranství ve středu města, kudy projde skutečně velká spousta lidí........
 
Městská knihovna připravuje velmi zajímavou akci

Markéta Kutilová: Sýrie – od revoluce po světovou syrskou válku – pozvánka na září
14. září od 18 hodin, 1. patro knihovny
Zveme na setkání s novinářkou a spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel.  Sýrie 2018: Islámský stát je sice poražen, ale násilí eskaluje. Nastává další fáze války, roste počet civilních obětí, přibývá bombardování. Porcování syrského medvěda vstupuje do další fáze – teď už je jasné, že zde nejde o Syřany, demokracii ani svobodu. To si jen mocnosti musí konečně nějak rozparcelovat to strategické území s přístupem k moři a Evropě. A také se dohodnout, co ovládnou sunnité a co šíité. Kudy, odkud, kam a zda povedou nové ropovody a plynovody. Jenže klíčoví hráči na syrském hřišti jsou vyrovnaně silní a mají propletené zájmy. Další hráči, jako Saúdská Arábie a Katar, čekají na střídačce a fandí sunnitskému džihádu tím, že podporují různé islamistické skupiny bojující proti šíitskému Asadovi. Hlavní zápas hrají Rusko, Írán a Turecko a USA. Nikdo není na lopatkách, a tak se musí bojovat dál.
Novinářka Markéta Kutilová začala kariéru v Lidových novinách v roce 2002. Její články a reportáže ze zemí třetího světa publikovala mnohá česká média. Působila také jako projektová koordinátorka na zahraničních misích Člověka v tísni (Írán, Srí Lanka, Haiti), v Demokratické republice Kongo zakládala projekty na pomoc znásilněným ženám a dětem. Jako novinářka pracovala v DR Kongo, Ugandě, Kambodži, Libérii, Gambii, Senegalu, Rwandě, Kongu, Jordánsku atd. V posledních letech se snaží dokumentovat válku proti Islámskému státu. Pravidelně jezdí do Sýrie a Iráku, je spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel I. a II, které zachycují příběhy lidí ve válečných oblastech na severu Sýrie. Podílela se na tvorbě mnoha televizních reportáží, které byly odvysílané v pořadu Reportéři ČT. Spolu s Lenkou Klicperovou založila sbírku na pomoc lidem v syrském Kobani www.soskobani.cz  Dalším jejím tématem je migrace. Věnuje se přednáškové a publikační činnosti. Je spoluautorkou dokumentárního filmu Nezlomené. Vstupné 50 Kč.
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.
 
Krajské zkušenosti pomáhají rozvoji gruzínského regionu

Zástupci Pardubického kraje zahájili pracovní návštěvu gruzínského regionu Mtscheta-Mtianeti. Cesta je pokračováním projektu, na který kraj získal prostředky v rámci úspěšné žádosti o dotaci z rozpočtu České rozvojové agentury.
V rámci prvního dne návštěvy jednala delegace se zástupci města Dusheti, navštívila turisticky zajímavou oblast Pshavi a známé lyžařské středisko Gudauri, ve kterém se jednalo především o možnosti maximálního využití potenciálu celé oblasti, do které míří výrazná finanční podpora od gruzínské vlády, ale i soukromých subjektů.
„Gruzie je velmi perspektivní zemí nejen pro české podnikatele, ale také turisty, a proto jsme podali žádost o finanční příspěvek z rozpočtu České rozvojové agentury na realizaci projektu, který je zaměřen na předávání zkušeností v oblasti cestovního ruchu, zemědělského školství, místních akčních skupin a venkova obecně,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že kraj obdržel krytí v plné požadované výši půl milionu korun.
Hejtman společně s předsedou zastupitelského výboru pro sport a cestovní ruch Dušanem Salfickým, krajským zastupitelem a starostou Chrudimi Petrem Řezníčkem, ředitelkou Destinační společnosti Východní Čechy Alenou Horákovou, krajskou koordinátorkou Národní sítě Místních akčních skupin Michaelou Kovářovou a ředitelem Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně Davidem Hruškou jednal se zástupci města Dusheti v čele se starostou Zurabem Shekinashvilim. Ten projevil zájem o spolupráci s městem Chrudim. „Můžeme být nápomocni při předávání našich zkušeností i po konci tohoto projektu. Budeme rádi, pokud zástupci města dorazí k nám a budeme moci definovat případnou spolupráci tak, aby byla prospěšná pro obě strany,“ uvedl starosta Chrudimi Petr Řezníček.
Nad rámec projektu se nabízí také další možnosti spolupráce. „Pokud bude na gruzínské straně zájem, můžeme pomoci například se zlepšením systému turistického značení, které je v České republice zcela unikátní a věřím, že pokud se dohodneme s Klubem českých turistů, můžeme předat nejen zkušenosti, ale pomoci také s vyznačením některých stěžejních úseků,“ řekl hejtman Netolický.
Vzhledem k tomu, že jedním ze zaměření projektu je výměna zkušeností v oblasti cestovního ruchu, navštívili zástupci kraje také známé gruzínské horské středisko Gudauri. „Gruzínská vláda do střediska v současné době mohutně investuje. Jedná se o částku okolo 100 milionů eur. Středisko, které má přes 50 kilometrů sjezdovek, se tak dostává na úroveň těch alpských. Převážnou většinu turistů tvoří Rusové, Ukrajinci, ale přijíždí stále větší množství turistů například z Polska,“ popsal situaci hejtman Netolický. „Turistický potenciál je zde skutečně ohromný. V hlavním městě regionu Mcchetě jsou historické kostely památkou UNESCO a jsou vynikajícími příklady středověké architektury na Kavkaze. Bohužel zde zatím neexistuje efektivní systém řízení cestovního ruchu, a proto chceme pomoci s propagací, zvyšováním kvality služeb pro turisty i odbornými semináři pro pracovníky v turistickém ruchu,“ dodal hejtman.