Českotřebovský deník 215/2018 (25/7)
Filipínská návštěva v našem městě (22.7.2018)

Chargé d’affaires filipínského velvyslanectví Juan Dayang přijal pozvání Miloše Kolovratníka, děkana farnosti, do našeho města České Třebové, aby během poutní bohoslužby převzal z jeho rukou cenu za statečnost - plaketu sv. Jakuba a dopis pro rodinu nedávno zemřelého  filipínce Henryho Acordy. Henry Acorda  se 26. května 2018 v Bratislavě zastal svých kolegyň před  agresivním mužem, který je obtěžoval a následně Henryho surově napadl. Ten těmto zraněním po pěti dnech podlehl. 
 Je již několikaletou tradicí, že během svatojakubské poutní bohoslužby o. Miloš Kolovratník  oceňuje  činy odvahy a statečnosti konkrétních lidí. Jinak tomu nebylo ani letos, kdy nezůstala nepovšimnuta statečnost Henryho Acordy, který  na Slovensku pracoval jako zaměstnanec IT firmy a i podle jeho kolegů byl příjemný a nekonfliktní. Část výdělku posílal také domů své rodině na Filipíny. 
Bylo mým milým posláním doprovázet pana Juana Dayanga během jeho návštěvy v České Třebové a být nejen tlumočníkem, ale i společníkem. Pan Dayang přicestoval z Prahy do České Třebové jak jinak než vlakem a ocenil, že máme město pěkné, čisté a upravené. V kostele sv. Jakuba ho velmi zaujaly stropní malby a zapůsobila na něho také atmosféra poutní bohoslužby, při které zazněla i harfa v podání mladé francouzské harfistky Anny Rakoto. Následně měl možnost pohlédnout na naše město z kostelní věže a poté jsme všichni společně poobědvali na faře. Nakonec s námi strávil i nedělní odpoledne v areálu farní zahrady v Semaníně při oslavě 25 let kněžství Miloše Kolovratníka.
Bylo velice zajímavé a obohacující prožít den s člověkem, který pochází z jiného kulturního prostředí a navzájem se poznávat.
Martin Voleský
 
Máme zájem uchovat dědictví po našich předchůdcích

Při psaní programu 27 statečných jsme se shodli na tom , že máme zájem uchovat dědictví po našich předchůdcích. Mezi objekty , okolo kterých chodíme a díváme se , jak se rozpadají , patří i areál letního kina a vedle ležící kryt CO.
V letním kině se promítalo celé prázdniny , pořádaly se zde letní filmové festivaly doprovázené hereckými delegacemi , i v této době zde byla možnost občerstvení a také bylo možné sledovat filmy z parkoviště nad amfiteátrem přímo z automobilu. Vše se nachází v blízkosti městského parku Javorka... Nevíme, jak bylo vybíráno místo pro plánované trampské muzeum … ale vidíme zde možnost , jak převést kousek našeho programu do praxe.
Nechceme posuzovat , jestli je dobře , že jsme jako město kryt  vedle letního kina koupili, ale rozhodnutím zastupitelů je prostě náš. Máme možnost zachránit a zhodnotit chátrající majetek města a využít ho místo plánované další městské budovy na Horách. Chápeme , že k muzeu patří i  venkovní expozice.... ale i pro tu by zde bylo místo. Zároveň si myslíme , že by se tím  nechal logicky více využít potenciál městského parku Javorka. Mimochodem … v krytu by mohly být i WC pro veřejnost.
Jako podobný případ vnímáme nevyužívaný park  Na Zámostí. Nemáme nic proti plánům na další parky a prostory pro odpočinek, ale snažili bychom se nejprve udržet to , co již máme. Město Česká Třebová je přece naše a měli bychom  se k němu tak chovat. Když nám padá barák na hlavu , snažíme se ho opravit a nestavíme nový o kus dál. Čekají nás velké investice do městského krematoria, knihovny , krytého bazénu, Nového náměstí a dalšího majetku města. Všichni vnímáme , že přibývá seniorů a náš Domov pro seniory neoplývá volnou kapacitou. Divíme se , že nám ubývá obyvatel, ale zájemcům o dostupné byty nebo pozemky nemáme co nabídnout. Když projdete město, zjistíte , že je plné aut a nemáme prostory pro parkování. Naše zamyšlení nemá být předvolební agitací , byi bychom jen rádi , abychom na malém městě nedělali velkou politiku, ale abychom byli patrioty a společně pracovali pro naše město... ať už jsme pod hlavičkou jakéhokoliv uskupení nebo strany
Soňa Mužíková
 
Regiony mají právo mluvit do změn v jízdních řádech, říká hejtman Netolický

Plánované změny v jízdním řádu ze strany Českých drah, které by měly způsobit, že vybrané spoje obsluhované jednotkami Pendolino na trati mezi Prahou a Ostravou nebudou zastavovat v Pardubicích, vyvolaly znepokojení na straně Pardubického kraje. Hejtman Martin Netolický bude chtít o tomto návrhu v nejbližší době jednat se členy představenstva Českých drah.
„Již dávno jsme vzdali boj s několika úředníky Ministerstva dopravy ČR, jejichž pozice je natolik silná, že regiony nemají de facto možnost mluvit do změn v jízdních řádech. Bohužel se setkáváme s tím, že tito úředníci, kteří změny připravují od stolu a vychází z určitých modelů, vůbec dané regiony nevnímají. Tímto záměrem bohužel obnovujeme debatu o zastavování vlaků vyšší kvality v jednotlivých železničních uzlech v našem kraji. Tato tendence tu v minulosti byla v případě České Třebové, kde to dospělo k tomu, že zde nezastavovaly desítky spojů denně. V případě Pardubic se hovoří o několika spojích, ale tyto výjimky se nesmí stát pravidlem. Vůbec nerozumím tomu, proč by vlak vyšší kvality neměl zastavit ve městě, které má 90 tisíc obyvatel a společně s Hradcem Králové se jedná o velkou spádovou oblast. Proti tomu má zastavit v Zábřehu na Moravě, který nemá ani 15 tisíc obyvatel,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který tento návrh vnímá jako nelogický výstřelek, který je nutné brát velmi vážně. „Problém České Třebové budiž příkladem. Jednoznačně chceme, aby měl Pardubický kraj dostatečné napojení na všechny druhy dopravy včetně té železniční. Vlaky vyšší kvality jsou důležitým druhem dopravy, protože zajišťují komfort pro cestující,“ řekl hejtman.
Ten bude chtít na toto téma v nejbližší době jednat nejen s regionálním zástupcem Českých drah, ale také se členy představenstva. „Pokud se České dráhy tváří jako dopravce, který nabízí nejlepší podmínky v rámci zajištění obslužnosti regionu, tak považuji za logické, aby byla zajištěna i vnitrostátní a mezinárodní doprava, i když kraj není v pozici objednatele,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Na rohu Podbranské ulice a Chmelnice stál ještě včera sloupek...

Dnes tam stojí také, ale jiný, litinový. Jak tam asi dlouho vydrží, když ten obarvený někdo přehlédl? A je to bezpečné, schválené? 
 

Kraj uvolní půl milionu na podporu chrudimské fotbalové mládeže

Výborné výsledky Městského fotbalového klubu Chrudim a úspěšnou práci s mládeží oceňuje také Pardubický kraj. Krajští radní na svém posledním jednání navrhli uvolnit částku 500 tisíc korun jako dotaci pro mládežnická družstva klubu. Konečné slovo budou mít v srpnu krajští zastupitelé. MFK Chrudim v letošní sezóně doplní FK Pardubice ve Fotbalové národní lize. Fanoušci se tak mohou těšit na čistě krajské derby.
„Dlouhodobě finančně podporujeme jak vrcholový sport, tak například zastřešující organizace. Proto kromě mladých hokejistů, basketbalistů, či pardubických fotbalistů nyní finančně podpoříme i chrudimskou mládež, která je úzce provázána s mužským týmem. Ten bude v letošní sezóně druhým krajským klubem ve Fotbalové národní lize, která je druhou nejvyšší českou fotbalovou soutěží,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Každý postup do profesionální soutěže je mimořádnou událostí. Vzhledem k tomu, že rostou náklady na provoz mužstva, tak také zvyšujeme v letošním roce příspěvek kraje. Částku 500 tisíc korun uvolníme z úspor, které se nám podařilo v rozpočtu vytvořit. Jedná se o příspěvek, který odpovídá úrovni soutěže. Navíc chceme, aby mladí fotbalisté v Chrudimi měli vzor a motivaci se do družstva dospělých probojovat,“ sdělil hejtman Netolický. Ten o možné finanční podpoře z krajského rozpočtu jednal počátkem měsíce se starostou města Petrem Řezníčkem.
Každá profesionální soutěž znamená určitou míru prestiže pro celé město. Na jedné straně je to obrovská radost, ale na druhé také starost. Radost z toho, že kluci, kteří vyrostli na tomto hřišti, si vykopali druhou ligu, a na druhé starost o finanční prostředky, které bude soutěž stát. Nechceme, aby velmi dobrá práce s mládeží byla nedostatkem prostředků ohrožena, a proto jsem oslovil pana hejtmana s prosbou o podporu. Kvalitní mládež nám dává šanci, abychom měli dobré sportovce i v dospělých kategoriích. Jsem přesvědčený, že chrudimský fotbal má šanci přispět k dobré reprezentaci kraje stejně tak jako ten pardubický, který ve druhé lize již několik let úspěšně funguje,“ uvedl starosta Chrudimi Petr Řezníček. Ten také připomněl, že fotbalový klub před několika lety o postup přišel kvůli nedostatečnému zázemí. To je již nyní minulostí, protože město vybudovalo v areálu Za Vodojemem moderní tribunu, která požadavkům Fotbalové asociace České republiky odpovídá.
Pozitivum v postupu MFK Chrudim vnímá také krajský radní zodpovědný za sport René Živný: „Jsme hrdí na to, že  chrudimský klub postup zvládl. V Chrudimi mají celkem 14 týmů, z nichž je 12 mládežnických, od těch nejmenších dětí až po starší dorost. Výchova talentů se jim daří a věřím, že  budou úspěšní i v dalších letech, a to jak v mládežnických kategoriích, tak i při reprezentaci kraje ve 2. lize,“ věří Živný.
 
Gymnázium Žamberk zná jméno ředitele

Po jednání Rady Pardubického kraje je jasné, kdo bude v následujících letech řídit gymnázium v Žamberku. Dosavadního ředitele školy Mgr. Ing. Jaroslava Kvapila střída ve funkci Mgr. Martin Tyč. Ten na gymnáziu doposud zastával funkci zástupce ředitele.
„Panu Mgr. Kvapilovi děkuji za odvedenou práci pro žamberecké gymnázium, jeho nástupci panu Mgr. Tyčovi pak přeji co nejvíce spokojených studentů, rodičů a samozřejmě i pedagogů a dalších pracovníků školy“ popřál Bohumil Bernášek, radní odpovědný za oblast školství.  Pardubický kraj vyhlásil celkem 39 konkurzních řízení na obsazení pracovních míst ředitelů nebo ředitelek škol a školských zařízení zřizovaných krajem. Jednání konkurzních komisí byla neveřejná a konečné rozhodnutí bylo v kompetenci Rady Pardubického kraje