Českotřebovský deník 217/2018 (27/7)

Česká Třebová bude mít díky kraji další dvě nová hasičská vozidla


Pardubický kraj pokračuje v podpoře jednotek sborů dobrovolných hasičů na obcích. Úspěšní jsou v žádostech také dobrovolní hasiči z České Třebové. V roce 2016 se díky krajské dotaci podařilo pořídit osobní automobil pro dopravu mužstva k zásahům a v letošním roce získá město příspěvek 600 tisíc korun na pořízení dvou velkých dopravních automobilů pro jednotky na Skuhrově a Parníku. Jedná se o podporu v rámci dotačního titulu Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Celkově mezi obce v letošním roce kraj v rámci této dotace rozdělí 11,7 milionu korun. Předání smluv se kromě hejtmana kraje Martina Netolického zúčastnila také místostarostka města Jaromíra Žáčková.
„V rámci dotačního titulu na pořízení dopravních automobilů a rekonstrukci či výstavbu hasičských zbrojnic, který vyhlašuje Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, vyčleňujeme finanční prostředky již potřetí. V letošním roce se jedná o největší částku, která dosahuje téměř 12 milionů korun na 37 dopravních automobilů a tři zbrojnice. Stát vyčlení pro každou z obcí 450 tisíc korun, kraj přidá 300 tisíc, což následně znamená, že příspěvek obce na zcela  nové vozidlo se pohybuje okolo 200 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Díky této dotaci se podaří v letošním roce pořídit nové dopravní automobily pro jednotky na Skuhrově a Parníku. Vzhledem k tomu, že tento dotační titul je vypsaný i na příští rok, bude možné žádat o prostředky na pořízení dalších vozů. Již před dvěma lety jsme poskytli městu 100 tisíc korun na pořízení osobního automobilu, který slouží pro dopravu mužstva k menším zásahům jako je například odemykání uzavřených prostor či likvidace nebezpečného hmyzu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který vzpomněl také na dotaci 300 korun z roku 2014 na pořízení cisternové automobilové stříkačky.

Volby za dveřmi. Termín odevzdání kandidátek volebních stran je na spadnutí

Jde konkrétně o konec měsíce července a ten je už opravdu na dohled.  V tuto dobu tedy bude definitivně známo kolik kandidátek do komunálních voleb se bude ucházet o mandáty v městském zastupitelstva také kdo bude jejich lídrem, tedy v podstatě i kandidátem na nového starostu. Zatím je vše neoficiální, ale podle všeho, co je známé, jsou některé informace docela překvapivé. S jistou mohu dnes pouze napsat, že dnes 27. července, tedy několik dnů před termínem byla úspěšně podána na Městském úřadu v České Třebové  27 členná kandidátka Koalice pro Českou Třebovou, kterou tvoří kandidáti podporovaní KDU-ČSL, SNK-ED a Zelenými. Lídrem kandidátky je Mgr. Magdaléna Peterková.

Ze zatmění měsíce jsme mnoho neviděli

Večerní obloha nabízí úplné zatmění Měsíce, a to nejdelší v tomto století. K tomuto jevu dochází i dvakrát ročně, avšak v pátek 27. července vedle měsíce vynikne také planeta Mars, která je v takzvané opozici, což znamená, že je značně blíže k Zemi než obvykle. Z tohoto nabízeného divadla spojeného se zakrýváním  měsíce jsme ovšem v České Třebové nic neměli, oblačnost vše zakryla a tak jsme byli odkázaní pouze na sledování živého vysílání na internetu....Právě zde byl pořízen snímek těsně před úplným zatměním celého kotouče měsíce něco málo po půl desáté.... zatmění měsíce však nastává poměrně často......
Ovšem o hodinu později přece jen byly obrysy potemnělého měsíce vidět. Díky světelnému znečištění českotřebovské noční oblohy byly ve městě s pozorováním ztemnělého měsíčního kotouče problémy. Nezbývalo než sednout do auta a odjet mimo město. Škoda, že se nedalo na ty dvě hodiny vypnout veřejné osvětlení, aby alespoň na těch místech dále od dráhy byly pro pozorování zajímavého jevu zlepšené podmínky.
 
FOTBALOVÉ NOVINKY

Ve FK Česká Třebová bude nově zřízeno Sportovní středisko mládeže.

Více než 60 zástupců nových Sportovních středisek mládeže (SpSM), které budou od sezóny 2018/2019 v systému klubů podporovaných ze strany FAČR a MŠMT, se před začátkem nového ročníku sešlo v sídle FAČR. Od sezóny 2018/2019 bude v systému SpSM nově 90 klubů, počet klubů blízce spolupracujících s FAČR se tak navýšil o 30 klubů. Cílem bylo umístit do každého okresu minimálně jedno takové středisko mládeže, kdy v minulých letech bylo 36 ze 76 okresů bez střediska s podporou ze strany FAČR, nyní je to už pouze 6 okresů.v Pardubickém kraji jsou střediska v Pardubicích, v Chrudimi, Svitavách a nyní nově v České Třebové jako v jediném klubu našeho okresu.
Strategie FAČR spočívá v rozšíření počtu podporovaných středisek mládeže zaměřených na výchovu přípravek a žáků a zároveň snížení počtu sportovních center mládeže, která jsou zodpovědná za výchovu hráčů v dorosteneckých kategoriích. Tuto reformu FAČR považuje za nezbytnou k tomu, abychom v co nejširší možné míře pracovali dobře s dětmi, které budou mít rády fotbal, nejlepší hráči se pak v dorosteneckém věku budou přesouvat do dvaceti nejlepších klubů pro práci s dorostenci.
 
 V srpnu zahajuje nový ročník fotbalových soutěží, nasazení týmů je následující:

A mužstvo - Tlapnet krajský přebor - první zápas doma bude až ve 3. kole 25. 8. s Chocní
B mužstvo - okresní přebor III.třídy - znovu zřízený B tým zahajuje doma 19. 8. s Tatenicemi
Starší dorost - česká divize dorostu, skupina C - první zápas doma 25.8. s Meterorem Praha
Mladší dorost - česká divize dorostu, skupina C - první zápas doma 25.8. s Meteorem Praha
Starší žáci - Lion sport krajský přebor, skupina A - první zápas doma bude 8, září s Lanškrounem
Mladší žáci - krajský přebor, skupina A - první zápas doma s Lanškrounem bude 8.září
Navíc jsou na srpen plánována další přípravná utkání.
 
TVRZ BOUDA OCHLAZUJE A POMÁHÁ LÉČIT…

NASTÁVÁ VHODNÝ ČAS PRO NÁVŠTĚVU NEJCHLADNĚJŠÍ VEŘEJNOSTI PŘÍSTUPNÉ PAMÁTKY V ČESKÉ REPUBLICE!
Muzeum československého opevnění – dělostřelecká tvrz BOUDA je kulturní památkou ČR, jejíž návštěvu by si neměl nikdo ze zájemců o historii nechat ujít. Jedná se o největší v původní podobě zpřístupněný objekt čs. opevnění z let 1935–1938. V rámci prohlídek lze na Boudě navštívit pět bojových objektů, projít stovky metrů podzemních chodeb a sálů a shlédnout ukázky pancéřových prvků opevnění (zbytky po německých zkouškách z doby okupace a pracích Kovošrotu, i jedinečný dochovaný pancéřový zvon), ukázky výstroje, výzbroje a munice. Rozsáhlé jsou zde rovněž stopy po dělostřeleckých a ženijních zkouškách, kterými tvrz prošla v době okupace a krátce po konci 2. světové války.
Podzemní systém, kterým návštěvníci prochází, se vyznačuje extrémně nízkými teplotami, vysokou vzdušnou vlhkostí a faktem, že z betonových stěn a kleneb se tak jako v jeskyních uvolňují do vzduchu minerály, které dělají dobře většině astmatiků a alergiků.
Vstupy do podzemí jsou pro návštěvníky připraveny v červenci a srpnu každý den v 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00 hod. Nabízí se dva základní typy prohlídek. Kompletní prohlídka (cca 80 minut) se koná, stejně jako Mini prohlídka (cca 40 min), v každém vstupu. Velký okruh (cca 150-180 minut) je připraven pro návštěvníky za předpokladu, že se na daný okruh sejde 10 a více dospělých zájemců a provozní podmínky umožní jeho zařazení. Pokud je přítomen kvalifikovaný průvodce, startuje Velký okruh ve 12:00 hod. V rámci velkého prohlídkového okruhu pak výprava navštíví i tzv. „posunutý bunkr“ (unikátní pozůstatek zkoušek německých ženistů z doby okupace).
Vhodným oblečením a pevnou turistickou obuví se připravte na velmi nízké teploty v rozmezí od cca 4,5° do 10°C! Máte ojedinělou příležitost se zchladit i v těch největších vedrech!
Přístupové trasy: Tvrz Bouda se nachází v Pardubickém kraji, nedaleko Jablonného nad Orlicí. Přístup je po značených turistických cestách od parkoviště u Kramářovy chaty na Suchém vrchu – rozhledna a restaurace (nejkratší trasa – modrá/červená 3,2 km), ze zastávky ČD v obci Těchonín (zelená 6,5 km), ze zastávky ČD v Mladkově (červená 6 km – naučná stezka Betonová hranice), z Lichkova od stanice ČD (zelená 7 km), z náměstí v Králíkách (červená 12,5 km), z Jablonného nad Orlicí (červená 13,5 km).
Literatura a upomínkové předměty: Pokladna tvrze nabízí publikace a upomínkové předměty, včetně turistických známek, medailí, vizitek a magnetek s tématem čs. opevnění.
Občerstvení: Základní občerstvení (chlazené limonády, minerálky, pivo, sušenky a pod) se nabízí v pokladně muzea.
Posezení pod střechou: Přímo před vchodovým srubem je pro návštěvníky zřízen odpočinkový krytý altán, s lavičkami, stoly a krbem.                                                                                                             Společnost přátel čs. opevnění, o.p.s.