24 HODIN NA KOLE

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ ŽENOU MARTINA RÁBOVÁ Z ČESKÉ TŘEBOVÉ

Ústecké občanské sdružení „Rozhoupej město“ odstartovalo poslední červnovou sobotu, pod ředitelskou taktovkou Matouše Pořického a technického sekundanta Dalibora Adama, sedmý ročník cyklistické čtyřiadvacetihodinovky okolo Třebovky. Start v 10 hodin před firmou Metrix v Hylvátech, cíl v neděli 1. července v 10 hodin tamtéž. Tradiční okruh vedl přes Hylváty. Dlouhou Třebovou po silnici směrem na Přívrat, otočka byla pod železničním viaduktem na metě 4,6 km. Celé kolečko měřilo 9,2 km.
Na start se postavilo šestadvacet jednotlivců – cyklistů a osm dětí do 15 let. Právě urputnost nejmenších cyklistů udivovala početné diváky i samotné jezdce. Vítězka Lucie Škabranová (2003) ujela 248,4 km (Medlov). Druhé místo vybojovala domácí dívenka dvanáctiletá Kamila Ryšavá 202,4 km. Třetí skončil osmiletý Patrik Kosek z Hradce Králové 165,6 km. Jedenáctiletý Pražák Nikolas Slavík urazil na koloběžce 73,6 km.
Dvoučlenná cyklistická družstva odstartovala čtyři, zvítězil TJ Sokol UO Vladimír Lehký + Tomáš Vacek 782 km. Trojčlenných družstev bylo pět. Zvítězil TNT Dynamite z Příboru 818,8 km. Tomáš Studnička z Loun ujel v nádražácké uniformě na historickém kole 239,2 km. Bratislavský tandem MOR HO našlapal 184 km.
Na koloběžce vyrazilo sedm borců, nejúspěšnějším byl Aleš Dytrt ze Žamberka 450,8 km. Odstartovaly i tři koloběžkové dvojice. Nejvíce najelo výprachtické duo KOSTKA RACING – Team 404,8 km. Rodinná formace LEBEĎÁCI nakroužila 432,4 km z Ústí nad Orlicí.
Mezi jednotlivci musel bohužel ze zdravotních důvodů odstoupit jeden z největších favoritů na první místo Michal Kubišta z Dlouhé Třebové, vítěz posledních ročníků.  Putovní pohár tak převzal Stanislav Růžička z Křižanova 772,8 km. Druhý Pavel Horký z Rudy našlapal 736 km, třetí místo zůstalo doma díky Davidu Polákovi 616,4 km, 4. Karel Klajba Brno 598 km;5. Josef Mlynář Ústí nad Orlicí 542,8 km. Českotřebovský závodník Radim Urbánek, jinak také nový ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí, nakroužil 312,8 km. Nejúspěšnějším veteránem byl Milan Richter z Ústí nad Orlicí 450,8 km, celkově desátý.
Skvělého výkonu dosáhla nejúspěšnější žena Martina Rábová z České Třebové. Okruh objela jedenapadesátkrát čímž dosáhla výkonu 469,2 km. Mezi třiadvaceti muži skončila celkově na vynikajícím devátém místě. Jitka Znamenáčková z České Třebové skončila s 368 kilometry druhá. I ta podala obdivuhodný výkon, vždyť je proti slečně Rábové o generaci starší.  Třetí ženou byla domácí Petra Havránková 202,4 km.
Skvělá sportovkyně Martina Rábová, která na milovaném kole dojíždí i do své orlicko-ústecké kanceláře, nebyla na náročných závodech neobyčejně aktivního sdružení „Rozhoupej město“ poprvé. Drže se přísloví „Pomalu vystavěli Prahu…“, nastoupila ve dnech 4. -5. července 2015 v trojici „PARNIČÁCI“ s tatínkem Pavlem Rábem a kamarádem Jaroslavem Poukarem. V tropickém vedru najeli 763,6 km, což stačilo na třetí místo. Vítězové měli 818,8 km. O rok později, 2. -3. července 2016 již byla ta samá trojice druhá. Okruh zvládli pětaosmdesátkrát, což bylo 782 km. Vítězové ujeli 809,6 km. Vloni 1. -2. července již nechala Martina Rábová tatínka doma a ve dvojici s Jaroslavem Poukarem vybojovali 2. místo 662,4 km se startovním číslem 202. Vítězové najeli 782 km. Letos to českotřebovská sportovkyně zkusila sama a hned s krásným výkonem. Ani celodenní procházky se Martina nebojí. Ve dnech 26. -27. září 2015 našlapala při akci „24 hodin na nohách“ v Kerharticích 82,8 km a skončila mezi ženami třetí, zvítězila Monika Jirásková 131,4 km Ústí nad Orlicí. O rok později 21. -22. května skončila druhá 72 km, zvítězila vnučka bývalého ředitele ZŠ a cyklisty Standy Umy z České Třebové Lucie Rudolecká 84 km. Závod proběhl v Hylvátech, stejně jako 20. -21. května 2017. Zde skončila Martina Rábová výkonem 92 km druhá, hned za další českotřebovskou sportovkyní Lenkou Hajnou 112 km.
„Celá ta ústecká parta kolem Dalibora Adama dělá krásné akce. Jsou náročné jak pro sportovce, tak i pro pořadatele, celý den se starat o závodníky“, říká Martina Rábová. „Mně sport doslova učaroval, otec mne ho ordinoval po malých dávkách již od mládí, pozvolna, nikdy mne do ničeho nenutil. Sám sportuje celý život, fotbal, hokej, běhy, cyklistika, triatlony, je málo sportů, které si nevyzkoušel. I jeho otec Bořivoj Ráb hrál na Parníku fotbal. V českotřebovském SKI Klubu jsem již od první třídy proháněla v zimě běžky, v létě jsme běhali. Zhruba od třinácti let jsem byla nějaký čas v lanškrounské DUZE. Vedl nás Petr Bucháček vzpomínám si, že jsem v roce 2007 vyhrála v kategorii kadetek první místo na mistrovství Pardubického kraje v silniční cyklistice.
V Lanškrouně jsem ale dlouho nepobyla, přestalo mne to bavit. Zřejmě přicházela puberta, hlavně jsem tam neměla žádnou kamarádku. Jezdit mezi cyklistickými puberťáky, to byl očistec“, směje se Martina.
V cyklistice však průběžně pokračovala. Otec jezdil silniční cyklomaratony po horách i dolinách, dceru brával s sebou a té se silniční cyklistika rok od roku více líbila. „Většinou vyrážíme na kolo s tátou, občas s námi vyjede i maminka, což je někdy úsměvné. Když jedeme z kopce maminka křečovitě svírá obě brzdy, což otec komentuje slovy: „Já ti ty špalky každý měsíc měnit nebudu“. Jsem však moc ráda, že mám kolem sebe tak krásnou rodinu a přátelé. Jejich ohromnou podporu a energii jsem cítila i při letošním závodě a moc jim za to děkuji. Sólového závodu na 24 hodin jsem se dost obávala, výsledek však předčil mé očekávání. Časy na jednotlivé okruhy jsem si spíš zrychlovala, menší krize přišla krátce po stém kilometru a taťka hned: „Dobře Martinko, je to výborné jen trochu přidej“. To mne mírně dopálilo a tak jsem šlapala, co to šlo. Průměr stále převyšoval 30km/hod. Přišlo i několik drobných krizí, krátce jsem dala nohám pohov a v noci se asi na dvacet minut natáhla. Pochopitelně s budíkem. Všechny problémy vyřešilo ranní rozednívání. Projel mnou nevýslovný pocit štěstí, neboť jsem si byla jistá, že tento náročný závod určitě dokončím. Tento krásný pocit chci prožít na čtyřiadvacetihodinovce i poslední červnový víkend příštího roku“ přiznává šestadvacetiletá českotřebovská sportovkyně Martina Rábová.
I letos je třeba poděkovat bezchybné sehranosti pořadatelů, vše klapalo jako hodinky, nejmenší problémy ani protesty se nekonaly. Rovněž orlicko-ústecká firma Metrix, již větší komfort poskytnout nemohla. Sprchy, toalety, teplá voda, lednice, mikrovlnka i automaty na všechno možné. Do třetice patří dík i Městskému úřadu Ústí nad Orlicí a Obecnímu úřadu Dlouhá Třebová. Svítily celou noc.
Milan Richter
Foto: Na startu.. + Martina Rábová v cíli

  •