Českotřebovský občan Jiří Fišer navržen prezidentovi republiky na státní vyznamenání Československé republiky

Pan Jiří Fišer je pravděpodobně poslední žijící člověk vězněný v koncentračním a vyhlazovacím táboře Osvětim Březinka, na kterém dělal osobně své morbidní pokusy doktor Mengele. Jeho otce zavraždili nacisti ještě před začátkem holocaustu a jeho matka šla dobrovolně do plynové komory se svojí desetiletou dcerou, kterou tam strážní poslali, protože byla mladá a nebyla schopná pracovat.

Pan Jiří Fišer se narodil společně se svým jednovaječným dvojčetem Josefem 7.1.1936 v červeňáku v České Třebové. Zde rodina žila až do války. Protože bratři přišli během války o rodiče, žili po válce v Nesovicích u svého strýce. V současné době žije pan Jiří Fišer v Mohelnici a na Českou Třebovou velice rád vzpomíná a navštěvuje ji. Jeho bratr Josef zemřel v roce 2011.

 Ve svém volném čase pan Jiří Fišer přednáší pro školy a veřejnost o životě v koncentračních táborech a o pochybných výzkumech Dr. Mengele. Přednášku měl také minulý rok v českotřebovském muzeu a v současné době se připravuje přednáška na gymnáziu. Právě za jeho velice hodnotnou přednáškovou činnost jsem ho navrhl prezidentovi republiky na státní vyznamenání. Už to, že pan prezident se bude návrhem osobně zabývat je veliký úspěch. Podrobnosti o rodině Fišerových se můžete dozvědět v připravované knize Váleční hrdinové a oběti válek na Českotřebovsku, která by měla vyjít v letošním roce.

Vladimír Hampl