Řemeslníci se na gymnáziu pohybují od půdy po sklep

Studenti českotřebovského gymnázia užívají prázdnin. Vedení školy však dohlíží na stavební ruch, který naplňuje nejen hlavní budovu. Tento týden byla dokončena sanace vlhkosti v suterénu. V těsné blízkosti školy vzniká venkovní biotop. Uvnitř jsou pro studenty připravovány nové učebny fyziky a biologie. Aby toho nebylo málo, tak bude gymnázium po všech úpravách bezbariérové díky novému výtahu.
Nejméně patrná úprava a přitom velmi důležitá. Tak by se dala označit sanace vlhkosti v suterénu v severozápadním křídle objektu. V této části se nachází šatny, sociální zařízení a skladovací prostory. Odvlhčení se dočkaly také obvodové zdi. Nejméně patrná úprava a přitom velmi důležitá. Tak by se dala označit sanace vlhkosti v suterénu v severozápadním křídle objektu. V této části se nachází šatny, sociální zařízení a skladovací prostory. Odvlhčení se dočkaly také obvodové zdi. Dále byla realizována dešťová kanalizace kolem celé budovy a s tím související vybudování podzemní retenční nádrže.
Na podporu přírodních věd je zaměřena úprava odborné učebny fyziky, která nebude postrádat potřebné vybavení ani pomůcky na laboratorní cvičení nebo prezentaci.  „Na jednom patře vznikne komplex pro studium fyziky, který propojí posluchárnu, kabinet a laboratoř,“ poznamenal Josef Menšík, ředitel českotřebovského gymnázia. Nejsou to však jediné změny, na které se mohou studenti po prázdninách těšit. „Ke zvýšení kvality výuky ve všech předmětech nesporně přispěje i nově instalovaná počítačová síť zajišťující špičkovou konektivitu,“  sdělil Bohumil Bernášek, radní pro školství.
Novinkou bude pro studenty další projekt, který vzniká mimo hlavní budovu. Jedná se o venkovní prostor určený pro pozorování biotopů a přírodnin. Na pozemku školní zahrady budou vybudovány jezírko a skalka. Vše doplní venkovní posezení nebo stojany na kola.
„Historická budova gymnázia, učebny i přilehlé pozemky se dočkaly velmi potřebných rekonstrukcí. Náklady na jednotlivé etapy jsou 16,95 milionů korun včetně DPH. Pardubický kraj ze svého rozpočtu hradí sumu 5,8 milionů korun, zbytek jsou peníze z evropského projektu IROP,“ řekl Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
Stavební úpravy v budově mají ještě jeden přínos. Gymnázium bude bezbariérové. Dispozice budovy umožňují výstavbu výtahu a změny se dotknou i toalet, které budou taktéž bezbariérové. Dalších úprav se dočkají studenti v učebně dějepisu, kde bude nová podlaha a těšit se mohou na novou učebnu IT. „Výuka začne v běžném termínu na začátku září,“ poznamenal na závěr ředitel školy.