Zemřel sportovní novinář a komentátor Jiří Hetfleiš       

Jiří Hetfleiš se narodil se 15. března 1928 v Ústí nad Orlicí a celý svůj život zasvětil sportu, hlavně atletice, kde od roku 1946 pracoval v různých funkcích. Ve svém rodném městě působil celý život v atletickém oddílu Jiskra Ústí (tři roky byl také předsedou). Ve východních Čechách byl činný v soutěžním úseku (krátce i předsedal pardubickému atletickému svazu), a především ve statistice. Ta byla jeho celoživotní vášní – od roku 1966 byl členem mezinárodní ATFS a českému Sdružení atletických statistiků řadu let předsedal (1991-2009). 

Po celé zemi byl známý jako hlasatel atletických soutěží, tři desetiletí nepřetržitě provázel „velké“ republikové šampionáty mužů a žen, dvacet let Zlatou tretru v Ostravě, a byl také hlasatelem mistrovství Evropy v roce 1978 v Praze. Od Českého atletického svazu obdržel v roce 2007 titul Čestný člen.  Ve svém rodném městě byl Jiří Hetfleiš dlouhá léta hlasatelem tenisového Rieter Cupu, který se hrál v Ústí nad Orlicí celkem osmnáctkrát jako mistrovství České republiky mužů a žen.

Jiří Hetfleiš je sportovní historik, hlasatel, novinář, funkcionář, statistik a znalec. Přestože žil v Ústí nad Orlicí je fandou nejen ústeckého sportu, který má spousty přátel mezi sportovci snad všech odvětví i věkových kategorií, samozřejmě i v České Třebové. Jeho nejmilejším odvětvím však vždycky byla atletika, dříve „lehká atletika“.Dlouhá léta redigoval sportovní stránku okresního tisku, která byla v tehdejší Jiskře Orlicka tím nejzajímavějším čtením a také vypomáhal zajišťovat sportovní informace pro Českotřebovský zpravodaj. Mimo popsané aktivity vydal také publikaci „Historie mistrovství České republiky v atletice“, která má 130 stránek a kterou dostaly všechny oddíly Českého atletického svazu a další publikaci historie sportu v Ústí nad Orlicí v datech a číslech. Také pro Českou Třebovou zpracoval historii atletiky s nejlepšími dosaženými výkony do roku 1960. Jeho práci jsme v Českotřebovském zpravodaji ještě nestihli otisknout, stále ještě pracoval i v době své nemoci na doplňcích a dodatcích.

Jiří Hetfleiš rád  působil i v tenisu. Na tenisové kurty ho k mikrofonu přivedl pořadatel turnaje (a bývalý atlet) Vladimír Vaněk, který na spolupráci s ním vzpomíná s úsměvem: „Tenisté byli zpočátku trochu nervózní, možná z jeho hlasitějšího projevu. V dalších letech si je však Jiří Hetlfeiš získal profesionalitou, pečlivou statistikou a obrovským množstvím informací. Byl to skvělý odborník a slušný člověk.“
Jiří Hetfleiš zemřel 5. července v požehnaném věku 90 let.  Poslední rozloučení se koná v úterý 17. července 2018 v 11 hodin v obřadní síni u městského hřbitova v Ústí nad Orlicí.  

Čest jeho památce !                                                                                                                                              MM