Pozemní televizní signál – problém, který čeká dlouhá léta na řešení               

 

Česká Třebová patří k místům, kde je i kvůli členitému terénu obtížnější šíření pozemního televizního signálu. Každý z nás ale (pokud vlastní televizi) platí každý měsíc koncesionářské poplatky a měl by za to mít možnost přijímat nerušený televizní signál. Ten je ve Třebové navíc ještě silně rušený především některými mobilními datovými sítěmi a kvalita pozemního televizního signálu je tak velmi špatná.

Tato situace nutí občany, aby investovali do individuálního odrušení antén, anebo do nákladnějších placených řešení s příjmem televize z jiných zdrojů (satelit, internet, kabel, apod.). Přitom je povinností příslušných operátorů, aby rušení nově spouštěnými službami zabránili a aby případné potíže řešili na vlastní náklady.

Řešení případných stížností má na starosti Český telekomunikační úřad, ale ne každý se v takové situaci umí zorientovat. A protože se to týká prakticky celého města, je řešení ze strany volených orgánů města určitě efektivnější. Nejde jen o stížnosti, ale také o pomoc s koncepčním řešením – například podporou výstavby výkonné stanice pro šíření televizního signálu pro Českou Třebovou. Ušetřit zde můžeme třeba i společným řešením televizního signálu s rozvojem vysokorychlostního internetu.

V současné době se v celé republice postupně zavádí nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Měli bychom toho využít, aby se přetrvávající problémy s příjmem televizního signálu na úrovni města vyřešily. Občanům by to ušetřilo mnoho starostí i peněz – a od toho tady přeci jsme.

Ing. Dalibor Zelený