Slunovrat v Křivolíku letos ukazoval život dětí v pravěku

V sobotu 23.června odpoledne se údolí s pravěkou osadou proměnilo na malý ráj především pro rodiny s dětmi, a nejen pro ně. Místo, které návštěvníci, či náhodní turisté v lese objeví během roku je většinou opuštěné. Ale je zvykem, že o významných keltských svátcích se zde koná některá z akcí pro veřejnost. Na začátku našeho kalendářního roku to je například 2.února Imbolc, dále 1.května Beltine, nebo 31.října Samhain. Během sezony tu dále probíhají školní exkurze, letní tábor archeologie a každý první víkend v měsíci veřejná brigáda.
Během ranních hodin, kdy započaly intenzivní přípravy se zdálo, že počasí letnímu slunovratu tentokrát přát nebude. Ale opak byl pravdou a jen co se pomyslně otevřela brána do pravěku, vysvitlo sluníčko. V pravěké kuchyni se začalo loupat, krájet a smažit. Brusič kamene i štípač pazourku se pustili do svého řemeslnického umění. Děti si mohly s průvodkou oběhnout několik stanovišť a za odměnu si samozřejmě vyzvednout něco malého na památku. Nechyběla převlékárna, archeologické pískoviště a zvířata v ohradě. Pravěkou vesničkou provázel kostýmovaný průvodce s maskotem mamutíkem Pazourkem a samozřejmostí je už i občerstvení a obchůdek se suvenýry.
„Oslavy letního slunovratu v Pravěké osadě Křivolík každoročně nalákají množství návštěvníků a každý ročník nese své specifické téma. V letošním roce se točilo kolem rodiny a dětí. V dobách lovců a zemědělců, ve světě našich dávných předků, kdy dětství bylo hrou připravující na život, lze najít dobrou inspiraci, jak ho chápat v dnešním přetechnizovaném světě.„ uvádí náčelník Bacrie z. s. David Maršálek.
Pevně věříme, že si tak téměř 150 návštěvníků letos užilo Festival živého pravěku stejně tak, jako jeho organizátoři a hlavně, že se na výlet do minulosti vydají zase někdy příště.
Za finanční podporu děkujeme především Pardubickému kraji a městu Česká Třebová.
Text: Monika Maršálková, foto: Tomáš Fibigar