Ohlédnutí za jarní sezónou 5. oddílu vodních skautů         

Pátý oddíl vodních skautů je jedním z 8 oddílů střediska Javor Česká Třebová a každoročně reprezentuje naše město na řadě závodů a skautských akcí. V loňském roce vyhrál celorepublikový seriál závodů v plachtění a pádlování zvaný Pohár přístavů. Na to, jak úspěšná byla jarní část letošní sezóny, jsem se zeptala vedoucího 5. oddílu Oldy Pešiny.
Jaké důležité akce proběhly letos na jaře a jak se na nich dařilo českotřebovským vodním skautům?
V rámci seriálu Poháru přístavů proběhlo letos již 5 závodů. Těmi nejdůležitějšími byly Skare (Skautská regata) celorepublikové skautské mistrovství v jachtingu a skautské hry Navigamus.
Na Skautské regatě, pořádané na Seči na konci dubna, jsme obsadili celkově 1. místo v součtu za všechny kategorie z 16 zúčastněných přístavů a středisek z celé republiky se 4 zlatými, 1 stříbrnou a 2 bronzovými medailemi. Během třech soutěžních dní se v kategoriích vlčat a žabiček, skautů a skautek a rangers/roverů odjelo 6 rozjížděk.
Zvláštní postavení mezi letošními akcemi má Navigamus, což jsou celorepublikové skautské hry pořádané jednou za 3 roky. Tentokrát se tyto hry pořádaly na Lipně 7.-11. června a těšily se návštěvě asi 1300 účastníků z celé republiky. Z našeho 5. oddílu se  účastnilo 27 vlčat, skautů a skautek. Účastníci byli rozdělení do 4 skupin po 200 až 300 členech rozlišených barvou šátku. My ze střediska Javor jsme reprezentovali tyrkysovou skupinu a soutěžili v různých hromadných hrách a aktivitách o přízeň císaře. V plachetním závodě započítávaném do poháru přístavů se naši rangers umístili na 3. místě.
A jak se dařilo  Českotřebovákům v pádlování?
V pádlování jsme se účastnili dvou závodů, z nichž jeden, konkrétně  BsB závod pořádaný v Brandýse nad Labem 24. Května, jsme vyhráli. Mimo to jsme na jaře sjížděli na kanoích a kajacích Chrudimku, Doubravu a Divokou Orlici. V červnu jsme pak spluli Vltavu z Vyššího Brodu přes Český Krumlov do Boršova i za účasti rodičů našich členů.
Co Vás ještě čeká v podzimní části sezóny?
plachtění nás čekají ještě dva závody, a to v půlce září Viking Race na Pastvinách, které pořádáme, a Jablonecká regata začátkem října. K tomu se budeme tradičně účastnit pražského závodu Přes tři jezy 28. září a Orlického pětitriatlonu v Hradci Králové 13. října. Takže program na podzim je také celkem nabitý.
Jak se na závody připravujete? Předpokládám, že se výcvik nedá zvládnout jednou týdně na pravidelných schůzkách…
To je pravda. Pravidelné schůzky máme každý pátek odpoledne a v rámci nich si občas vyrazíme zapádlovat si na sousední Pivovarský rybník. Většinu času ale trávíme různými hrami venku a v klubovně. Jinak na jaře a na podzim jezdíme v pondělí odpoledne plachtit na Lanškrounský rybník do jachtklubu a v úterý pádlujeme v ústecké Cakli. Účast na těchto trénincích je většinou podle domluvy a počasí. Snažíme se, aby se každý člen oddílu naučil základům kanoistiky i jachtingu a později se věnoval alespoň jednomu z těchto vodních sportů a zúčastnil se každý rok alespoň několika těchto tréninků. U těch nejmenších, vlčat a žabiček, je účast na pondělních a úterních trénincích volnější, nikoho k ničemu nenutíme, ale rozhodně vítáme každý zájem.
A trénujete taky v zimě?
Ano, v zimě se věnujeme především skautingu, ale jezdíváme pravidelně eskymovat do ústeckého krytého bazénu. Nácvik eskymování byl v letošní zimě v neděli ráno a dá se zde v komfortních podmínkách naučit, jak se v kajaku dostat zpátky nad hladinu. K tomu přidáme v zimě občas nějaký bazén nebo tělocvičnu.
A komu byste doporučil, aby se stal členem oddílu vodních skautů?
No určitě všem holkám a klukům, kteří hledají skvělou partu, mají rádi přírodu, vodu nebo vítr a mají zájem o pádlování, plachtění nebo windsurfing. V oddílu vodních skautů má každý poměrně jednoduchý přístup k vodáckému vybavení a může tak zábavnou a hlavně dostupnou formou získat řadu znalostí a dovedností z oblasti vodních sportů. Pro děti a mládež organizujeme během roku celou řadu akcí včetně letních táborů. Určitě nejsme žádný klub pro vyvolené nebo pro profíky. Uvítáme každého parťáka, který se rád baví s kamarády a nevadí mu, když se občas namočí nebo zmokne. Případní zájemci ať nás neváhají kontaktovat prostřednictvím patyoddil.skauting.cz nebo emailu Olda.p@centrum.cz.
Díky za rozhovor a do zbytku sezóny přejeme dobrou formu a mnoho zdaru v závodech, aby putovní pohár přístavů zůstal i pro tento rok v rukou českotřebovských vodních skautů.
Pavla Skopalová, Olda Pešina