DEKSTONE STREETBALL CUP - MEMORIÁL MISTRA JANA HUSA     

21. ročník  14. července 2018  - výsledky a statistika

Statistika:

Kategorie Muži: 1. místo: Mach1nes (Brno), 2. místo: Amigos (Pardubice), 3. místo: Dirty Cooking (Praha)
Kategorie Ženy: 1. místo: Lions (Praha), 2. místo: V-V-A (Praha, HK, Ostrava), 3. místo: Hipsterky (Brno)
Kategorie Chlapci U18:  1. místo: Panteři (Olomouc), 2. místo: JägerTraum (Zlín), 3. místo: Cash nasty beasts (Jevíčko)
 
Individuální ocenění:

Nejlepší smečař: Daniel Zach (Praha)
Nejlepší trojkaři: Karolína Kuthanová a Filip Novotný (Praha)
Nejkurióznější koš: Ondřej Trávníček (Česká Třebová)
Celkem: 48 týmů, 190 hráčů - rekord turnaje!!!

Již po jedenadvacaté  se do České Třebové sjeli basketbalisté z celé České republiky i zahraničí na Memoriál Mistra Jana Husa, jeden z největších streetballových turnajů u nás. Letošní ročník přinesl opět několik změn. Tou hlavní byla vynucená změna místa. Kvůli rekonstrukci areálu a budovy gymnázia se akce přesunula na prostorné parkoviště u zimního stadionu na Skalce, kde bylo vše profesionálně připraveno.
Díky spolupráci s Českou basketbalovou federací (ČBF) byl letošní ročník zařazen do mezinárodní 3x3 Central Europe Tour a 3x3 Chance Tour, nejvyšší soutěže basketbalu 3 na 3 v České republice. Kvalita turnaje se tak opět posunula výš. V České Třebové se představily nejen české týmy, ale i slovenské a několik polských. Hrálo se na 6 profesionálních umělých kurtech, které v areálu doplnily další aktivity pro hráče a příchozí. Novinkou také byla nová kategorie mužů do 18 let, ve které se mezi sebou utkaly 4 týmy. Vítězem se nakonec  stal tým mladíků z Olomouce hrající pod názvem Panteři.
V ženské kategorii byl mezi 11 celky nejlepší tým Lions z Prahy. V elitní mužské kategorii se přihlásilo rekordních 36 celků, ale nakonec 3 zahraniční nedorazily. K vidění byla vynikající hra, spousta hráčů z nejvyšších soutěží, ale i ti, co se hrou pouze baví. Tím bylo zachováno motto turnaje: "ball is what we breathe for"! Nejlepší nakonec byli chlapi z Brna hrající pod názvem Mach1nes, čímž prolomili svou smůlu a po dvou prohraných finále konečně zaslouženě zvítězili. Celkově se tak letošního ročníku zúčastnilo rekordních 48 týmů, což je nejvíc z celé 3x3 Central Europe Tour!
Vysokou úroveň měla i smečařská soutěž, kterou nakonec svými leteckými kousky ovládl Daniel Zach z Prahy. Nejlepšími trojkaři se stali Filip Novotný a Karolína Kuthanová. Soutěž o nejkurióznější koš nakonec vyhrál českotřebovák Ondřej Trávníček.
Jak je již na naší akci zvykem, souběžně s turnajem probíhal sportovní dětský den, který přilákal více než 60 dětí a jejich rodiče. Kromě toho se mohli všichni zastavit na stanovištích Dětské zoo nebo místního  týmu Brazilian Jiu Jitsu DSC Gym. Na místě bylo možné zakoupit také bohaté občerstvení, dokonce i zboží z Basket-obchod.cz.
I letos však měla akce charitativní rozměr. Společně se spolkem Za jeden provaz, jsme uspořádali velkou charitativní sbírku na pomoc 14leté handicapované dívce Verunce Šrámkové z Kozlova. Sbírka nazvaná Za jeden provaz pro Verunku, která nadále pokračuje až do 6. října, kdy bude zakončená na 4. Benefičním notováním.
Na to vše dohlíželi patroni akce, vicemistryně světa a kapitánka basketbalové reprezentace žen Kateřina Elhotová a slovenský reprezentant a opora týmu Dekstone Tuři Svitavy Roman Marko. Jejich přítomnost, celková kultura našeho sportu, spousta příchozích diváků dohromady vytvořilo pohodovou atmosféru během celého dne. Už teď se můžeme těšit na již 22. ročník v roce 2019!
Marek Trejtnar