Českotřebovský deník 231/2018 (13/8) 
Nechceme vysoké protihlukové stěny

Petice iniciativní skupiny kolem Martina Horáka pokračuje ve sbírání podpisů pod petici "nechceme vysoké protihlukové stěny v České Třebové". Neznamená to, že nechceme žádné protihlukové opatření. Chceme realizovat takové metody, které jsou moderní a dokonce účinnější než vysoké stěny, které mají mnoho negativních stránek, kterým  se však nepřihlíží.  Iniciativní skupiny už pro realizaci tohoto požadavku hodně udělala. V Národním domě se konala veřejná prezentace metod Jana Eisenrecha (Brens Europe, s.r.o., Plzeň), který se nabídl městu Česká Třebová pomoci při přesvědčování investora o nutnosti změny prvního předloženého řešení. Na základě výzvy  skupiny zastupitelů pak vedení města následně s Janem Eisenreichem a dalšími odborníky jednalo a domluvili se na společném postupu.  Ani u toho nezůstalo, a tak se dále uskutečnilo již i další jednání s investorem SŽDC, s.o. Praha. Po jednání je zřejmá snaha investora získat Jana Eisenreicha jako odborníka, který má zkušenosti s dalšími alternativními metodami odhlučnění tratí ke spolupráci a aplikovat jeho metody v peaxi. Výsledkem by mohla být  změna předloženého projektu. Aby bylo zřejmé, že změnu původního projektu si nepřeje jen úzká skupina lidí, je realizovaná petice  petičního výboru vedeného Martinem Horákem velmi důležitá. vyzývám proto Třebováky , aby se ještě  do probíhající petice zapojili. Petice je realizována na podpisových arších, nikoliv elektronicky. Petici je možné podepsat do 6. září 2018 na těchto místech:
  • Optika Horák, Náměstí Jana Pernera 446, Č.Třebová (podpisové a hlavní sběrné místo)
  • Probit Elektro, Nádražní 982, Č. Třebová (podpisové místo)
  • Elektro Gregar, Hýblova 70, Č. Třebová (podpisové místo)
  • Trafika p. Stanislavy Kyselové,  Hýblova 384, Č. Třebová (podpisové místo)
  • Kavárna Dětské ZOO, U Teplárny 620, Č.Třebová (podpisové místo)
Výstava obrazů českotřebovského kostelíčka bude v řijnu

Při přípravě "Virtuální sbírky obrazů  našeho "kostelíčka"  bylo slíbeno, že se také uskuteční výstava skutečných obrazů a to pokud možno  koncem léta. V této věci spolupracuji s městským muzeem Česká Třebová. Původní představa, že se výstava uskuteční po celý měsíc srpen v prostorách rotundy sv. Kateřiny, že tedy bude  výstava !rotundy v rotundě" se nepodařila,  Římskokatolická farnost s takovou výstavou nesouhlasí, byť by obrazy byly umístěny jen na malířských stojanech nebo na stolech. Mohlo to podstatně zlepšit letní návštěvnost v rotundě, kde je stejně po celý měsíc průvodce a výstava obrázků rotundy od různých autorů a různých obdobích by tedy byla obohacením roku oslav 740. výročí  doložené existence České Třebové.
S velkou ochotou jsem se však setkal při jednání se Spolkem od sv. Kateřiny, který je ochotný poskytnout pro výstavu prostory chaloupky "U Kateřiny".  Je to místo, které je také velmi blízko našeho "kostelíčku" a které je vlastně zajímavé tím, že jeden z exponátů - nástěnný obraz rotundy sv. Kateřiny od Karla Tomeše ji již součástí výzdoby interiéru.   Výstavu tedy uspořádám ve spolupráci se Spolek od sv. Kateřiny a Městským muzeem. Výstava bude ovšem jen krátkodobá a uskuteční se během druhého říjnového víkendu od 12. do 14. října, týden po komunálních volbách. Podrobnosti budou zveřejněny v říjnovém vydání Českotřebovského zpravodaje. Nabídky na zapůjčení vybraných obrazů rotundy od různých autorů mám k dispozici, (některé obrazy už čekají na instalaci u nás doma). Další obrazy vystaví městské muzeum ze svých sbírek. Vzhledem k tomu, že mezi veřejností jsou v domácnostech snad stovky obrázků rotundy, může to být zajímavé porovnání toho co máte doma s tím, co bude na výstavě. Výstava bude tedy 100% s českotřebovskou tématikou.  věřím, že se podaří zajistit i pěknou hudební vernisáž, může to být i  taková říjnová předzvěst listopadové Jabkancové poutí.- Nebudeme předbíhat. 
Výstava tedy bude a věřme že zajímavá a navštívená.    Milan Mikolecký (autor obrázku Suchomel)
 
Pozvánka na Den regionu Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Orlicko – Třebovsko zve všechny své příznivce, přátele a cyklisty v pátek 7. září 2018 na každoroční cyklistický výlet regionem. Letošní rok startuje v České Třebové a končí ve Vlčkově.
Akce začíná ve 13 hodin v České Třebové na Starém náměstí před budovou radnice. Cyklisté po zahájení vyjedou ke sportovní hale v areálu na Skalce Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové, kde se seznámí s historií, okolnostmi nešťastného pádu střechy v lednu 2017 a znovuotevřením sportovní haly v lednu 2018.
K odpolednímu programu je možné se připojit cca ve 14.20 hod. u Přívratu v sedle Zacharovec, odbočka směrem na Řetovou. Starosta Přívratu a předsedkyně Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko představí projekt žabích přechodů k nedalekému rybníku. Stavbu financuje Pardubický kraj.  V rámci cyklojízdy se účastníci dále seznámí s restaurátorským průzkumem kostela sv. Mikuláše ve Sloupnici a nejnovějšími archeologickými nálezy.
Cyklojízda bude ukončena v 17 hodin ve Vlčkově v penzionu U Červené podkovy. V cíli je pro účastníky připraven zajímavý program o chovu světlých ryzáků alpských koní haflingů. Divadelní spolek DOVEDA Sloupnice zahraje v areálu U Červené podkovy autorský kabaret inspirovaný českou historií Český děják. Je zajištěno občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem!
Srdečně zve Petr Hájek, předseda svazku a PhDr.Jana Staňková

Cvičení  Jogy  začíná  11. září  2018  v tělocvičně  na Habrmanově škole.  
Začátek  od 18 hod. Cvičitelky   Hyšková, Cejnarová

Kohouti se připravují na novou sezónu

Žádný turnaj, pouze individuální přípravné duely. V nich hokejisté České Třebové změří síly se soupeři z krajské ligy Královéhradeckého kraje.
V minulých dvou letech startovali Kohouti na turnaji v Jaroměři a Náchodě, letos zvolili jiný model přípravy. „Měli jsme spoustu zraněných, turnaj navíc neměl žádnou prezentaci a žádné diváky. Start na něm postrádal smysl,“ vysvětluje manažer českotřebovského klubu Vladimír Vaněk. „Na led jdeme docela brzy, 24. srpna. Přípravu zahájíme víkendovým kempem. Dvakrát budeme hrát s béčkem Trutnova a Novým Bydžovem, oba kluby hrají stejnou soutěž na Královéhradecku.“
Přípravné duely:
Neděle 9. září: Kohouti Česká Třebová – Trutnov (17.15)
Neděle 16. září: Trutnov – Kohouti Česká Třebová (17.30)
Středa 19. září: Stadion Nový Bydžov – Kohouti Česká Třebová (18.30)
Neděle 23. září: Kohouti Česká Třebová – Stadion Nový Bydžov (17.00)
Krajská liga Pardubického kraje bude zahájena v neděli 30. září, v prvním utkání nové sezony Kohouti doma přivítají Lanškroun!!

Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.


Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová