Českotřebovský deník 239/2018 (20/8)
Večer si připomeneme 50. výročí sovětské invaze do Československa

Pořad k tomuto smutnému 50. výročí připravila do Malé scény skupina Martin Horák, Aneta a Martin Šmídovi a Rado Hübl. Akci skupina pořádá ve spolupráci s Kulturním centrem Česká Třebová, začátek v 19 hodin.
Rozhovory / fotografie / film Zveme pamětníky ke společné diskuzi !
 

Letní hra městského muzea "Prázdninové putování za strašidly" vydařená

Městské muzeum Česká Třebová ve spolupráci s DDM Kamarád Česká Třebová a Kulturním centrem Česká Třebová uspořádalo v pátek 20. července pro rodiny s dětmi dobrodružnou hru nazvanou „Putování za českotřebovskými strašidly“, která doprovázela probíhající muzejní výstavu „Když v Třebové strašívalo“.
Cílem bylo seznámit děti s pověstmi o místních strašidlech, s pomocí „strašidel“ řešit úkoly a zjistit verše zaklínadla vysvobozujícího z prokletí správce lanškrounského panství Riedera. Trasa hry vedla z parku Na Zámostí přes rotundu sv. Kateřiny a místní část Benátky zpátky do parku. A koho všeho děti na svém putování potkaly? Především ducha zlého správce Riedera, který již tři sta let objížděl své panství v kočáře taženém koňmi a čekal na vysvobození, dále vodníka hledajícího červené pentličky poschovávané bludičkami, tančící víly, chalupníka Zajíčka, oběšence Demla, hejkala od Mendryky a nakonec tři čerty, kteří se poprali o čarodějnou knihu. Děti plnily na stanovištích strašidel nejrůznější úkoly, střílely prakem, běhaly s vejcem v podpaží, hledaly mezi hudebními nástroji klarinet, sbíraly rozházené zlaťáky, rozeznávaly jedlé a jedovaté houby, rovnaly rozházené listy knihy kouzel i házely žehličkou po trpaslíkovi z Třebovských stěn jako kdysi podle pověsti jakýsi krejčovský tovaryš. Po splnění úkolů na určené trase došli účastníci opět k duchovi správce Riedera, jehož duše po vyslovení poskládané kouzelné formule byla vysvobozena a konečně našla klid. Děti byly za svou pomoc odměněny drobností připomínající místní strašidla.
Věříme, že hra byla pro děti zajímavým zpestřením uprostřed prázdnin. Potěšila nás velká účast a obrovský zájem o putování za strašidly, vždyť na trasu vyrazilo se svými rodiči či prarodiči na sto padesát dětí! Z bezprostředních reakcí dětí a doprovázejících dospělých byla zřejmá spokojenost a radost z neobvyklého zážitku.  
Kolektiv zaměstnanců Městského muzea Česká Třebová
 
Bývalý hotelový dům na Novém náměstí je již přepsán na novou společnost

Město Česká Třebova a především městská obchodní společnost TEZA, s.r.o. se již zbavila velkého problému, kterým bylo odkoupení bývalé ubytovny Českých drah čp. 1906 na Náměstí Míru realizovaní v r. 2012. Ukázalo se, že pro využití budovy v centru není možné spoléhat na  rozhodnutí centrálních úřadů, např. MPSV pro investici do Úřadu práce, nebo MMR na dotace pro výstavbu sociálních bytů v tak velkém rozsahu.  Po velkém úsilí se podařilo najít developera, který devítiposchoďový objekt revitalizuje a již delší dobu nabízí rekonstruované byty v tomto objektu k odprodeji. Naštěstí právě v době, kdy je po bytech právě poptávka a jde o dům v centru města a současně vzdálen od rušných komunikací.   V současné době je již developer, tedy pražská společnost  IN Team, s.r.o., Verdunská 723/27 v Praze Bubenči, zapsána jako majitel nemovitosti v katastru nemovitostí. Společnost uhradila společnosti TEZA  částku, kterou si před 6 lety musela vypůjčit a potom i splácet, i když dům stále neměl využití. Nyní by měl tedy nastat obra, dům, který je šest roků prázdný  opravu nutně potřebuje, obydlený objekt oživí smutné Nové náměstí. Věřme, že se  tuto změnu podaří realizovat v co nejkratší době. Změna vlastníka byla doprovázena  obavami ze strany veřejnosti. Dostal jsem řadu telefonátů občanů, vyjadřujících obavy z toho, že objekt zakoupila společnost, která zde vybuduje ubytovnu pro Ukrajince a další cizí příslušníky. Snažil jsem se vysvětlit, že to tak není, že jde o posun ve směru, na který čekáme už řadu let. K tomu bychom si jistě přáli, aby se podařilo vyřešit na náměstí  také další prázdné obchodní prostory, aby Nové náměstí zase znovu žilo. (mm)
Fotografie: 1) ČP. 1906 v roce 2017  2) Vize z roku 2015. Dle projektu, který připravila TEZA k realizaci.
Deratizace města probíhá, ale potřebuje zintenzivnit

V horkém létě se množí stížnosti na potkany vylézající z městské kanalizace a běhající po ulicích, ale i zahradách a dvorcích. Letošní počasí tomu napomáhá a zdá se, že s tím bude třeba něco rychle udělat. Ptal jsem se na odboru životního prostředí, jsou -li informováni  a zjistil jsem že ano. Deratizace městského majetku byla provedena, deratizace kanalizace je v povinnostech společnosti ORVOS. Sem je prý třeba dávat podněty a připomínky, zde totiž přímo deratizaci kanalizace provádějí. Bylo mi potvrzeno, že tolik podnětů v této věci jako letos už opravdu dlouho nebylo.
Potkani velmi dobře odolávají jedům a důmyslným hubícím prostředkům, díky jejich inteligenci a specifickému chování. Při objevu neznámé potravy totiž používají své „ochutnávače“, kteří ji zkusí první. Pokud přežijí, ochutná i zbytek skupiny. Proto je v případě problémů s potkany ve vašem obydlí jednoznačně zavolat odbornou firmu na jejich likvidaci.
Potkani jsou nebezpeční především hrozbou nákazy nemocí, jako je vzteklina, Weilova žloutenka, leptospiróza, salmonelóza, myší tyfus, tuberkulóza, krysí skvrnivka atp. Přenášet můžou i parazity. Základní prevencí je zabránění potkanům v přístupu do bytu či domu, tedy kontrola všech děr, kanalizací apod. Jakékoliv zaslepení díry musí být provedeno materiálem, který neprokoušou, tedy nikoliv dřevem či tmelem. Větrací otvory opatřete silným a hustým železným pletivem. Dále je vhodné pravidelně uklízet, a to i kolem domu. Potraviny uchovávejte v dózách a na venkovní odpadky pořiďte kvalitní a pevné popelnice. S prevencí není nikdy pozdě začít.  (mm)
 
"Od zrady k válce". Cihelna 2018.

Největší vojensko-historická ukázka v Pardubickém kraji. Letos k událostem roku 1938 a 1939.
Zrovna wehrmacht přepadl jeden z "řopíků" na Králicku, čsl. armáda brání....
VIDEO: https://www.facebook.com/martin.netolicky.9/videos/10156182535464219/
JÓGA V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Přijďte si protáhnout a zpevnit své tělo ve spojení se zklidněním mysli. Lekce jógy se konají každou středu a neděli od 16:55 hod. v tělocvičně Za vodou na Parníku (posilovna kulturistiky). Z důvodu omezené kapacity je třeba místo na lekci rezervovat na adrese www.joga-ceska-trebova.webnode.cz. Lekce jsou vhodné i pro začátečníky.
Cena: 80Kč dospělí, 60Kč studenti, rodiče na mateřské/rodičovské dovolené.
Těší se na Vás certifikovaná instruktorka Kateřina Horská, khorska@seznam.cz, tel. 721 813 123
Taneční škola Knířovi informuje – září 2018  

Přejeme všem našim příznivcům příjemný zbytek léta.
7. 9. 2018 začínají Základní taneční pro mládež v Restauraci Pod Skalkou.
Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé zahajujeme 22. 9. 2018.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 606 223 070.
Krajští zastupitelé si připomenou okupaci Československa v roce 1968

Zastupitelstvo Pardubického kraje si na svém úterním zasedání, které připadá na 21. srpna, připomene nechvalně známé události okupace tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a uctí památku desítek obětí a stovek zraněných nejen z inkriminovaného dne, ale i těch následujících. Na úvod zasedání tak nezazní tradiční znělka Pardubického kraje, ale po úvodním slově hejtmana Martina Netolického bude následovat nejprve minuta ticha, a poté zazní státní hymna České republiky.
„V letošním osmičkovém roce si kromě oslavy 100 let od vzniku Československa připomínáme také události, které rozhodně veselými nejsou, ale o to více stojí za naši pozornost. V únoru jsme si připomněli 70 let od komunistického převratu, který na více než 50 let zastavil veškeré demokratické procesy v naší vlasti a nyní si musíme připomenout okupaci naší země vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Je pro mne naprosto nepochopitelné, že se někteří vysocí představitelé našeho státu snaží zpochybnit průběh okupace a její důvody. Stejně tak je pro mne nemyslitelné, aby nejvyšší ústavní činitel, tedy prezident republiky, v rámci řady vzpomínkových aktů veřejně nevystoupil před občany a neuctil památku desítek mrtvých a stovek zraněných,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Považuji proto za velmi důležité, abychom jako krajští zastupitelé vyjádřili alespoň symbolickou minutou ticha a hymnou České republiky sounáležitost s lidmi, kterým nebylo lhostejné další směřování našeho státu, a kteří nesouhlasili s tehdejší agresí vůči suverénnímu státu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 
Nabízím výhodný pronájem bytu 2+kk za 2.500/měsíčně, bez energií, ve spojení s nabídkou práce barmanky/barmana v České Třebové. Kontaktujte tel. č. 721018934

Obec Řetová pronajme od 1.1.2019 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.

 

Pronajmu dlouhodobě zařízenou garsonku 1 + kk v rodin. domě v centru města. Telefon 736 760 22.


Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová


 

Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.
 

  •