Českotřebovský deník 245/2018 (27/8) 
Speciální vozidla CZ LOKO budou jezdit v sofijském metru

Č. TŘEBOVÁ, 27. 8. 2018
Uprostřed týdne zamíří do Sofie dvě speciální vozidla s označením MUV 74 M-S vyrobená v českotřebovské společnosti CZ LOKO. V bulharském hlavním městě je dopravní firma Metropolitan Sofia nasadí v metru při údržbě tratí. První vozidlo je vybaveno pracovní plošinou pro přístup k trolejovému vedení, druhé pak standardní hydraulickou rukou a také pluhem pro odklízení sněhu, neboť zde podzemní dráha vede z části i po povrchu. Během září dojde v Bulharsku k zaškolení personálu a uvedení obou „muvek" do provozu.
„Dopravní podniky jsou důležitým segmentem našich obchodních zájmů a rozhodně jim máme co nabídnout. Vedle motorových univerzálních vozíků se všemi možnými nástavbami a platformami třeba také lehké posunovací lokomotivy EffiShunter 300. Ty jsou určeny pro vozbu pracovních vlaků při údržbě tunelů a tratí metra,“ říká Jan Kutálek, ředitel prodeje CZ LOKO.
Právě posunovací dieselelektrickou lokomotivu EffiShunter 300 si v CZ LOKO letos objednala dopravní společnost Metro Warszawskie, provozující podzemní dopravu v polském hlavním městě. Firma ji využije v depu u stanice Kabaty k technologické obsluze mezi halami pro údržbu souprav. Zároveň bude sloužit jako záloha pro případ, že by došlo k výpadku elektřiny a vozy metra by uvázly v tunelu.
Po velké zakázce na dodávku 50 speciálních vozidel MUV 75 pro českého správce železniční dopravní cesty SŽDC tedy nyní CZ LOKO se svými speciály proniklo i do Bulharska a usiluje o vstup na další trhy zemí Evropské unie.  (ZZ)
 Třebovská skládka zve všechny občany na historicky první veřejnou debatu kandidátů do zastupitelstva města Česká Třebová. Jsme satirická skupina aktivní především na facebooku, která již déle než rok paroduje dění v našem městě. Nedávno jsme překonali hranici tisíce fanoušků, což  nám dodalo odvahu k uspořádání předvolební debaty, kterou hodláme zaštítit, jelikož ostatní lokální média v tomto směru nevyvíjejí žádnou aktivitu. Voliči tak mohou získat lepší přehled o kandidátech a jejich programech. Pozvánka do této debaty byla zaslána všem jedničkám  kandidátek.  Lídři pozvání přijali, nebo navrhli zástupce z nižšího místa na kandidátní listině a někteří dosud projednávají účast se spolukandidáty. O konečné skladbě hostů a průběhu příprav vás budeme nadále informovat. Váš tým Třebovské skládky. 
 
V MORAVSKÉ TŘEBOVÉ MAJÍ NOVÝ POMNÍK PADLÝM

Slavnostním odhalením nového památníku na Rybničním náměstí uctili obyvatelé Město Moravská Třebová oběti první světové války. Do 50. let stál na stejném místě pod zámkem (jen na druhé straně ulice) kamenný památník, který byl ale za komunistické éry odstraněn. Nyní jde o vkusné moderní dílo připomínající na 159 padlých občanů Moravské Třebové v letech 1914-1918.
 
HISTORICKÁ BITVA V MLADĚJOVĚ

Každoroční historická rekonstrukce bitvy, která připomíná události roku 1915 se v sobotu tradičně konala v Mladějov na Moravě na Moravě v areálu bývalých lupkových a šamotových závodů, dnes Muzea průmyslových železnic - Mladějovská průmyslová dráha. Akci předcházel pietní akt u pomníku padlých v první světové válce.
 

Obec Řetová pronajme od 1.1.2018 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.

Dopravní napojení průmyslové zóny východ má prioritu, shodlo se vedení města a kraje s podnikateli

Primátor města Pardubice Martin Charvát a náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš svolali jednání, na kterém především s investory a podnikateli projednávali rozvoj a dopravní napojení průmyslové zóny pracovně nazývané Pardubice – Černá za Bory „východ“. Problematiku řeší dvě memoranda, která se týkají napojení budoucí dálnice D35 a souvisí s budováním Dopravního uzlu Pardubice. Do třetice existuje memorandum podepsané mezi městem Pardubice, Pardubickým krajem a největším subjektem v této lokalitě, firmou Foxconn.
Cílem setkání bylo najít shodu s podnikatelskou sférou a zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu. V této oblasti podniká na pětačtyřicet subjektů včetně dvou největších firem Foxconn a CEREA. „Napojení průmyslové zóny na silniční síť začíná být problematické, a to jak směrem na Dašice, tak i směrem do Pardubic. Tady vede komunikace obydlenou oblastí Dašické ulice a zdejší obyvatelé se potýkají s větší frekvencí dopravy, prašností, hlukem a vibracemi,“ připomíná Michal Kortyš, náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný pro dopravu a dopravní obslužnost. „Je nutné najít takové řešení, které by nepoškozovalo obyvatele této části Pardubic a které by zároveň nabízelo podnikatelům a investorům v této lokalitě kapacitní dopravní spojení. V oblasti dopravní infrastruktury na nás stát dlouho zapomíná. Doplácí na to jak město, tak kraj,“ okomentoval jednání primátor Pardubic Martin Charvát. V případě nejčernějších scénářů se může stát, že v této lokalitě dojde k omezení dopravy a do průmyslové zóny budou mít kamiony problém dojet. Nejen z tohoto důvodu zavládla mezi podnikateli a samosprávami shoda v tom, že je nutné tuto problematiku řešit rychle a efektivně a proto bylo svoláno další kolo jednání na první polovinu září.
Dopravní napojení východní průmyslové zóny na silniční síť řeší tři různé dokumenty. Na základě memoranda o D35 a jeho aktualizace vznikla dohoda mezi krajem a státem o spolupráci při realizaci přivaděčů k D35. Dokument zahrnuje osm silničních úseků za 2,7 mld. korun. S průmyslovou zónou východ z tohoto pohledu nejvíce souvisí obchvat Dašic, který připravuje Pardubický kraj, a obchvat Zminného, kde stavebníkem bude pravděpodobně krajská příspěvková organizace Správa a údržba silnic Pardubického kraje. „Okružní křižovatka u Staročernska má finanční krytí, ale její realizace se zpozdila kvůli přeložkám infrastrukturního vedení ČEZu. Stavbu nejspíše dokončíme v příštím roce a tím vznikne ucelené napojení východní části Pardubic na D35,“ dodává Miroslav Němec, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
Memorandum k Dopravnímu uzlu Pardubice se této lokality týká jen okrajově, pokrývá spíš západní část krajského města. Mapuje ale také propojení od okružní křižovatky Globus přes Fáblovku a Dubinu dále směrem na Sezemice a Dašice. Třetí memorandum mezi Foxconnem, městem Pardubice a Pardubickým krajem může být naplňováno jen v součinnosti se státem. Jedná o veřejný zájem a navíc investice v této lokalitě jsou nad možnosti městského a krajského rozpočtu. 
Evropská unie pošle peníze na dopravní projekty, kraj musí být připraven

Už tradiční setkání organizací a podnikatelů pohybujících se v sektoru dopravy tentokrát bylo o plánování a financování projektů. Zaznělo tu několik zásadních informací, například o dalším plánovacím období Evropské unie a objemu prostředků na příštích sedm let. Řeč ale byla i o aktuálním dění v Pardubickém kraji a o projektech, které se chystají
Jednání svolala Krajská hospodářská komora Pardubického kraje společně s náměstkem hejtmana Pardubického kraje pro dopravu Michalem Kortyšem. Pozvala na něj zástupce města Pardubice, státních a krajských institucí z oboru, dodavatele a podnikatele a také členy Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu. „Setkání je ku prospěchu všech. Řekneme si, co nás čeká a na co se připravit,“ zahájil setkání Jiří Doležal, předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje. A právě k přípravě dopravních projektů vyzýval europoslanec Tomáš Zdechovský: „V Evropské unii je připraven přibližně stejný objem prostředků, jde 480 – 560 miliard korun na období sedmi let, z toho přibližně 100 miliard korun by mělo jít do sektoru dopravy. Musíme na jejich čerpání být připraveni, mít projekty v šuplíku.“  Zdechovský upozornil také na to, že jednou ze zásad posuzování projektů bude i otázka ekologie, například zadržování vody v krajině nebo biokoridory.
Pardubický kraj v současné době realizuje více než 60 projektů, Pardubický kraj čerpá evropské zdroje na projekty v rámci česko-polské spolupráce. Kraj řeší také dostupnost areálu na Dolní Moravě. Zdejší silniční síť nezvládá velký nápor turistů zejména v zimním období. „Velký posun zaznamenáváme také v projektu Dopravního uzlu Pardubice. Kromě toho, že se dělají hlukové studie, řešíme aktuálně společně s Královéhradeckým a Středočeským krajem otázku splavnění Labe a vybudování rekreačního přístavu v Pardubicích,“ řekl účastníkům setkání Michal Kortyš, náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost. Dopravní výbor Zastupitelstva Pardubického kraje také v současné době projednává převod silnice I/36 do vlastnictví kraje, čímž by se mohlo ulevit od dopravy nejen lázeňskému městu Lázně Bohdaneč, ale také všem dalším obcím na trase ze sjezdu z dálnice D11 v Chýšti až do krajské metropole.
„V prvním zářijovém týdnu nás čekají také dvě velké a už tradiční akce, a to Dopravní konference a Silniční veletrh. Na Dopravní konferenci se podílí i Dopravní fakulta Jana Pernera, která slaví 25. výročí. Na Silničním veletrhu, který se koná 7. září v našem areálu, pak přivítáme hned dvě zahraniční delegace,“ prozradil na závěr setkání Miroslav Němec, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

AKCE POŘÁDANÉ V ZÁŘÍ 2018 ZO ČSOP PODORLICKO

RODINA NA STEZCE - Neděle 23.9.2018
Vycházka se soutěží pro rodinné i jiné týmy se koná na smyslově naučné stezce „Údolím Skuhrovského potoka“.  Start od 13 do 15,00 v Rybníku u kurtů na prvním stanovišti naučné stezky.  Cíl 15-17,00 v prostoru restaurace Nad Hrází.  Startovné 50Kč  
 
Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.

Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová