Česká Třebová si připomněla 21.srpen 1968                       


To především  díky Martinu Horákovi a jeho přátelům, kteří byť uprostřed léta a v časové tísni dokázali  připravit do Malé scény autentické pásmo k událostem, které byly právě před 50 lety pro nás pamětníky neuvěřitelnou skutečností. Během několika dnů se  podařilo připravit  sestřih událostí, které dnes mládež už tak intenzivně snad neprožívá.  Tenkrát ovšem hnuly Evropou. Půl milionu  vojáků "bratrských armád" přijelo do poklidného Československa potlačit kontrarevoluci, která se nekonala.
To na základě "zvacího dopisu" pěti ztroskotanců, kteří se k tomu nedokázali sami hrdě přiznat. Byť měli okupanti neuvěřitelnou vojenskou přesilu, tak po politické stránce se dočkali zklamání a veškerou nápravu pak musel nahradit až normalizační teror, který vrhnul naši společnost z tehdy "zlatých šedesátých let", zase zpátky, skoro do středověku. 
Na vzpomínkový a diskuzní večer přišlo  na pět desátek  posluchačů, velká část z nich byli lidé mladšího věku, právě to potěšilo. V programové části  jsme měli možnost shlédnout Československý filmový týdeník zachycující právě prvních šest dnů srpnové nenadálé, okupace seznámit se s autentickými fotografie ze srpna 1968 z České Třebové od Oldřicha Gregara, vyslechnout hrdinský příběh Petra Kováře o jeho působení na televizním vysílači Klínovec, kde čelil ozbrojení přesile likvidačního komanda a vyslechnout i další příspěvky přítomných, kteří přiblížili dobu, dnes již jen zachycenou v archivech, také diskutovat. jde o události, které tolik poznamenaly další léta v desítkách tisíc českých i slovenských rodin.  Za příklady napáchaných škoda nebylo třeba chodit daleko. Pořadatelé akce měli  dobře připravenu i faktografickou stránku popisující tehdejší události.  Současně Martin Horák poukázal na dezinformační kampaň ruských médií, která překrucují události té doby a nikdo  tomu nebrání, naopak to řadě lidí  (i vysoce postavených) snad i vyhovuje.
Na závěr večera si přítomní vyslechli projev slovenského prezidenta k výročí srpna, proslovený ve Sliači, v místech, odkud pak byl po 23 letech odsunut poslední sovětský voják. Uvědomili jsme si, že není správné, že se český prezident k výročí srpna 68 neměl potřebu vyjádřit. Jsem velmi potěšen iniciativou skupiny Martina Horáka, která akci uspořádala. Příprava akce mu dala hodně práce. Je dobře, že se také může opřít o spolehlivé spolupracovníky, akce byla dobře připravena. Všichni přítomní mu také vyslovili velké poděkování. Bez Martina Horáka bychom vlastně i my ve Třebové zachovali jako náš prezident.
Ještě je proto dobré znovu připomenout, že pořad k tomuto smutnému 50. výročí připravila do Malé scény skupina Martin Horák, Aneta a Petr Šmídovi a Rado Hübl. Akci skupina pořádala ve spolupráci s Kulturním centrem Česká Třebová