INFORMACE Z OBČANSKÉ PORADNY

V Občanské poradně se v poslední době množí dotazy klientů spojené s podomním prodejem elektřiny či plynu. I když je v mnoha městech a obcích podomní prodej zakázán, stále se najde dost lidí, kteří podomním prodejcům své dveře otevřou a podlehnou jejich nátlaku. Podomní prodej představuje riziko zvláště pro zranitelné skupiny osob, zejména pro osaměle žijící seniory.
 
1. NEPOUŠTĚJTE K SOBĚ DOMŮ NEZNÁMÉ OSOBY
Nikoho cizího nevpouštějte do bytu či domu. Vyžadujte prokázání totožnosti od všech osob a jejich totožnost si následně ověřte u firmy, která je k takovému úkolu zmocnila.
V případě pochybností informujte o pohybu podezřelých osob obecní/městský úřad či státní/obecní policii. Stejně postupujte v případě, kdy je v obci zakázán podomní prodej.
 
2. NIKOMU NEUKAZUJTE ŽÁDNÉ DOKLADY
Pokud nejste pevně rozhodnuti o změně dodavatele, neukazujte nikomu žádné doklady o stávajících dodavatelích energií, o vyúčtování energií, nepředkládejte doklady SIPO, ani osobní doklady.
 
3. PŘEMÝŠLEJTE O TOM, K ČEMU SE CHCETE ZAVÁZAT
Při uzavírání smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu řádně zvažte, zda uzavřete smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou. Obojí má své výhody i nevýhody.
 
4. NEŽ PODEPÍŠETE, DŮKLADNĚ PŘEČTĚTE
Nevěřte slibům podomního prodejce. Nejste-li si jisti nabídkou, nepodepisujte nic na místě, nechte si čas na rozmyšlenou a proberte nabídku se svými blízkými, např. příbuznými. Nenechte se pod pohrůžkou výhodnosti nabídky v určitém časovém období přinutit k podpisu, kterého byste později litovali. 
Dále je třeba pamatovat na stávající smlouvu a zjistit dobu ukončení této smlouvy s dodavatelem tak, aby se předešlo pokutě, většinou z důvodu nedodržení sjednané doby smlouvy.
 
5. KDYŽ UŽ JSTE PODEPSALI
Pokud jste smlouvu podepsali a své rozhodnutí chcete změnit a záležitost vyřešit bez sankcí, můžete u smluv uzavřených mimo obchodní prostory (u Vás doma, po telefonu nebo internetu) od uzavřené smlouvy odstoupit nebo smlouvu vypovědět. Odstoupení od smlouvy je v tomto případě možné ve lhůtě 14 dnů ode dne jejího uzavření. Bez sankcí můžete výpověď podat ve lhůtě do 15 dnů od zahájení dodávky elektřiny nebo plynu.
 
6. pokud NEJSTE SPOKOJENI s postupem obchodníka
V případě, kdy nejste spokojeni, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad (e-mail: podatelna@eru.cz, tel. 564 578 666).
Služby občanské poradny jsou poskytovány bezplatně, jsou určeny všem lidem, kteří se dostali do nepříznivé sociální či životní situace, nebo jim taková situace hrozí, situaci neumí sami řešit a potřebují pomoc.
Informace o provozní době a kontakty na občanskou poradnu najdete na www.uo.charita.cz  nebo je získáte na telefonu 734 281 415. Nebojte se proto na nás obrátit, rádi se Vám budeme věnovat.
 
Pracovníci Občanské poradny Ústí nad Orlicí
Poznámka: v České Třebové je navíc podomní prodej čehokoliv zakázán nařízením rady města, je tedy nelegální. 
Upozorněte na tuto skutečnost prodávajícího obchodníka.