Městská knihovna Česká Třebová v září                             
 
Matyldino pohádkohraní
4. září od 16 hodin, dětské oddělení
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
26. září od 10 hodin, dětské oddělení
Knižní klubíčko je tu pro rodiče s malými dětmi, kteří společně chtějí trávit čas v příjemném prostředí dětského oddělení hrou a seznámením se zajímavými knížkami. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo si chcete popovídat s jinými rodiči a nechat děti, ať si hrají s ostatními.   V městské knihovně se na vás budeme těšit každou poslední středu v měsíci od 10 hodin. Pro rodiče káva      a čaj. K dispozici  také přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
Akce na oddělení Teenspace:
 
Zapař si s knihovnicí
6. 9., 13. 9., 20. 9., 27. 9. (čtvrtek) 14–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel,  Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
3. 9., 17. 9. (pondělí) 12.30–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
Internetový den
12. 9., 19. 9. (středa) 12.30–18 hod., Teenspace
Trávíš rád/a volný čas na internetu nebo při hraní na X-boxu? Přijď do knihovny a dostaneš 30 minut na pc či X-box navíc. :) Budeme se těšit.
 
Team battle v 1, 2 SWITCH
10. 9. (pondělí) 13–18 hod., Teenspace
Chceš si dát souboj v Nintendu Switch s knihovnicí anebo s kámošem? Tak přijď. Těší se na tebe knihovnice Adéla.
 
Turnaj v karetní hře UNO
24. 9. (pondělí) 13–18 hod., Teenspace
Přijď porazit knihovnici a ostatní protihráče v karetní hře Uno. Bude se soutěžit o hezké ceny. Těší se na tebe knihovnice Adéla.
 
Robokroužek otevírá nový ročník
Pro děti: Baví tě stavět z lega? Zajímáš se o to, jak svět a věci fungují? Chceš se naučit základy programování a logického uvažování?  Pokud ano, pak je tento kroužek určený právě tobě.
Pro rodiče: Kurz se snaží vést děti k samostatnému uvažování a kreativnímu řešení problémů. Pracují ovšem i v týmu, kde se musí umět prosadit i dospět ke kompromisu. Děti se také naučí chápat souvislosti, kriticky myslet a soustředit se na příčiny problémů. Jen tak jsou pak schopny nacházet cesty k jejich řešení. Ty často vyžadují vystoupit z pomyslných kruhů a odprostit se od zjednodušujícího a zkreslujícího jednooborového vnímání typu: "Když jediný nástroj, co máš, je kladivo, pak každý problém vypadá jako hřebík."
Nově je kurz koncipovaný jako dvouletý s plánovanou účastí na velké robotické soutěži. Kroužek je určen pro holky i kluky od 6. do 9. třídy, případně může být doplněno dalšími zájemci při nenaplnění kapacity.
Na nové i stávající studenty se těší Marek Ⓥolf. Přihlášky zasílejte e-mailem na knihovna@ceska-trebova.cz.
 
Markéta Kutilová: Sýrie – od revoluce po světovou syrskou válku – pozvánka na září
14. září od 18 hodin, 1. patro knihovny
Zveme na setkání s novinářkou a spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel.  Sýrie 2018: Islámský stát je sice poražen, ale násilí eskaluje. Nastává další fáze války, roste počet civilních obětí, přibývá bombardování. Porcování syrského medvěda vstupuje do další fáze – teď už je jasné, že zde nejde o Syřany, demokracii ani svobodu. To si jen mocnosti musí konečně nějak rozparcelovat to strategické území s přístupem k moři a Evropě. A také se dohodnout, co ovládnou sunnité a co šíité. Kudy, odkud, kam a zda povedou nové ropovody a plynovody. Jenže klíčoví hráči na syrském hřišti jsou vyrovnaně silní a mají propletené zájmy. Další hráči, jako Saúdská Arábie a Katar, čekají na střídačce a fandí sunnitskému džihádu tím, že podporují různé islamistické skupiny bojující proti šíitskému Asadovi. Hlavní zápas hrají Rusko, Írán a Turecko a USA. Nikdo není na lopatkách, a tak se musí bojovat dál.
Novinářka Markéta Kutilová začala kariéru v Lidových novinách v roce 2002. Její články a reportáže ze zemí třetího světa publikovala mnohá česká média. Působila také jako projektová koordinátorka na zahraničních misích Člověka v tísni (Írán, Srí Lanka, Haiti), v Demokratické republice Kongo zakládala projekty na pomoc znásilněným ženám a dětem. Jako novinářka pracovala v DR Kongo, Ugandě, Kambodži, Libérii, Gambii, Senegalu, Rwandě, Kongu, Jordánsku atd. V posledních letech se snaží dokumentovat válku proti Islámskému státu. Pravidelně jezdí do Sýrie a Iráku, je spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel I. a II, které zachycují příběhy lidí ve válečných oblastech na severu Sýrie. Podílela se na tvorbě mnoha televizních reportáží, které byly odvysílané v pořadu Reportéři ČT. Spolu s Lenkou Klicperovou založila sbírku na pomoc lidem v syrském Kobani www.soskobani.cz. Dalším jejím tématem je migrace. Věnuje se přednáškové a publikační činnosti. Je spoluautorkou dokumentárního filmu Nezlomené. Vstupné 50 Kč.
 
Výtvarná soutěž: Vytvoř antistresovou omalovánku na téma knihy, knihovny, čtení
Městská knihovna vyhlašuje výtvarnou soutěž na téma antistresová omalovánka s tématikou knih. Zúčastnit se může každý ve věku 10–99 let. Soutěžní návrhy omalovánek kreslete na papír formátu A4 s použitím černého slabého fixu (min. 0,7). Hotový výtvor můžete odevzdat na kterémkoli oddělení knihovny, nebo jej můžete ve formátu jpg zaslat na email: jana.kodouskova@ceska-trebova.cz. Nezapomeňte uvést jméno, věk a kontakt na vaši osobu, popř. zákonného zástupce. Soutěž je prodloužena až do 29. září 2018. Tři nejlepší díla budou oceněna a spolu s dalšími nejpovedenějšími obrázky budou zařazena do plánované knižní podoby.
 
DS Vicena: Národní ironikové
18. září od 19:00 , 1. patro knihovny
Městská knihovna  v České Třebové zve na pásmo veršů s názvem „Národní ironikové“ a s podtitulem „Verše ke 100. výročí vzniku Československa“. Pořad prostřednictvím básní osobností ze vzdálenějšího i blízkého období přibližuje ironickou stopu v české poezii s důrazem na reflexi češství a vztah k pojmům národ či vlast. Jména autorů básní ani hudebních ukázek nechtějí účinkující z ústeckého Divadelního souboru Vicena předem avizovat, návštěvníci si podle nich zaslouží nějaké to překvapení. Pořad připravili Helena Lochmanová, Bedřich Ducháček, Jaroslav Hubený, Jan Štěpánský a zvukař Jan Schromm. V prvním patře českotřebovské knihovny začne v úterý 18. září v 19 hodin. Vstupné dobrovolné.
 
Mimořádné uzavírky knihovny v září
14. září v pátek bude knihovna otevřena do 17 hodin z důvodu konání besedy s Markétou Kutilovou.
18. září v úterý bude knihovna otevřena do 17 hodin z důvodu konání akce Národní ironikové.
28. a 29. září bude knihovna uzavřena. Vracet knihy můžete do biblioboxu před vchodem do knihovny.
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.