Švédové u Kyšperských bran               

Příběh musí být zřetelný a šermíři jej musí umět „prodat"

Honorata přichystala k výročí města velkolepou bitvu na Hradisku. V místě, kde stával hrad Geiersberg, se prvního září utkalo dvě stě vojáků ze tří zemí v bitvě nazvané Švédové u kyšperských bran. Na to, kde a kdy se zrodila myšlenka, jsme se zeptali v polovině srpna šéfa souboru Honorata Petra Kubíčka. 

 

Proč zrovna Švédové u kyšperských bran? 

Ptáte se, proč Švédové. No, možná to bude tím, že švédská vojska naším krajem několikrát táhla a budila hrůzu všude, za druhé se Honorata švédskému vojenství 17. století věnuje a za třetí to je známá veličina na scéně třicetileté války.

 

Kdy se myšlenka na rekonstrukci historické bitvy zrodila?

Myšlenka uspořádat bitvu v Letohradě je už poměrně letitá záležitost. Letohrad je město kultury všeho druhu, ale městské slavnosti jsme začali dělat až my, s Balestrou. Je to program pro trochu jinou zájmovou skupinu. Takže myšlenka zůstala zachována i po mém odchodu z Balestry a založení Honoraty.

 

Co příprava všechno obnáší?

Bitva není žádná legrace, pokud má zanechat v návštěvnících nějaký dlouhodobější zážitek. Důležité je vše. Velkou míru hraje výběr vhodného místa, aby diváci měli možnost vidět vše, co jim nabídneme, na druhou stranu musí být v bezpečí za jakýchkoliv podmínek. Prostor musí nabízet překvapivá zauzlení příběhu, nesmí být moc velký, aby tam bojující strany nevypadaly groteskně (potom je potřeba ho uměle roztříštit, např. falešným lesem, budovou, seníkem). Velice důležitý je příběh, který bitva nabízí. Ten musí být zřetelný a šermíři jej musí umět „prodat". Podporou jim musí být kvalitní nazvučení a mluvené slovo, případně pyroefekty.

 

Bitva musí být náročná i finančně.

Na finance se snad ani neptejte. Sto tisíc u takovéto akce nejsou žádné peníze. Můžeme jen poděkovat městu Letohrad za podporu, kterou této akci věnoval, a také našim věrným i novým sponzorům. Bez nich by to opravdu nešlo.

 

Kolik lidí se utká?

Bojujících bylo na 200 ze tří zemí (Polsko, Slovensko, Česko). Důležitou složkou bývá jízda a tak věříme a doufáme, že náš patnáctihlavý jízdní oddíl odvede na bojišti špičkovou práci. (na)