Zelená se pro nové cyklostezky na česko-polské cykloturistické páteři
v severovýchodní části Pardubického kraje

l Česko-polská spolupráce na cyklokoncepci podél celé česko-polské hranice 
l Nové úseky cyklostezek  na páteřní česko-polské magistrále mají zelenou
l Podporu poskytne Pardubický kraj
l Nová infrastruktura pro horskou cykloturistiku*
Ve čtvrtek 16.8.2018 proběhla v kongresovém sále pivovaru Hylváty v Ústí nad Orlicí veřejná konsultace v rámci projektu Koncepce rozvoje přeshraniční cykloturistiky v polsko-českém příhraničí. Projekt má za cíl prosadit páteřní dálkové cyklotrasy na území Polska a Čech a jejich spojky, které oživí cykloturistiku a cestovní ruch v  příhraničí obou zemí. Lídrem projektu je Dolnoslezské vojvodství. Region Orlicko – Třebovsko spolu s Královéhradeckým krajem, Nadací Partnerství a Asociací měst pro cyklisty jsou českými partnery. V září vrcholí návrhová část projektu, následovat bude implementace – jak zrealizovat, co je navrženo.
Návrh je ambiciózní. Územím Pardubického kraje prochází páteřní trasa od německé hranice z Hrádku nad Nisou vedené dále přes Hradec Králové a cyklostezkami údolím Orlice zvané „Česká Loira“ přes Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou a Lanškroun do Zábřehu, kde se napojí na Moravskou stezku. Na této trase je nezbytné vybudovat cyklostezku v oblasti Sopotnice, která vyvede cyklisty z úzké frekventované státní silnice I/14. Tento úsek je v současné době nejvíce problematickým místem na celé dálkové trase. Do pohybu se dostává i cyklostezka Třebovice  - Rudoltice. Ta bude částečně vedena po opuštěném drážním tělese, které stát bezúplatně převede na svazek obcí.
“Žebro“ k této páteřní trase představuje cyklostezka údolím Tiché Orlice, zvaná „Orlické cyklo& in-line království“, z Chocně do Ústí nad Orlicí, Letohradu a do Žamberka. Zde bude převedena trasa v oblasti  Perné ze silnice na novou cyklostezku. V plánu je rekonstrukce dnes obtížně sjízdné důležité spojky podél Divoké Orlice z Litic do Potštejna a stezka Hrádoveckým údolím do Litomyšle. Připravuje se také pokračování cyklostezky údolím Tiché Orlice z Letohradu do Jablonného nad Orlicí, Lichkova a do Králík - ambiciózní projekt, který by změnil celý region a připravují se také stezky  v uzlu Žamberk – Nekoř – Pastviny – Letohrad.
Michal Kortyš, náměstek hejtmana Pardubického kraje odpovědný za dopravu, se jednání zúčastnil a konstatuje: „Budu spolu s radním pro cestovní ruch René Živným pracovat na modelu krajské dotační podpory přípravy projektových dokumentací a spolufinancování realizace těchto důležitých cyklostezek. Model předložíme Radě kraje. Jsem přesvědčen, že cyklostezky jsou pro náš region velkým přínosem v oblasti dopravy i rozvoje cestovního ruchu a že představují důležité propojení se sousedními regiony a mezi státy. Bylo by to skvělé. Přiblížíme se tím krajům s vyspělými systémy podpory cyklostezek jako je Královéhradecký a Jihomoravský.“
V oblasti infrastruktury pro horská kola se budou v příštím roce z dotací EU budovat singletracky v oblasti České Třebové a na Bukové hoře – Suchém vrchu, dalších 5 areálů je výhledově připraveno.
Více informací:
Michal Kortyš – náměstek hejtmana Pardubického kraje: 724 339 000, michal.kortys@pardubickykraj.cz ,
Petr Hájek – předseda svazku Regionu Orlicko – Třebovsko: 777 736 337, hajek@muuo.cz ,
Jiří Dytrt – starosta Města Žamberka, člen Sdružení obcí Orlicko: 775 709 001, starosta@zamberk.eu,
Renata Šedová – manažerka projektu: 603 956 870, sedova@ohgs.cz
(Ilustrační obrázek)