Rozhovor s Terezou Hýblovou,

předsedkyní Zelených v České Třebové

Na kandidátce Koalice pro Českou Třebovou se objevujete poprvé. Co vás ke kandidatuře vedlo?

Mám zájem na tom, aby se naše město rozvíjelo a všem se tu dobře žilo. Ráda bych se aktivně zapojila do rozhodování o zásadních věcech. Zároveň chci jít příkladem všem svým vrstevníkům - ukázat jim, že zajímat se o dění kolem sebe má smysl. 

 

Zelení jdou na koaliční kandidátce do voleb již podruhé, jaké priority našeho volebního programu si berete za vlastní?

V každém programovém bodě bych našla něco, s čím se jako Zelení můžeme ztotožnit. Vypíchla bych především hledání řešení dostupného bydlení. Dále jsou to příznivější podmínky pro cyklisty. Jelikož ráda ve volném čase jezdím na kole, všímám si, že by byl v České Třebové prostor pro vylepšení cyklodopravy. 

 

Sledovala jste a sledujete současné dění v našem městě a jeho vývoj. Co si myslíte že se dělalo dobře a v čem bychom měli více přidat? 

Oceňuji práci na opravách místních komunikací, dále poměrně velkou podporu sportovců. Je dobře, že mají děti k dispozici nová či zrenovovaná, vybavená sportoviště a tím pádem motivaci k aktivitě. Na druhou stranu máme velmi málo veřejných míst, kde by obyvatelé mohli trávit volný čas relaxací nebo sportem zdarma. Taková místa bychom měli budovat. Radnice by se měla více otevřít občanům - lépe je informovat o dění na radnici, vyslechnout je, řešit jejich náměty a připomínky. 
 

Na kandidátce Koalice jste nejmladší s jistě proto máte svůj specifický pohled. Co by bylo vaši osobní prioritou?

Zajistit v našem městě již zmiňované přiměřené a dostupné bydlení pro všechny generace. Nájemních bytů je u nás nedostatek a již dlouhou dobu poptávka převyšuje nabídku. Navíc jsou nájmy předražené. Měli bychom hledat nové prostory k výstavbě startovacích bytů pro mladé páry a rodiny, stejně tak malometrážních bytů pro seniory. Chybí zde i stavební parcely. Město by mělo upravit územní plán, aby lidé měli možnost stavět a neutíkali do okolních měst a vesnic.