Haló, haló… proč je Třebováků málo … a proč nás ubývá?


Tak pro odpověď na tyto a další  otázky jsme si zašli za realitní makléřkou, paní Šárkou Iliev.

Jaká je momentálně poptávka po bydlení v České Třebové ? / poměr nabídky a poptávky /

Současná situace je taková, že poptávka převyšuje nabídku. Pracujeme jednak s databází našich klientů, kteří absolvují prohlídky aktuálně nabízených nemovitostí. Rovněž spolupracujeme s finančními poradci a jejich klienty, kteří nemovitosti poptávají, bohužel jim ne vždy dokážeme vyhovět.

Máte pro klienty nabídku pozemků pro individuální výstavbu ?

Nemáme…L.  Pozemky pro individuální výstavbu v České Třebové a okolí nejsou. A když ano, tak ve většině případů nesplňují požadavky a možnosti poptávajících klientů  (cena, umístění - lokalita, nemožnost výstavby rodinného domu , nevhodný terén,…) Situace by byla lepší, kdyby se i město ČT zapojilo a změnou či úpravou územního plánu dalo větší možnost uskutečnit mladým lidem svůj sen o dostupném bydlení. Stává se nám potom, že tito lidé odcházejí hledat vhodné místo v jiných městech či obcích.  Tady musím podotknout, že i moje dcera se nakonec odstěhuje z České Třebové…..a bydlet bude v sousedním Ústí nad Orlicí, kde si našli připravený pozemek pro výstavbu rodinného domku.

Jaký vnímáte rozdíl mezi bytovou situací v městě Česká Třebová a okolními městy ?

Poptávka po nemovitostech je všude, s nabídkou už je to horší. Ceny nemovitostí jsou na svém maximu. Je jedno, jestli se jedná o Českou Třebovou nebo jiné město. I u obcí jsou ceny vysoké, ale v porovnání k většímu městu samozřejmě nižší. Přitom mají bezproblémovou dostupnost ke službám v okolních městech. Menší obce, aby přilákali „budoucí obyvatele“, alespoň nabízejí možnost odprodeje parcel pro výstavbu rodinných domů. Samozřejmě nemůžeme srovnávat ceny u nás nebo v Praze, ty budou vysoké tak dlouho, dokud je kupující budou moci či ochotni platit.

Spolupracuje nějak město s realitními makléři, nebo má zájem o získání informací o vývoji nabídky a poptávky po bytech ?   

Abych pravdu řekla, tak jsem takový zájem nezaregistrovala J. Město ČT disponuje s pozemky po svém.  Není mi známo, že by město mělo snahu nějak situaci řešit. Klienti ať naši, tak i ostatních realitních kanceláří poptávají pozemky, které bohužel nejsou. Troufám si říct, že statisticky je 5 zájemců na 1 neexistující pozemek. Myslím, že v zájmu každého města či obce by mělo být, aby „mladí“ neutíkali jinam. Podpora mladých lidí a rodin nám tu chybí, ať už v možnostech výstavby, tak i v jiných odvětvích.

 Myslíte, že je možné nějak řešit situaci s parkováním v našem městě ?

Tak na tuto otázku bych sama chtěla znát odpověď J. Pravdou je, že parkování ve Třebové je šílené. Je běžné, že není možnost parkovat u většiny domů ve vlastnictví občanů, bez toho, aby za parkování museli platit, mít parkovací kartu nebo tam nebyl zákaz parkování či zóna. Je k zamyšlení, zda je to v pořádku a nedá se s tím něco dělat.

Doba se rychle změnila. Už to není tak, že na 3 rodiny bylo 1 auto, dnes je to přesně naopak. Místo toho, aby se město zapojilo do problému, jak lidem i s parkováním žití ve městě ulehčit a zpříjemnit, tak se prodávají pozemky soukromníkům. Ti na tom těží na úkor lidí, kteří potřebují mít kde zaparkovat při  návratu domů za rodinou.

Jak se Vám žije v našem městě a v čem vidíte prostor pro zlepšení ?

Obrovský potenciál a prostor pro zlepšení vidím v bytové situaci (podpora výstavby bytů-např. bytový dům na Trávníku, úprava územního plánu a příprava vhodných lokalit pro zástavbu, která umožní lidem stavět své domy ). Rezervy jsou i v podpoře místních obyvatel ohledně parkování. Zaměřit bychom se měli na renovaci a potenciál stávajících objektů,  jako jsou např. Benátky - vytvoření dopravního hřiště,  podpora výchovy našich dětí s ohledem na bezpečnost, i s ohledem na dopravní situaci,  která se za ty roky hodně změnila. Co dalšího mne napadá je bývalé letní kino, Nové náměstí, park Javorka,… . Máme tu tolik skvělých míst, tak proč je nechat ležet ladem, neřešit a raději vedle postavit nové.  Proč!

Co Vám a Vašim dětem v našem městě nejvíc chybí ?

Já jsem původně Pardubačka, ale vlastně s Třebovou jsem spjatá už od dětství. Plnohodnotně zde žiji 17 let. Třebovou mám velice ráda, mám ráda její okolí…Ale upřímně?  Jsem v první řadě máma a posledních 5 let, co se narodily dvojčata, tak Třebovou vnímám jen jako náš domov. Při každé příležitosti z města odjíždíme, protože zde na rodiny s dětmi moc myšleno není. Je to škoda. Abych jen nekritizovala, jsou zde samozřejmě i místa, která Třebová vybudovala pro sport, která se dají využívat pro rodinnou pohodu a zároveň podporují děti k pohybu.  Na závěr bych chtěla říct, že Třebovou budeme mít takovou, jakou si ji sami uděláme, takovou abychom mohli být hrdí, že tu žijeme. Je jen na nás občanech, lidech zde žijících s tím něco udělat J

Šárka Iliev odpovídala na otázky Pavla Doubravy

A poznámka na závěr……mnoho vhodných lokalit pro výstavbu rodinných domů nám územní plán nenabízí. Jednou z možností je využít ale i zájmu obce Rybník a situovat rodinnou zástavbu tímto směrem.