Javorka - místo pro zdraví                    
Těmito obrázky jsme uvedli před rokem v srpnu 2017 článek s názvem "Knajpoviště do Javorky". Nejde však jen o knajpoviště, takové, které bylo vybudováno např. v lokalitě u potoka v horní části obce Semanín. Jde o využití studené vody z pramene Javorka a již dříve vybudovaných, kamenem obložených nádrží.  Záměr je po celkem jednoduše proveditelné a vůbec ne finančně náročné úpravě proveditelný  a může dobře sloužit ke sportovnímu otužování.
Městský park Javorka  vznikl před  138 lety díky vydatnému prameni vody a díky našim předkům se rozvíjel. Městský park udržujeme v dobré kondici, přináší klasické možnosti  odpočinku a relaxace pro dospělé i pro děti a přináší i kulturní a sportovní možnosti, konají se zde různé akce. 
Asi před čtyřmi lety vznikla v našem městě skupina lidí, která se věnuje sportovnímu otužování. Našla zde vhodné podmínky pro rozvoj aktivity, která v našem regionu dosud nebyla rozšířená.  Skupina se rozrůstá a již se přihlásila o slovo  textem v Českotřebovském zpravodaji 2017, ve kterém vysvětlila svůj záměr využít již vybudované nádrže na výtoku z pramene Javorka, které jsou vzácné tím, že v zimě nezamrzají a také v létě si udržují velmi studenou vodu.  Na základě zájmu také její členové jednali i se starostou města, ale i se  zastupiteli za Koalici pro Českou Třebovou. Zatím se nepodařilo žádný ze záměrů realizovat, i když např. jednoduchá možnost  zřízení knajpoviště pro mírné otužování byla loni v létě i graficky zpracována.  
Myšlenka však stále žije zejména u českotřebovských otužilců, ale také v Koalici pro Českou Třebovou, která si navrhla zřízení knajpoviště a další úpravy nádrží na vodoteči v parku pro otužování, do svého vytvořeného volebního programu. Jde totiž o úpravy, které nejsou drahé ani složité, ale rozšíří využití našeho parku Javorka.
Skupina vedená Miroslavem Tomešem se nyní obrací po konzultaci s Ing. Petrem Skopalem na zastupitelstvo města otevřeným dopisem, ve kterém je záměr otužilců vysvětlen a navržen. Myslím, že stojí nejen za prostudování  a také k zamyšlení, jak lze přírodní bohatství Javorky dobře využít.  Po realizaci návrhu Javorka dostane i další atribut - místo pro zdraví.  Je to ušlechtilý záměr, měl by aktivovat k rozhodnutí, které dovede myšlenku  v krátké době do realizace.
Otevřený dopis zastupitelům města dále uvádím k přečtení veřejnosti. Zastupitelé jej však dostanou těsně před svým posledním zasedáním v tomto volebním  období. Bohužel si jej tedy jen přečtou a následně složí mandát, zastupitelstvo města bude rozpuštěno.
Jenže  nebude dlouho trvat a své práce se ujmou zase nově zvolení zastupitelé. Věřím, že tento text bude určen i jim, že si jej vezmou za své a to by pak mohla být záruka, že v Javorce vznikne zajímavý kout pro sportovní otužování a základna českotřebovských otužilců, kteří se chtějí  věnovat sportovnímu zimnímu plavání v přírodních podmínkách, dále poroste.
Otužilci mají za sebou úspěšnou účast na prestižních soutěžích otužilců nejen v České republice, ale i v zahraničí. Otužování přináší kromě radosti z pobytu v přírodě také nepřehlédnutelné zdravotní benefity. Tato naše činnost postupně vstupuje do podvědomí dalších spoluobčanů, kteří se aktivně o otužování zajímají. Tím, že bychom využili bohatství naší Javorky  bychom současně napomohli i  ke zvýšení zdraví naší populace. Využijme naši Javorku, jinde takové možnosti nemají! 
MILAN MIKOLECKÝ
 
Otevřený dopis sportovních otužilců zastupitelům města včetně obrázků najdete ZDE