Českotřebovský deník 252/2018 (3/9) 
AD: českotřebovské depo

Rád bych se vyjádřil k problematice rušení či chcete-li zmenšování českotřebovského depa.
Jak se můžete dočíst v několika článcích na několika mediálních serverech, tak to není se záchranou depa ze strany pana hejtmana Netolického tolik růžové, jak uvádíte v několika posledních článcích na internetové verzi zpravodaje. 
Dočtete se například, že pravděpodobně bude trať Ústí nad Orlicí - Hanušovice (přes Dolní Lipku)  zajišťovat společnost Leo Express. Tzn. další odebrání práce dělníkům v opravárenských dílnách v depu Česká Třebová. Vlaky na této trati totiž opravuje právě depo v České Třebové. Ano snaha pana hejtmana o zachování depa v ČT je chválihodná, ale tohle je z mého pohledu ze strany pana hejtmana alibismus nebo spíše výstižněji "kudla do zad" depu v ČT. Nepřeháněl bych to tedy s onou velkou chválou ("našeho"?) pana hejtmana. Děkuji Vám za zamyšlení se nad danou věcí.
Osobně Vašemu zpravodaji velice fandím. Jde o médium, které jen tak nějaké město nemá. Hodně zdaru do budoucna a hodně štěstí.
                                                                                                                                                rozzlobenyobcanct@seznam.cz

Jde zřejmě o rekci na tento text z tiskové zprávy Pardubického kraje:

Pardubický kraj učinil další důležitý krok při výběru dopravce na železnici po roce 2019, kdy končí stávající smlouva o zajištění železniční dopravní obslužnosti s Českými drahami. Po předběžných konzultacích s dopravci předložil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš zprávu, na základě které jej radní pověřili dále jednat se společností LeoExpress o zajištění dopravy na tratích 024 a 025, které byly společností nabídnuty. Tento krok má pomoci především zkvalitnění dopravy pro cestující v regionu a lepšímu spojení se sousedním Polskem. Radní dále uložili náměstku Kortyšovi, aby jednal s Českými drahami o předložení finančního modelu na zajištění dopravy na území celého kraje.
 
KRUHOVÁ KŘIŽOVATKA NA ŠEDIVCI V PROVOZU

Od jarních měsíců probíhala výstavba okružní křižovatky I/11 a II/360 nedaleko obce Šedivec na Letohradsku. Je výjimečná hlavně tím, že není v intravilánu (zastavěném území) obce, ale mimo ni. U nás v Pardubickém kraji je to jen jeden z mála takových případů.  Je umístěna na přímém úseku hlavní silnice ze Žamberka do Jablonného nad Orlicí v křížení se silnicí z Letohradu na Pastviny. I když se jednalo o přehledný úsek, byl velmi nebezpečný s několika tragickými nehodami. Připomeňme si, že tragédie, která opdstartovala vybudování tohoto opatření se týkala právě českotřebovské rodiny.  Při stavbě byla dopravní omezení a objíž´dky, nakonec i semafory. Výsledek je dnes již k posouzení a stojí za ocenění.

Sál zastupitelstva Pardubického kraje se bude po 17 letech rekonstruovat

Probourané původní prostory dvou pater tříd, sborovny a ředitelny Střední zdravotnické školy v Pardubicích začaly sloužit obnovenému Pardubickému kraji 12. 12. 2001 ve 12 hodin. V šířkově omezeném prostoru historické budovy vznikl vysoký sál pro 45 nově zvolených zastupitelů kraje a obslužný personál s ochozy pro veřejnost, novináře a úředníky. Po 17 odsloužených letech jde sál spolu se svým vybavením a technikou do rekonstrukce. Mimo provoz bude zhruba půl roku.
Zasedání zastupitelstva se v sále konají pětkrát do roka, ale prostor je hojně využívaný na školení, přednášky a různá setkání. „Hlavním důvodem dlouho avizované rekonstrukce sálu byla obnova technologického vybavení, které je morálně i fyzicky za hranicí životnosti a nebylo jej možné modernizovat postupnými kroky. Velký důraz jsme při zadání projektu kladli zejména na funkčnost audiovizuální techniky,“ řekl ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht. „Od počátku navíc zápasíme s prostorem v lavicích a mezi nimi, protože jsou uspořádány velmi natěsno. Sezení je pro osoby vyššího vzrůstů nepohodlné, pracovní prostředí stísněné a pohyb mezi lavicemi komplikovaný.“ doplnil ředitel úřadu Jaroslav Folprecht.
Z těchto důvodů byl zvolen nový koncept uspořádání lavic, který zvýší odstup mezi nimi o 20 centimetrů, tvarově je zjednoduší ve prospěch lepšího využití pracovní plochy a zlepší možnost pohybu mezi nimi. Otevře také nástupní prostor pro řečníky mezi auditoriem na jedné straně a předsednictvem situovaným naproti němu. Rekonstrukce sál zastupitelstva zrcadlově otočí. Předsednické stoly, kam se nově vejde všech devět radních, a čelo sálu budou na opačné straně než dnes. Nové uspořádání prostor poněkud rozvolní. Ústřední stěnu sálu ozdobí znak Pardubického kraje a velká LED obrazovka, menší obrazovky budou i po stranách. Na stěně za lavicemi zastupitelů bude umístěn prosvícený pás s názvy měst v Pardubickém kraji.
Sál včetně přilehlých obslužných prostor je nyní celý „odstrojený“ od veškerého obložení a nábytku až na nosnou konstrukci. V těchto dnech ho přebírá vysoutěžená firma. Rekonstrukce včetně vybavení sálu je plně kryta z rozpočtu Pardubického kraje a bude stát celkem 23 milionů korun včetně DPH.

 

Zlatá přilba slaví 70 ročníků závodu, muzeum vystaví motocykly i přilby


Zlatá přilba patří k nejstarším a zároveň k nejtěžším závodům plochodrážních motocyklů v Evropě. Letos se pojede už 70. ročník a Východočeské muzeum v Pardubicích při té příležitosti připravilo výstavu, která připomene historii slavného pardubického klání jednostopých strojů. Pro veřejnost se výstava nazvaná Pardubická Zlatá přilba otevírá 5. září v prostoru učebny na malém nádvoří Zámku Pardubice.

„Výstava provede návštěvníky všemi ročníky závodu, který se s přestávkami jezdí už 89 let. První Zlatá přilba se jela v roce 1929 na travnaté ploché dráze pardubického závodiště. Od roku 1964 se závod přesunul na svítkovský ovál,“ připomíná kurátorka výstavy Petra Štecherová. „K vidění bude například trofej, kterou vyhrál v roce 1932 Rakušan Hans Mayer na stroji DKW 175 ccm3 s časem 14 minut 14,2 sekundy. Bylo to v historii poprvé a naposledy, kdy zvítězil nejslabší stroj,“ upozorňuje Štecherová. Druhou vystavenou zlatou přilbu si na hlavu posadil Jan Lucák, vítěz závodu v roce 1951.

Na výstavě se objeví také tři závodní motocykly. „Stroj, který startoval na prvním ročníku, pochází zřejmě z roku 1928 a vyrobila ho pardubická firma Matyáš a Polák,“ prozrazuje Petra Stecherová. K vidění bude také Jawa ESO, na kterém zvítězil Milan Špinka v roce 1973. Chybět nebude ani oblečení plochodrážních jezdců, tištěné propagační materiály, medaile nebo tablo s kompletním přehledem všech vítězů Zlaté přilby včetně fotografií.

Výstavu doplní beseda s vítězem 25. ročníku Zlaté přilby Milanem Špinkou, která se koná 26. září od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. „Milan Špinka je synem legendárního plošináře Miloslava Špinky. Byl univerzálním jezdcem ve všech disciplínách, ale největších úspěchů dosáhl na ledové ploché dráze, kde se stal v roce 1974 mistrem světa. Vítězství ve Zlaté přilbě bylo jeho největším úspěchem na škvárové dráze,“ připomíná kurátorka výstavy.

Výstava Pardubická Zlatá přilba potrvá do 30. září. Otevřena bude každý den mimo pondělí, od 10 do 18 hodin. Vstup na výstavu stojí 30 korun. FOTO: Původně se jezdil závod na pardubickém závodišti


Swingový koncert s Felixem Slováčkem

Letošní vánoční koncert proběhne v úterý 18. prosince 2018 od 19 hodin a spojí dvě velká jména swingového žánru. PIRATE SWING Band a Jiří Ševčík si jako hosta přizvali Felixe Slováčka, aby skutečskému publiku zpříjemnili adventní čas.
Vstupenky v ceně 350 Kč můžete zakoupit na http://vstupenky.skutec.cz, na odboru kultura a školství Městského úřadu Skuteč a v Turistickém informačním centru.
PIRATE SWING Band je kapelový projekt Jiřího Ševčíka, zahrnující 17 respektovaných sólistů mnoha žánrů (od rockerů po filharmoniky). Repertoár tělesa tvoří nejen klasický swing, ale především vlastní původní, svěží a vtipné swingové verze hitů jiných hudebních žánrů (Michael Jackson, Madonna, Police, Queen, Bon Jovi, Coldplay, Beatles, Rolling Stones, George Michael,  atd.). Krátce po svém založení se stal českou jedničkou a pravidelně úzce spolupracuje se špičkami naší pop music včetně Karla Gotta, Jiřího Suchého, Leony Machálkové, Josefa Laufera, Tonyi Graves, Matěje Rupperta nebo jako v případě skutečského koncertu také Felixem Slováčkem.
Felix Slováček byl členem mnoha orchestrů. Pravidelně se objevoval také v programech stálice českého popu Karla Gotta. Jako interpret vážné hudby vystupoval Felix Slováček s mnohými známými hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí. Ve Skutči ho přivítáme po 2 letech, kdy vystoupil se svým synem a Komorní filharmonií Pardubice na vyprodaném koncertě v rámci festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.
 
Září ve znamení Dnů evropského dědictví

Zářijové Dny evropského dědictví - Europian herritage days (EHD) – jsou příležitostí, jak představit naše kulturní dědictví - hrady a zámky - jinak, v jiném pojetí. Právě v tyto dny vyhledávají památky návštěvníci, kteří chtějí zažít atypickou prohlídku nebo se podívat do běžně nepřístupných prostor.
Dny evropského dědictví (EHD) jsou pro letošní rok oficiálně vyhlášeny pro 13. až 15. září, ale již léta platí, že je v tomto kontextu vnímáno celé září a proto i na státních hradech a zámcích jsou speciální prohlídky nabízeny v různých zářijových termínech.
Na Hrádku u Nechanic bude poprvé zpřístupněna historická kuchyně, na zámku v Náchodě budou prohlídky exteriérů s výkladem zdarma, Ratibořice budou připomínat období 1. světové války, na Kunětické hoře bude zpřístupněno sklepení a návštěvníci zde mohou ochutnat víno, na Veselém Kopci bude tradiční posvícení. V Libereckém kraji EHD připomene hrad Bezděz, a to nejenom šermířským vystoupením, ale také vystavením tří dřevořezeb, které se v uplynulých letech navrátily na hrad, na Frýdlantě bude úřadovat vévoda Albrecht z Valdštejna, na Lemberku a na Sychrově budou komponované pořady pro milovníky vážné hudby, na Grabštejně a Hrubém Rohozci jsou připraveny prohlídky běžně nepřístupných prostor. Na Zákupech se letos neodehraje křest nové odrůdy jiřinky, neboť suché počasí nepřálo pěstitelům těchto krásných květin. Zákupský kastelán proto na Dny evropského dědictví umožní návštěvníkům prohlídku rozsáhlého zámeckého sklepení.

Návštěvnost hradů a zámků, objektů NPÚ nejen v Pardubickém kraji


Objekt  - Pardubicko 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
SH Kunětická hora 25 484 31 172 29 283 30 304 36 773 43 548 34 635 40 526 28 752
SH Litice 11 112 12 181 11 002 9 523 10 127 911 3 135 11 488 9 568
SZ Litomyšl 29 854 36 416 26 076 36 690 51 610 50 888 50 249 48 318 46 232
SZ Slatiňany 11 664 13 055 16 705 19 385 23 922 22 614 25 872 29 323 13 382
SLS Vysočina 54 890 73 414 68 443 58 263 74 041 63 606 74 217 81 613 50 076
Celkem 133 004 166 238 151 509 154 165 196 473 181 567 188 108 211 268 148 010

Národní památkový ústav Sychrov spravuje hrady a zámky v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji
Srpnovou návštěvnost z loňského roku se podařilo překonat na hradě Grabštejn (4 711/5 165 návštěvníků letos), zámku Lemberk (8 416/9 152), zámku Litomyšl (7 651/7 941) a na zámku v Ratibořicích (16 048/18 361).
Na hradě Grabštejn má velkou oblibu prázdninová prohlídková trasa zaměřená na rodiny s dětmi, oceňovány jsou zde i noční prohlídky. Lemberk lákal na premiérové noční prohlídky, své příznivce našel i prohlídkový okruh, který je bez průvodce, což je na Liberecku raritou, vyhledávaná je zde i věž, která není trvale zpřístupněna. Na zámku v Litomyšli je každé léto nabízeno tzv. Letní pozastavení, tedy zkrácený okruh pro ty, kteří spěchají. Zámek Litomyšl letos slaví 450 let od položení základního kamene (1568, Vratislav z Pernštejna) a koná se zde proto řada speciálních akcí. Skokový nárůst v Ratibořicích je způsoben ukončenou obnovou vodního díla – avizované opravy a s tím spojená omezení pro návštěvníky způsobily loňský odliv návštěvníků, kteří se sem naopak letos vydávají a při procházce Babiččiným údolím navštěvují i mandl a mlýn.
Objekt - HK 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
SZ Hrádek u Nechanic 29 468 34 992 30 272 29 394 33 374 33 945 30 129 40 050 28 728
hospitál Kuks 49 752 44 233 39 957 37 064 0 139 016 113 126 110 810 72 460
SZ Náchod 42 090 34 187 34 360 29 980 33 777 41 782 44 024 40 164 31 859
SZ Opočno 50 789 27 495 26 350 43 309 55 986 50 015 56 829 54 615 42 762
SZ Ratibořice 71 811 63 574 68 086 66 672 77 301 81 212 82 029 69 344 64 078
Celkem 243 910 204 481 199 025 206 419 200 438 345 970 326 137 314 983 239 887

Objekt - Liberecko  2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
SH Bezděz 54 695 63 242 58 734 52 243 59 937 60 087 68 073 67 963 57 567
SZ Frýdlant 38 550 40 148 36 252 38 168 41 200 43 919 53 092 50 150 38 638
SH Grabštejn 14 815 18 338 19 007 16 962 18 885 17 086 19 308 17 478 15 603
SZ Hrubý Rohozec 27 677 26 815 23 733 24 282 24 934 24 497 27 464 26 005 19 972
SZ Lemberk 29 417 28 402 31 000 26 228 29 646 31 671 34 349 33 515 28 979
SZ Sychrov 122 522 122 122 106 789 100 100 114 011 111 202 126 621 121 511 87 818
SH Trosky 91 488 103 255 98 317 90 767 100 211 106 255 109 722 112 148 94 635
SZ Zákupy 20 508 18 458 15 949 16 358 35 894 33 306 33 689 33 033 26 611
Celkem 399 672 420 780 389 781 365 108 424 718 428 023 472 318 461 803 369 823

Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradě 

MISTROVSTVÍ ČR V BIATLONU NA KOLEČKOVÝCH BRUSLÍCH VYHRÁL MORAVEC A VÍTKOVÁ.
Letohradský biatlonový areál na Šedivci celý víkend patřil letní variantě biatlonu. Na startu jsme mohli vidět celou českou špičku mužů i žen. Po úspěších tohoto sportu i v mezinárodním měřítku byl areál v letohradě dovybaven tak, aby měl dodatečné zázemí nejen pro trénink reprezentace, ale střelnice s 25 stanovišti odpovídala i pořádání mistrovských závodů. Další rozvoj areálu směřuje k výměně nočního osvětlení za LED svítidla a přemostění drah na dvou místech, aby diváci nepřecházeli dráhu a nerušili závod. Vše bude záležitostí až příštího roku. Letošní ročník vyhrála v kategorii ženy Veronika Vítková a na všech stupních vítězů se objevili letohradští odchovanci. Ondřej Moravec, Michal Krčmář a Michal Šlesingr. Fotografie  Honza Pecháček