Českotřebovský deník 255/2018 (6/9) 
Změna v přípravě Kohoutů

Tři zápasy před vlastními fanoušky, jedno utkání na ledě soupeře. Příprava českotřebovských Kohoutů dostala finální podobu.
„Ve středu 19. září jsme měli hrát v Novém Bydžově, kde řeší nějaké vážné technické problémy na zimním stadionu. Soupeř přišel s návrhem, abychom oba vzájemné zápasy odehráli v České Třebové,“ vysvětluje manažer českotřebovského klubu Vladimír Vaněk.
Přípravné duely:
Neděle 9. září:      Kohouti Česká Třebová – Trutnov (17.15)
Neděle 16. září:    Trutnov – Kohouti Česká Třebová (17.30)
Středa 19. září:     Kohouti Česká Třebová - Stadion Nový Bydžov (18.30)
Neděle 23. září:    Kohouti Česká Třebová – Stadion Nový Bydžov (17.00)
Krajská liga Pardubického kraje bude zahájena v neděli 30. září, v prvním utkání nové sezony Kohouti doma přivítají Lanškroun.
 
Pečuj doma v České Třebové na začátku listopadu

Diakonie ČCE pořádá od 9. listopadu v České Třebové cyklus kurzů Pečuj doma a s námi. Je určen laickým pečujícím z rodin, kteří se starají zejména o seniory. Na kurzech získají potřebné rady a informace, vymění si zkušenosti a prakticky nacvičí ošetřovatelské techniky. Obdrží také soubor příruček k pečování a DVD s instruktážními videi. Cyklus je pro účastníky je zdarma.
Program kurzů:
  • 9. 11. 2018, 8.00 – 14.00 h, Ošetřovatelský kurz.

  • 9. 11. 2018, 14.00 – 17.00 h, Praktický a nácvikový kurz 1.

  • 10. 11. 2018, 8.00 – 11.00 h, Praktický a nácvikový kurz 2.

  • 10. 11. 2018, 11.00 – 17.00 h, Péče o člověka s demencí.

  • 11. 11. 2018, 8.00 – 14.00 h, Fyzioterapeutický kurz.

  • 23. 11. 2018, 8.00 – 14.00 h, Kurz komunikace.

  • 23. 11. 2018, 14.00 – 17.00 h, Sociálně-právní kurz 1.

  • 24. 11. 2018, 8.00 – 11.00 h, Sociálně-právní kurz 2.

  • 24. 11. 2018, 11.00 – 17.00 h, Doprovázení v závěru života.

Kurzy se uskuteční v Městském muzeu Česká Třebová, na adrese Klácelova 11, Česká Třebová 2. Vzhledem k omezené kapacitě se prosím přihlaste co nejdříve na adrese: http://www.pecujdoma.cz/akce-a-kurzy/kurzy-pecuj-doma-v-ceske-trebove-9-11-24-11/ Přihlášky také: Bc. Magdaléna Grünbecková, telefon: 604 299 659, e-mail: magdalena.grunbeckova@diakonie.cz


Dopravní konference a Silničního veletrhu se účastní také
odborníci ze Slovenska a Polska

Delegace ze Slovenska a Polska se účastní VII. ročníku DOPRAVNÍ KONFERENCE a XVII. ročníku mezinárodního SILNIČNÍHO VELETRHU. V doprovodu náměstka hejtmana Pardubického kraje pro dopravy Michala Kortyše navštívili také civilní letiště v Pardubicích a zúčastnili se křtu lokomotivy Dopravní fakulty Jana Pernera.
Pardubický kraj se svými partnerskými regionu v oboru silničního hospodářství a dopravy úzce spolupracuje na různých projektech, a to jak se slovenským Prešovským samosprávným krajem, tak polským Dolnoslezským vojvodstvím. Příkladem mohou být projekty v česko-polském příhraničí nebo úzká spolupráce Správy a údržby silnic Pardubického kraje se svými protějšky v obou zmiňovaných regionech. „Tentokrát jsem delegace z obou krajů přizvali na Dopravní konferenci a Silniční veletrh v Pardubicích a připravili jim další odborný program,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.
Program obou zahraničních delegací se odehrával především na pardubickém letišti, kde byla připravena exkurze v novém terminálu Jana Kašpara a kde byla doposud instalována výstava věnovaná projektu Dopravního uzlu Pardubice. „Na letišti je od naší poslední návštěvy znát obrovský pokrok dopředu, bylo velmi zajímavé vidět nový terminál. V našem kraji máme letiště v Popradě, navíc je to od nás blízko do Košic nebo do Polska, takže zkušenosti odjinud mohou být inspirativní,“ sdělil poslanec Prešovského samosprávného kraje Peter Sokol. Prohlídce letiště ale předcházela ještě účast při slavnostním křtu lokomotivy, kterou u příležitosti 25. výročí Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice představily České dráhy, národní dopravce a Dopravní fakulta Jana Pernera na hlavním nádraží v Pardubicích. Program obou delegací pokračoval na Dopravní konferenci 2018 a v pátek 7. září na mezinárodním Silničním veletrhu konaném v areálu Správy a údržby silnic Pardubického kraje v Pardubicích – Doubravicích.
 
Dny otevřených dveří památek druhý víkend v září - nabídka z Litomyšle

Dny evropského dědictví otevřou veřejnosti brány památek a jiných objektů o víkendu 8. – 9. září. Zajímavá je nabídka v Litomyšli. Zdarma nebo za zvýhodněných podmínek budete moci navštívit věž gymnázia a věže kostelů Povýšení sv. Kříže a Nalezení sv. Kříže.
Po dlouhé době bude možné nahlédnout do bývalé Augustovy tiskárny. Zdarma bude přístupná výstava Jaroslava Brychty v městské galerii, městská obrazárna ve II. patře zámku, expozice barokního umění „Andělé na návrší“ nebo Červená věž a výstava studentů fakulty restaurování v piaristické koleji. V Galerii Miroslava Kubíka proběhne komentovaná prohlídka a dernisáž výstavy Václava Ciglera a Michala Motyčky Událost místa.
Pro milovníky architektury jsou připraveny prohlídky zámeckého návrší, komentované prohlídky historickým jádrem města nebo komentované prohlídky zákulisních prostor Smetanova domu.
Programy pro děti nabídne Regionální muzeum Litomyšl a Rodný byt Bedřicha Smetany. Větší návštěvníky potěší 13. Fish Fest ve Sportovním areálu za sokolovnou. Za zvýhodněné vstupné budete moci navštívit Muzeum domečků, panenek a hraček nebo zámecké sklepení s expozicí soch Olbrama Zoubka a Srdce pro Václava Havla.
Otvírací hodiny, výše vstupného a kompletní program jednotlivých spolupořadatelů naleznete na plakátech s programem Dnů evropského dědictví v Litomyšli nebo na webu.
 
Starosta Jaroslav Zedník se účastnil otevření nové školky v Agrate Brianza

První zářijový víkend byl v našem italském partnerském městě věnován nadcházejícímu školnímu roku a zlepšení podmínek pro děti, které docházejí do mateřské školy. Stará Mateřská škola na ulici Garibaldi byla uzavřena před prázdninami. Po prázdninách šly děti už do školky nové, slavnostní otevření se konalo v neděli 2. září. Nová mateřská škola na ulici Don Gnocchi má kapacitu 270 dětí a rozloha pozemků včetně dvorků a zahrady činí 9 460 m2. Školka je rozčleněna do devíti sekcí a dále má některé speciální prostory pro hendikepované děti. Nechybí ani zázemí pro pedagogický personál, prádelna a kuchyně. Mateřská škola je energeticky zcela nezávislá, využívá solární a geotermální energii.  Celá stavba trvala zhruba 2 roky, (podle www.ceska-trebova.cz)
Co píší o nové mateřské školce v Agrate Brianza

Slavnost stříhání pásky nové dětské školy v ulici Don Gnocchi se konala v neděli 2. září 2018 v 10:30. Pravidelný provoz dětské školy pak byl zahájen 5. září, kdy v Itálii začal školní rok na všech školách. Šest oddělení školky od září navštěvuje celkem 155 dětí. Nová mateřská škola byla  postavená výhradně v energetické třídě A, respektuje nejpokročilejší kritéria. Je označená jako "zelená budova" a umožňuje "enviromentální udržitelnost". Ve školce jsou také speciální prostory pro psychomotorický rozvoj dětí, malování, multimediální učebny.
Fasáda je barevná, interiéry také světlé. Zařízení, hry a stěny jsou pestré a navržené různé prostory a jejich funkce jsou příjemné. "Realizace tohoto projektu je jedním z prioritních cílů mého druhého funkčního období - řekl při otevření starosta Ezio Colombo - Tato nová budova byla postavena s použitím moderních technologií a má vynikající funkční parametry.  Škola je připravena poskytovat dětem i personálu, který zde pracuje skutečnou pohodu. Otevřením školky  vznikla v Agrate Brianza velká přidaná hodnota. Starosta  Ezio Colombo  poděkoval  za práci městským zaměstnancům, kteří se o vybudování, stěhování a vybavení nové školky postarali. Při otevření vystoupil i radní pro veřejné práce Simone Sironi, který zdůraznil, že se jedná o první  školní budovu v Itálii  postavenou výhradně v energetické třídě A.
"Město čekalo na novou školu po mnoho let," komentoval Giovanna Amodio, radní pro veřejné vzdělávání. "Jde o nejmodernější zařízení - a to nejen budova, ale má také moderní uspořádání vzdělávacích prostor. Maximální kapacita je 9 oddělení  až pro 270 dětí. Je instalován systém výměny vzduchu, podlahové vytápění, pasivní chlazení a větrané stěny, využívá se geotermální studna, fotovoltaické systémy, stmívatelná světla. Budova bude téměř energeticky soběstačná. Zajímavé je použití stěn s povrchem z oxidu titaničitého, které fotokatalýzou absorbují oxid uhličitý a obohacují vzduch kyslíkem.

Školáci v Agrate Brianza se připravují na exkurzi do České Třebové

Ve druhé polovině roku se školní parlament tamní školy chystá na zájezd do České Třebové připravuje na to, aby poznali školní realitu a podmínky v našem městě v  České Třebové. Předběžná témata a úvahy budou pro diskuze se vybírají, přínos bude v přímé diskuzi a interakci s českými studenty. Vzhledem k tomu, že dětský parlament máme také v České Třebové, bude výlet do České republiky příležitostí setkat se s podobným orgánem v jiných podmínkách.
 
Volby v Lanškrouně s podvodem?

V Lanškrouně kandiduje do podzimního volebního klání devět stran. Demokratické fórum, Společně pro Lanškroun a Strana soukromníků jdou do voleb poprvé. Za Lanškrounské fórum bude post starosty obhajovat Radim Vetchý, do voleb jde v barvách ODS i bývalá starostka Stanislava Švarcová. O přízeň voličů se ucházejí rovněž hnutí ANO, KDU-ČSL, KSČM a ČSSD.
Problém vznikl, když mezi petičními archy, kterým doložilo voličskou podporu sdružení Demokratické fórum, narazili pracovníci lanškrounského městského úřadu na naskenovanou stránku s podpisy, kterou ke kandidátní listině připojilo v originálu už sdružení Společně pro Lanškroun. Mezi postiženými pak vzniklo nařčení, že k manipulaci s petičními archy údajně mohlo dojít až na městském úřadě. Tajemník úřadu Jaroslav Brandejs tyto ničím nepodložené spekulace jednoznačně odmítá. „Nelíbí se mi, že se hází vina na matriku, která petiční archy kontrolovala. Pracovnice matriky je potřeba pochválit, že petiční archy zkontrolovaly velmi dobře a přišly na to. Situace je v rukou státního zastupitelství. (Podle Orlického deníku)
 
Výsledek soutěže k proměně okolí sochy Zdeňka Nejedlého
Dvanáct návrhů poslali umělci do soutěže vyhlášené městem Litomyšl na proměnu okolí sochy Zdeňka Nejedlého. Autoři s prostorem zamýšleli různé intervence – navrhovali nechat sochu zarůst růžemi, postavit kolem ní vzpomínku na oběti monstrprocesu nebo ji například umístit na otočný podstavec.
Jakub Grec: 24 obětí/24 osudů/24 stvolů, v nichž autor kolem sochy navrhuje vztyčit stvoly o výšce 4,5 – 7 metrů připomínající oběti litomyšlského monstrprocesu.
Matěj Hájek, Jindřich Ráftl, Jan Tůma: NELIT(D), struktura z povrchově upravených ocelových trubek připomínající mříže.
Jaroslav Sedlák: Za stromem, v návrhu autor před sochu zasadil lípu, jež má odclonit minulost, ale zachovává historickou autentičnost.
Plánovaný rozpočet těchto projektů jsou 1,9 milionu Kč, 4,2 milionu Kč a 88 tisíc Kč.
Umělci z celé České republiky popustili uzdu fantazii a při vymýšlení, co s okolím sochy udělat, používali nejrůznější postupy. Kromě 24 stvolů pro oběti monstrprocesu tak odborná porota hodnotila například nápady na překrytí sochy novou vysvětlující tabulí; umístění mříží kolem litomyšlského rodáka a komunistického ministra Zdeňka Nejedlého; dále vybudování podzemní expozice; umístění sochy na otočný podstavec; terénní úpravy, při kterých by socha neshlížela na ostatní, ale kolemjdoucí na ni; a také umístění billboardu za sochu s proměnlivým textem. Jeden z návrhů počítal s jejím odstraněním, další autor zase navrhoval sochu sejmout z podstavce a dát na něj Nejedlého knihy. Ve dvou návrzích chtěli umělci využít přírody – nechat okolí zarůst růžemi nebo před sochu zasadit lípu, která by ji zakrývala. Navrhovaný rozpočet byl většinou v rozmezí 500 tisíc až 2 miliony Kč, nicméně v soutěži byl i návrh realizovatelný za bezmála 7 milionů Kč.
„Rozhodování nebylo snadné, návrhů padlo mnoho, včetně toho, že bychom mohli soutěž zrušit. Nyní je na radě města, jak se k tomu postaví. Osobně mě potěšilo, že ve ctěné porotě usedli odborníci na historii, umění, architekturu, právo, ale i pan Jiří Kopřiva, oběť litomyšlského monstrprocesu. Debata o tom, co se prostorem kolem sochy udělat či neudělat, byla velice zajímavá,“ dodává k soutěži místostarosta Josef Janeček.
V odborné porotě kromě představitelů města byli architekt Josef Pleskot, výtvarník Jiří Příhoda, grafik Jiří Lammel, výtvarnice Veronika Šrek Bromová, historici Martin Boštík a Stanislav Vosyka, představitel Konfederace politických vězňů Jiří Kopřiva, advokát František Vyskočil, ředitel I. ZŠ Petr Doseděl a historička umění Karina Kottová. V porotě rovněž usedli ředitelka Městské galerie Litomyšl Dana Schlaichertová a ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš.
Důvodem pro vypsání soutěže byly reakce Litomyšlanů na sochu Zdeňka Nejedlého, které radnice v posledních letech obdržela. Umístění vysvětlující tabulky k soše Jana Hány krátce po sametové revoluci totiž část obyvatel nepovažuje za dostatečnou tečku za minulostí. Tabulka s textem historika Milana Skřivánka „…Zdeněk Nejedlý /1878–1962/ rozmnožil i poškodil kulturu českou, přinesl poctu i úhonu rodnému městu, jež oceňuje dobré, zavrhuje špatné jeho skutky“ podle kritiků dostatečně nereflektuje to, že Zdeněk Nejedlý byl významným historikem, muzikologem, organizátorem kulturních akcí, ale rovněž vysokým politikem a komunistickým ministrem, jenž se aktivně podílel na směřování naší vlasti v 50. letech minulého století. Z těchto důvodů, a po debatách s kritiky i zastánci umístění tohoto uměleckého díla, radní schválili vyhlášení veřejné výtvarné soutěže o návrh na přeměnu místa u sochy.
V galerii vedle aktuality si můžete prohlédnout tři vybrané projekty, ke stažení je rovněž balíček se všemi dodanými návrhy.