Českotřebovský deník 256/2018 (7/9) 
Techcentrum představilo na Starém náměstí spolupracující firmy

V pátek 7. září patřilo Staré náměstí v České Třebové společnosti Techcentrum, která veřejnosti představila své dodavatele a firmy, se kterými spolupracuje. Byla to pestrá nabídka strojů, nářadí a dalších artiklů, zajímavých pro domácí kutily, ale také řemeslníky a odbornou veřejnost.  Techcentrum  Česká Třebová je již dlouhá léta ukázkou toho, že se dá  i v našich podmínkách  malého města přilákat zákazníky z širokého okolí. V případů jezdíme jako Třebováci nakupovat jinam, protože u nás není tak velký výběr, nebo dokonce prodejna s uvedeným zboří vůbec neexistuje (např. nábytek). V případě Techcentra to je zcela obráceně. Zákazníci z okolních měst rádi přijedou k nám do České Třebové, protože vědí, že v Techcentru vždycky dobře nakoupí, že jim nákupu poradí odborníci.  V klidové zóně jsme v pátek na Starém náměstí mohli vidět, že tato majitelé prodejny mají velmi dobré kontakty a dokážou k nám do města přilákat své partnery s ukázkami a předváděčkami toho nejlepšího, co v oboru existuje. 


Ústí nad Orlicí vydalo novou obrazovou publikaci


Město Ústí nad Orlicí vydalo u příležitosti oslav 100. výročí vzniku ČSR novou obrazovou publikaci – "Ústí nad Orlicí v proměnách času". Kniha je tematicky rozdělena na šest kapitol – Ústí nad Orlicí v minulosti, Život ve městě, Lidé nejen při práci, Vycházky do okolí, Proměny města a Ústí nad Orlicí v současnosti. Každá z kapitol je kromě bohaté fotodokumentace doplněna o tematický text Zdeňka Skalického a úvodní slovo Petra Hájka. Slavnostní křest knihy se uskutečnil v Hernychově vile ve středu 5. září.  Fotografie do publikace poskytl Vladimír Langr, městské muzeum Ústí nad Orlicí, Lukáš Prokeš a státní okresní archív Ústí nad Orlicí poskytl fotografie Františka Slezáka.  Rozsah publikace je 120 stran a grafické práce a tisk zajistilo vydavatelství OFTIS Ústí nad Orlicí.  V prodeji je kniha od 6. září 2018 za 260 Kč v infocentru na ústecké radnici a městském muzeu.


Volejbalový
klenot
Vašina
si klade
nejvyšší cíle

Mluví se o nich jako o výjimečné generaci. Takové, která by mohla český volejbal vrátit zpět na výsluní. Očekávání vzrůstají úměrně s počtem medailí – zlatem z mistrovství Evropy kategorie do osmnácti let a stříbrem mezi dvacetiletými. Zvládnou ovšem junioři přechod mezi dospělé? Neprostojí dobu zrání ve čtverečku určeném pro náhradníky Více najdete v článku  ZDE
MŠ Pod lesem v Ústí n.O. - Hylvátech po rekonstrukci znovu otevřena

Více jak deset let odkládaná stavba celkové rekonstrukce a přístavby mateřské školky Pod Lesem v Ústí nad Orlicí – Hylváty byla v průběhu měsíce srpna dokončena nákladem necelých 9 mil. Kč bez využití jakékoliv dotace. Školka pro 50 dětí se po roce azylu v hylvátské základní škole vrátila do své budovy. Přístavbou získala nejen nový vzhled, ale zejména tolik potřebné místo pro umístění šaten, herny s ložnicí a zázemím personálu. Stavební úpravy probíhaly od září loňského roku a zahrnovaly přístavbu budovy, do které je nově umístěn hlavní vstup, šatna pro děti a dvě nové herny. V rámci celkové rekonstrukce stávajícího objektu bylo vybudováno venkovní požární schodiště, nové sociální zařízení pro děti, nová kuchyně s podávacím jídelním výtahem a modernizovány stávající herny. V celém objektu byly realizovány nové rozvody vody, elektřiny, ústřední topení, položena nová podlahová krytina, vyměněny původní okna.


U tenisové haly Za Vodou se dokončují venkovní úpravy

Fotografie z pátku 7. září 2018 svědčí o tom, že okolí se stává po době výstavby opět upravenějším. Rýsují se plochy, které budou využívány k parkování. Nicméně hmota nové haly je proti okolní výstavbě stále neúměrná. Přesahuje původní rozměr tenisových kurtů nejen plochou, ale i výškou, která nemá v okolí srovnání. Řeší se současně i nové osvětlení Husovy ulice, které již počítá s kabelizací sítí nízkého napětí v lokalitě, která bude řešena pracovníky VČE v příštím roce.


Skuteč opět přivítá Partičku

Partička se opět představí ve Skutči. V úterý 26. února 2019 se Michal Suchánek, Igor Chmela, Richard Genzer, Michal Novotný, Jakub Kohák a Marian Čurko opět předvedou se svou improvizační show.
Předprodej vstupenek v ceně 480 Kč probíhá prostřednictvím http://vstupenky.skutec.cz nebo na odboru kultura a školství Městského úřadu Skuteč nebo v Turistickém informačním centru v budově Městského muzea ve Skutči.

Akce  v Litomyšli

Do 28. října:
Státní zámek Litomyšl - Zámecká fotografická soutěž na téma „Litomyšl – kouzlo sgrafit“. 4. ročník zámecké fotografické soutěže o volné vstupenky na rok 2018, publikace a drobné ceny od Národního památkového ústavu a Města Litomyšl. www.zamek-litomysl.cz
 
do  Do 4. listopadu:
Státní zámek Litomyšl - Výstava Příběh zámku Litomyšl. U příležitosti zámeckých narozenin bude představena architektura a stavební vývoj zámku a život na zámku, a to ve dnech všedních i svátečních. Výstava bude doplněna o vybrané stavební součásti, historický mobiliář a kuriózní drobnosti, které se váží k dějinám zámku a veřejnosti jsou běžně nedostupné (např. části kamen, původní olejové divadelní lampičky, kamenné čučky, …). Běžně nepřístupné části zámku (např. původní části hradu Kostků z Postupic) představí krátký film (cca 5 min.), a také specializované prohlídky zámku samotného, které se uskuteční v rámci výstavy. Výstava se uskuteční v nově zrekonstruovaných prostorách Regionálního muzea v Litomyšli, v bývalém piaristickém gymnáziu v bezprostředním sousedství zámku. Spolupořadateli bude muzeum, Město Litomyšl a Státní zámek Litomyšl. Po předložení vstupenky z výstavy/z muzea bude v otvírací dny poskytnuta sleva na vstupné do zámku. (www.zamek-litomysl.cz)