Českotřebovský deník 267/2018 (16/9)
Česká televize v České Třebové

V sobotu 15. září 2018, krátce po třinácté hodině odpoledne, zajisté upoutala pozornost těch, kteří právě procházeli Starým náměstím, přítomnost  několika vozů České televize a také skupinky filmařů -  mužů a žen s kamerami, mikrofony a fotoaparáty. Věc pro Třebovou celkem nevídaná. Jelikož jsem náměstím právě procházel, neodolal jsem a zeptal se jednoho z mužů na to, co u nás  televize natáčí. Muž mi ochotně odpověděl, že se  jedná o část dokumentu o železniční trati z Brna do České Třebové. Současně také mapují místa, ležící na této trati, kde se v minulosti nalézaly textilní továrny. Na Starém náměstí a v jeho okolí natáčejí záběry z města. Dokument nemá ještě ani název, měl by být dokončen během příštího roku. Kameraman České televize byl také v vidění na českotřebovském nádraží, kde zaznamenával příjezd a také odjezd jubilejního vlaku v rámci letošního Dne železnice.
Průvodcem dokumentu bude pražský herec Josef Polášek, který byl na náměstí také přítomen. Přítomnost televize se podařilo zachytit na fotografiích.  Martin Šebela.

Fotbalové výsledky Fotbalového klubu Česká Třebová z víkendu

"A" mužstvo prohrálo ve Svitavách 0:2.

"B" mužstvo porazilo Dolní Třešňovec 8:1.

Starší dorost prohrál v Ostré 1:5.

Mladší dorost prohrál v Ostré 2:3.

Starší žáci vyhráli v Letohradu 4:0.

Mladší žáci zvítězili v Letohradu 3:1.

Starší žáci zvítězili v pohárovém utkání na hřišti Přelovic po penaltách.

 
Kuželkáři  vyhráli v interlize v Dobřanech 8 : 0

KK Inter Bratislava SKK Rokycany 3 : 5 3499 : 3499 Detail
TJ Slavoj Veľký Šariš KK Tatran Sučany 6 : 2 3597 : 3535 Detail
ŠK Železiarne Podbrezová TJ Sokol Brno Husovice 7 : 1 3834 : 3626 Detail
TJ Sokol Luhačovice ŠK Modranka 6 : 2 3545 : 3481 Detail
Klokani CB Dobřany TJ Lokomotiva Česká Třebová 0 : 8 3389 : 3802 Detail
V tabulce je Lokomotiva jako nejlepší český tým na 3. místě s druhým nejvyšším průměrným dosaženým počtem bodů.  V Dobřanech porazila domácí rozdílem třídy. Třebovští kuželkáři měli 5 x šestistovku, nejlepší Bína 662 bodů,  v týmu Dobřan byla jen jediná šestistovka (Zeman 625). V příštím třetím kole mají hráči Lokomotivy volný termín.
 
Kuželkářský Superpohár 2018 získaly týmy Rosic a České Třebové

Na prahu nové sezóny se již poosmé konal Superpohár ČKA. Hostitelem byla nová čtyřdráhová kuželna v Otrokovicích.
V sobotu 1. září se uskutečnil zápas mužů mezi TJ Sokol Luhačovice, jakožto mistrem ČR, a družstvem TJ Lokomotiva Česká Třebová, které v loňské sezóně zvítězilo v Pro-Tec Cupu – Poháru ČKA. Po celkovém výkonu 3556 zvítězil ambiciózní tým z České Třebové s přehledem 7:1 o 160 kuželek. Třebová tak navázala na své vítězství v premiérovém ročníku této soutěže v roce 2011. Nejlepší výkon v utkání zahrál Petr Dobeš, čerstvá posila vítězného týmu (630), na straně poražených byl nejlepší jeho soupeř Martin Vaněk (611). Šestistovku pokořil ještě českotřebovský Jan Bína (629).
O týden později 8. září se konalo utkání žen. V něm proti sobě nastoupilo družstvo KK Slovan Rosice, které v loňské sezóně získalo „double“ (ligové i pohárové vítězství), a druhý tým loňské nejvyšší ligové soutěže žen KK Blansko. Obhájkyně loňského vítězství z Rosic nakoulely 3478 kuželek, o 80 více než jejich soupeřky a zvítězily 6:2. Pro Rosice je to po loňském triumfu a vítězství v roce 2015 třetí zisk této trofeje. Vyrovnaly tak v tomto ohledu KK Slavii Praha, která Superpohár získala v letech 2011, 2013 a 2014. Nejlepší hráčkou utkání se stala Lucie Vaverková z Rosic (605), která jako jediná dokázala porazit šestistovku, za Blansko se nejvíce dařilo Lucii Nevřivové (598).
 
S Piráty na slovo v Pivovaru Faltus

Hosty byli Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík.  Více méně se diskutovalo u stolů, přítomné tři důchodkyně si "zabraly" Ivana Bartoše. Zajímavostí může být že Mikuláš Ferjenčík byl žákem  Mileny Čermákové, která učila v České Třebové v 70. letech na českotřebovském gymnáziu (F - CH).  Potom v roce 1979 odešla  učit do Přelouče.  Debata to byla  v každém pádě zajímavá. (VV)

Nedávno Třebovice, nyní Lukavice. V České Třebové stále nic.

To jsou jména obcí, kde vyslyšeli výzvu Pardubického kraje spočívající ve  vyhlášení grantu na výstavbu  dopravních hřišť.  Nejedná se zde o miliony, ale o zajímavý grant, který pomůže při  dopravní výchově mládeže (především ve venkovských obcích). I když... Lukavice leží mezi Letohradem a Žamberkem, byla vyhlášena vesnicí roku a je nadále velice aktivní. Tentokrát obec pořídila pro výuku dopravní výchovy na základní škole nové dopravní hřiště za Sokolovnou. Na podnět obce Třebovice a právě Lukavice jsme se samospráva kraje rozhodla v letošním roce otevřít výzvu na pořízení mobiliáře takových hřišť. Ukázalo se, že podobný program je mezi obcemi žádaný a obdobných hřišť vzniklo hned několik desítek. V tomto případě byly pořizovací náklady 290 tisíc korun, z toho Pardubický kraj přispěl částkou 210 tisíc korun.
Pro srovnání - v České Třebové o potřebě vybudovat dopravní hřiště mluví starosta od roku 2014, ale stále nemáme vůbec nic. Od roku 2015 dáváme do rozpočtu města částku přes 400 tisíc Kč na projektovou dokumentaci, ale ani tyto peníze jsme dosud nestačili utratit, nemáme ani ten projekt pro územní řízení. Podle proklamací chceme velké hřiště a zahrnuli jsme do záměru i další nesouvisející věci, mluví se o využití velké dotace, kterou však nikdo nenabízí. Takový postup rozhodně není v zájmu Českotřebováků. Pokud  nebudeme používat zdravý rozum a místo čekání na peníze spadlé z nebe nebudeme budovat potřebné věci, nebudeme dopravní hřiště mít nikdy. Na rozdíl od všech měst a obcí kolem nás. (mm)

Ochránci přírody zvou na zajímavé akce
RODINA NA STEZCE
Neděle 23.9.2018
Vycházka se soutěží pro rodinné i jiné týmy se koná na smyslově naučné stezce „Údolím Skuhrovského potoka“.
Start od 13 do 15,00 v Rybníku u kurtů na prvním stanovišti naučné stezky.
Cíl 15-17,00 v prostoru restaurace Nad Hrází.
Startovné 50Kč 

 16.VÝSTAVA HUB
Pátek 5.10.2018                 8:00 - 18:00,výklad pro školy, výstava
                                           Od 18,00 přednáška Ing. Marka Brtníka na téma Hvězdovky
Sobota 6.10.2018              9:00 - 17:00 výstava, poradna
Neděle 7.10.2018              9:00 - 14:00 výstava, poradna
 
Vstupné na výstavu: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč, učitelé zdarma
Místo konání: Ekocentrum Podorlicko Podbranská ul.959 Česká Třebová
 
Navštivte zámek Opočno

Do 31. října: státní zámek Opočno - Archeologické exponáty opočenského zámku
V návaznosti na akce uskutečněné v předchozích dvou letech „Julius Scheurer a Opočno“ a „Levoruční dýka“ přichystal zámek na sezonu 2018 prezentaci dalších běžně nevystavovaných exponátů, tentokráte z okruhu archeologie. Stěžejními archeologickými artefakty opočenských sbírek jsou nepochybně návštěvníkům z expozic dobře známá římská přilba a dva tisíce let starý buben dongsonské kultury. K nim byla pro potřeby výstavy snesena z depozitářů zhruba sedmdesátka nejzajímavějších při vykopávkách objevených předmětů. Jedná se například o dvojici ptačích mumií ze starověkého Egypta, hlavice prehistorických sekeromlatů, meče ze 14. až 16. stol., lovecké zbraně 15. až 19. stol. (lovecký meč, sekáč a tesák), středověké sekery a hroty kopí a šípů (včetně hrotu těžké šipky do kuše v Čechách zv. "jelito"), čepele nožů a dýk z 15. a 16. stol., koňské podkovy 14.–18. století, jezdecké ostruhy a třmeny, renesanční kování koňského postroje nebo ukázky středověké keramiky. Nechybí ani kuriozity jako vzácný historický ruční granát z pálené hlíny nebo (údajný) meteorit nalezený na Dobříši. Exponáty byly vesměs zakoupeny na aukcích nebo nalezeny na panstvích Colloredo-Mannsfeldů. Akce u příležitosti výročí 950 let od první zmínky o místním hradišti. Výstavu bude možné zhlédnout pouze v rámci prohlídek I. a III. okruhu. Cena prohlídky se akcí nenavyšuje.