Českotřebovský deník 270/2018 (19/9)
Komunální volby 2018 - přestupy mezi kandidátkami

Letošních komunálních voleb v České Třebové se účastní 8 subjektů, minule jich bylo šest. Vzrostl počet kandidátů ucházejících se o post zastupitele o 54.  O 27 míst v zastupitelstvu města se nyní uchází 203 kandidátů. Voliči budou mít tedy možnost vybírat z širšího portfólia, mají výhodu. Logicky se tím zřejmě sníží počet hlasů pro jednotlivé volební strany. Záleží ovšem také na volební účasti, která však stagnuje a dosahuje něco málo přes 40%. V posledních komunálních volbách přišlo k volbám z 13010 voličů  5333, kteří dali platné hlasy. Letos lze odhadovat účast vyšší, danou větším počtem subjektů. Minule mohli mít voliči dojem, že je jedno, jestli přijdou, protože se stejně nic nezmění. Letos by tento dojem mít už nemuseli, letošní situace se od té minulé snad i výrazně odlišuje.
Z celkového počtu 203 kandidátů je 89 na kandidátkách nově, to je 44%. Celkem se uskutečnilo 6 přestupů mezi kandidátkami. Vznikla dvě nová volební sdružení. 27 statečných má na kandidátce 24 nováčků. Tři kandidáti Prof. Ing. Václav Cempírek, Pavel Doubrava a Martin Fišer přestoupili od Nestraníků, kteří tím ztratili podporu TOP09 deklarovanou minule. Piráti mají 26 nováčků, dvacátý sedmý Martin Saifrt kandidoval v r. 2014 za Koalici pro Českou Třebovou. Na letošní kandidátce ČSSD je 11 nových tváří, do jiné kandidátky nikdo nepřestoupil. Tento subjekt ovšem vstupuje do voleb s novým rozšířeným názvem "ČSSD a nestraníci pro Českou Třebovou".  Stejný počet nováčků - 11 je také na kandidátce Třebováků pro sport a zdraví, kam přestoupili také dva kandidáti od Nestraníků: Hana Brusenbauchová a Petr Baláž. Na kandidátce Nestraníků je 10 nových tváří, přestup z minulé sestavy "Nestraníci  s podporou TOP09" jinam nahlásilo celkem 5 kandidátů. Na 14tičlenné (jediné neúplné) kandidátce KSČM najdeme proti minulé "sestavě 2014" šest nových tváří. Nejméně změn a tedy i nováčků je na kandidátce Koalice pro Českou Třebovou a na kandidátce ODS, kde je shodně 5 nových kandidátů. (mm)
 
KARDIO KLUB INFORMUJE 

Kardio – klub při ZO Svazu postižených civilizačními chorobami v České Třebové uskutečnil Rekondiční pobyt pro osoby postižené kardiovaskulární chorobou v Penzionu Pastviny v Pastvinách v termínu od 25.8. – 1.9.2018. Rekondičního pobytu se zúčastnilo 16 osob s touto chorobou + vedoucí, lékař a cvičitelka. Rekondice probíhala s celodenním programem (cvičení, sportovní soutěže, ruční práce, přednášky, vycházky, zábavné hry atd.) Příjemné prostředí, dobrá nálada, výlet vláčkem ( viz. foto ) přispělo všem zúčastněným ke zlepšení psychického a fyzického stavu. V příštím roce připravujeme Rekondiční pobyt v Bartošovicích v Hotelu Zemská brána v termínu od 24.8. do 31.8.2019.
Zveme zájemce, kteří chtějí zlepšit svou fyzickou a psychickou kondici k účasti na této akci.
Za Kardio – klub předsedkyně: Miloslava Hniličková
 
Kozlovské "Loučení s prázdninami"

Na sobotu 1. září připravil osadní výbor Kozlov s partou rodičů malých dětí odpoledne plné her a soutěží. Nejdříve děti podle mapky na hrací kartě navštěvovaly stanoviště rozmístěná po celé vesnici. Otázky byly na témata z večerníčků, dále si bystřily paměť při pexesu, musely společně složit puzzle. Tím  zjistily, kde mají ukrytou odměnu. Ta se nacházela v kozlovské hospůdce U Sitařů, kde bylo zázemí celé hry. Zde neúnavně obsluhovala paní Sodomková. se svými přáteli v maskách z filmu Shrek.  Nakonec  se děti podívaly na film "Ať žijí duchové". Všem, kteří se na akci podíleli, patří uznání a poděkování. Odměnou jim byly veselé a spokojené tváře dětí.   Zdeněk Jindra

Slavnostní otevření nově dokončené tenisové haly se uskuteční 27. 9. v 15 hodin


Ikony architektury také našeho kraje jsou vystaveny v pražském Mánesu

Před sto lety vznikl nový stát. Kromě jiného to byla událost, která podnítila cestu k nové architektuře. Takové, která nezatížena minulostí by reprezentovala novou demokratickou společnost. Stoletá cesta československé architektury je vzrušujícím odrazem bohaté historie a stojí za to si jí připomenout. Nyní je to možné na unikátní expozici nazvané 100 let československé a pražské architektury, a to v prostorách více než symbolických – v pražské Galerii Mánes a v Národní technické knihovně Praha. Výstava potrvá do 10. října.
Kousek za pražskou částí je v Mánesu umístěna také expozice Pardubického kraje, kde jsou k vidění dva třírozměrné modely - pardubického krematoria od architekta Pavla Janáka a Winternitzových mlýnů od architekta Josefa Gočára. „Pardubický kraj letos zakoupil hlavní část automatických mlýnů pro potřeby Východočeské galerie. Věřím, že i tady se šťastně setkají vize tehdejších a dnešních tvůrců a my budeme mít v kraji další mimořádnou atrakci,“ řekl u příležitosti výstavy hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Výraznou stopu zanechal v našem kraji také architekt Ladislav Machoň. Jednu z budov, kterou navrhl pro pardubické ředitelství pošt a telegrafů, nyní používá Pardubický kraj pro administrativní účely své a magistrátu a v protější bývalé státní reálce sídlí krajská elektrotechnická střední škola. Na tvorbu tohoto architekta se letos podrobně zaměří i Východočeská galerie v Pardubicích, která od 17. října připravuje výstavu Ladislav Machoň a Pardubice.
Pozornosti návštěvníků v Mánesu se těší také pardubické nádraží, Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí nebo smuteční síň ve Svitavách.
 
Zateplením budov muzea v Chrudimi práce nekončí

Regionální muzeum v Chrudimi na začátku léta dokončilo zateplení a rekonstrukci budovy v Rybičkově ulici a depozitáře na Skřivánku. Tím však práce nekončí. Na vnitřní úpravy a dovybavení budov navýšil kraj rozpočet této instituce nyní o 1,3 milionu korun.
Nechtěli jsme, aby naše objekty byly pěkné jen zvenku. Potřebují vymalovat interiéry a doplnit například zabezpečení, požární čidla, žaluzie a další vybavení. V Rybičkově ulici budeme muset revidovat topení. A velké náklady si vyžádá i hlavní budova muzea, která patří městu Chrudim,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starosti majetek kraje, investice a kulturu.
Hlavním problémem historické budovy muzea v Chrudimi je havarijní stav fasády. Zatím kraj připravuje z bezpečnostních důvodů podchozí konstrukci, která ochrání návštěvníky do doby, než bude fasáda opravena. „Investujeme také 600 tisíc korun do opravy schodiště ve vstupních prostorách této budovy a do dlažby v prvním patře. Tato místa jsou vstupní branou do našich expozic a nutně potřebovala rekonstrukci,“ dodal Roman Línek.
Poznámka: v této souvislosti můžeme jen litovat, že při přestavbě domu čp. 254 stojícím velmi blízko rotundy sv. Kateřiny nebyl proveden archeologický průzkum, mohl přinést nějaké indicie, na jejichž základě bychom měli o původním osídlení  České Třebové více informací. Důkazy o tom, jak to bylo mohou být právě schovány pod zemí. Lze věřit dříve nebo později se najdou důvody, pro realizaci takového průzkumu v této nadějné lokalitě.
 
Firma a živnostník roku 2017 v Pardubickém kraji vyhodnoceni 

Firmou roku 2017 v Pardubickém kraji je společnost Isolit-Bravo, která vyrábí formy pro plastové součásti aut. Jako Živnostník roku 2018 Pardubického kraje byl oceněn  Josef Fidler, který obnovil tradici ručně tkané žinylky. Vítězové třináctého ročníku podnikatelských soutěží postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Pardubický kraj. Odborná porota vybrala regionální vítěze ze 346 firem a živnostníků z nejrůznějších oborů.
Josef Fidler - evropský  unikát Na začátku podnikání vítězného živnostníka Josefa Fidlera byla touha věnovat se ručnímu tkaní. Cílem se stala obnova ručně také žinylky, což bylo typické hlinecké tkalcovské zboží od roku 1890 do začátku 80. let minulého století. Výrobu babičkovských žinylkových šál se povedlo obnovit. „Oživit zapomenutou technologii dalo neskutečnou práci, ale úsilí stálo za to. Vše probíhalo metodou pokus-omyl, rozbor a studium starých šál,“ uvedl Josef Fidler. Jediné místo, kde lze žinylky zakoupit a seznámit se s výrobou, je v jeho dílně, kde ohlášení návštěvníci mohou vidět, jak žinylka vzniká. Jde o skutečně mimořádnou, raritní a exkluzivní výrobu. Žinylka toho pro Hlinsko udělala hodně – proslavila hlinecké tkalcovství doslova po celém světě. Ve specializaci ručně tkané žinylky je Josef Fidler jediný v Evropě a možná i na světě, kdo se této náročné technologii věnuje.
Vodafone Firma roku 2018 Pardubického kraje:
1. Isolit-Bravo spol. s r.o. – výroba forem pro plastové dílce do automobilového průmyslu (Jablonné nad Orlicí)
2. STAPRO s.r.o. – vývoj softwaru pro všechny oblasti zdravotnictví (Pardubice)
3. PHATEC s.r.o. – výroba strojů pro zpracování technických textilií (Litomyšl)
 
Česká spořitelna Živnostník roku 2018 Pardubického kraje:
1. Josef Fidler – výroba ručně tkaných žinylkových tkanin (Hlinsko v Čechách)
2. Jana Novotná – výroba rukodělné zmrzliny a cukrářských výrobků (Slatiňany)
3. Jana Novotná – čištění interiérů automobilů (Ústí nad Orlicí)
 
Realitní kancelář  REALITY-ODHADY s.r.o. Hýblova 1550, Česká Třebová

Aktuální nabídka - kontakt Helena Chadimová  tel: 603 88 7314   
Byt 2+kk, před převodem do OV v Č. Třebové. Nabízí se k prodeji byt 2+kk, 38m2, Lhotka v Č. Třebové,v sedmém patru z osmi domu s bezbariérovým výtahem. Nízké měsíční poplatky na bydlení, 2090 + elektřina.Byt se nabízí jako výhodná investice, kdy potencionální výnos z pronájmu činí 60 tisíc ročně, což odpovídá výnosu 6 % p.a. Na financování koupě bytu lze využít i  tzv. předhypoteční úvěr , kdy lze po vyčerpání úvěru a koupi družstevního podílu až posléze ručit bytem pro banku.V tomto případě poskytneme poradenství a připravíme ev. dokumentaci.  Cena: 895. 000,-- Kč
Pozemek s chatkou v Č. Třebové, 1832 m2 Prodává se pozemek, svažitý, orientovaný na Jih, Pod Dvorem, 1832 m2, na pozemku stojí chatka 20m2,zapsána v katastru budova k bydlení bez čp/ČE. Na pozemku ovocné stromy, třešně, aj, tři velké ořešáky. Nyní není pozemek využíván ani obhospodařován. Cena : 190. 000,-- Kč
Pozemek v Třebovicích.  Nabízí se k prodeji pozemky v Třebovicích o celkové rozloze 1368 m2. Pozemek se nachází u výjezdu směrem na Damníkov. Dříve zde stávalo stavení s číslem popisným. Nyní lze využít spíše pro komerční účely. Cena: 280 Kč / m2