Českotřebovský deník 273/2018 (23/9)
Příprava tištěného vydání zabrzdila práci na webových stránkách

Řijnové vydání Českotřebovského zpravodaje mělo přes víkend přednost, protože čas je neúprosný a tiskárna potřebuje práci. Termín je šibeniční, protože konec měsíce vychází na neděli a v pátek 28. září je navíc státní svátek . Navíc bude říjnové vydání tlustší než obvykle, je předvolební doba. Další komplikací byl lokální výpadek internetu  způsobený bouřkou v neděli večer, který poničil koncový zesilovač systému kabelové televize v rozvodné skříňce a vrátil ulici Alešovu a Brožíkovu do doby předinternetové.
 
Už aby bylo po volbách

Už aby bylo po volbách a byl klid na práci, připravily se nové týmy a nové plány. Přesto finiš "předávání a otevírání" ještě bude vrcholit - 27. září se bude slavnostně otevírat tenisová hala. V každém případě bude dokončena a předána do užívání, na její existenci si budeme muset zvyknout.
Předvolební knížka Nestraníků. Článek vznikl na základě dojmu, že zde není fotka tenisové haly. Ten dojem byl chybný. Fotka se mě ztratila mezi ostatními. Druhý dojem spočívá dopadu  na čtenáře před volbami: "To musí být pašáci, takové práce je za nimi vidět!"  V právě v této větě je "technologie recyklace  moci"  S nikým zbytečně nediskutovat, jen se v pravou chvíli pochválit a předložit fakta - vše na pěkném křídovém papíře. Dosud to vždy fungovalo, tak to musí zabrat i nyní.  Poprvé s tím přijeli kolegové z Agrate Brianza v roce 2006. Tam se takováto předvolební pokud možno dost tlustá  a barevná knížka plně osvědčila. A měli pravdu, u nás jsme to teprve dovedli k plné dokonalosti, máme knížku ještě tlustší a barevnější. Nahradí spoustu diskuzí o problémech (přece kdo by chtěl slyšet a číst o nějakých problémech), daleko lepší  je listovat od jednoho úspěchu k druhému. A pěkně vše podložit čísly, však je aparát radnice, pracující pro Nestraníky, rád dodá. Tak nějak tam je hodně  nákresů a obrázků, některých i odmítnutých a hluboko zahrabaných a nepoužitelných projektů, umrtvených investic, které se ne a ne hnout z místa a jejichž potřebnost zpochybňuje kde kdo. Pro jednoho to jsou obdivuhodné plány, pro jiného spousta vyhozených peněz. Ale uznejte, byla by bez nich "předvolební knížka" zajímavá?  Nechme to na posouzení těm, pro které je tato knížka určena....
Má ale ještě jednu rovinu.  "Dokument", který se opakuje vždy před volbami již potřetí, vypovídá o tom, že "toto všechno jsme  vyřešili my Nestraníci" a  zastupitelé z ostatních  volebních seskupení nám vlastně jen sekundovali nebo spíše překáželi....
Dodal bych k tomu jediné: Vést a rozvíjet naše město bylo vaše zaměstnání, vaše povinnost. Věřte, že občané poznají co se za minulé roky podařilo a co nikoliv. Život nejsou jen barevné obrázky, ale každodenní starosti. A občané jistě dovedou rozpoznat, zda se mohli na svou radnici obrátit s důvěrou, zda byli nebo nebyli vyslechnuti, nebo zda se setkali s arogancí a odmítáním...
Konečně je knížka tady a Michal Horák bude moci dělat užitečnější věci, např. dokončit publikaci "Stopy minulosti" k 740. výročí  města, vždyť jubileum jsme už vlastně oslavili a jubilejní publikace nebyla, musela počkat. Volby jsou volby, ty jsou jen jednou za 4 roky a jsou přece důležité.
Aby toho nebylo málo tak  bude ještě jedno předání - nového auta pro senior dopravu - správněji pro Oblastní spolek Červeného kříže, který senior dopravu i v České Třebové provozuje. Také honem před volbami 1. řijna.
A když už jsou ty volby, podívejte, jak nás v České Třebové vidí s určitým odstupem  např. regionální redakce MF DNES, která píše  nejen o zvláštním stažení starosty z čela kandidátky, ale také o jeho dalších ambicích, čili o tom, že to všechno může být komedie... Zkuste na tomto odkazu 
(mm)

Komunální volby – ve vedení města si přeji nové lidi - a vím proč.                

Události posledních cca 2 týdnů ohledně bytového domu „Červeňák“ mne přiměly k tomuto vyjádření.
Před dvěmi lety na mně – bývalého zaměstnance – podal jednatel městské společnosti TEZA s. r. o. Doleček na „Policii ČR“ trestní oznámení. Z mého „podání vysvětlení“ na policii ČR, vznikl dvoustránkový velmi podrobný zápis. Vysvětlení prokázalo, že se jedná o trestní oznámení naprosto nesmyslné – další dokumentace k tomuto tr. oznámení obsahuje více jak 50 stránek! Před cca dvěmi lety, více jak 20 bývalých zaměstnanců městské společnosti „TEZA  s.r.o.“ svými podpisy potvrdilo své zkušenosti s jednatelem Dolečkem - jedná se o člověka podlého, prolhaného, neskutečně sprostého, zákeřného, arogantního se sklony k fyzickému násilí.
Nad tímto člověkem, jednatelem městské společnosti, představitelem „Města Česká Třebová“, drží ochranou ruku již čtyři volební období městská rada v čele se starostou p. Zedníkem, přesto, že Doleček opakovaně porušuje zákony – v loňském roce „Zákoník práce“ (zjistil Oblastní inspektorát práce) letos je to pro změnu „Stavební zákon“ (Červeňák) o dalších nepravostech se jen šeptá a o jehož chování a jednání bylo již řečeno a napsáno mnohé. Nechci, aby ve vedení města byl člověk, nebo lidé, kteří kryjí či dokonce podporují lidi jako je Doleček – jednatel městské společnosti.
Nic na mém přání nezmění úspěchy, kterých bylo dosaženo za starostování p. Zedníka – kvůli tomu šel přece do voleb, je to práce jako každá jiná - a které vytrvale cca 3 týdny opakuje a zdůrazňuje. Domnívám se, že by bylo vhodné a poctivé, zmínit i to co se nepodařilo, případně bylo naprosté „šlápnutí“ vedle.
Zdeněk Neterda