Českotřebovský deník 279/2018 (29/9)
Ještě pár slov k umístění tenisové haly 

Na slavnostním otevření nové haly všichni chválili, děkovalo se. Dojmy zevnitř haly jsou opravdu impozantní. Takovou halu ve východních Čechách nemá vlastně nikdo. Téměř sedmdesátiletá historie tenisu si takové prostředí zaslouží. Přesto není možné  bez povšimnutí přejít námitky sousedů k výběru místa pro stavbu a někde i ke způsobu prosazování záměru.  Je jasné, že přímé spojení haly a stávajícího zázemí je velkým kladem areálu. To že zbyly jen 4 letní kurty je prý řešitelný problém, odměnou je celoroční tenisová sezóna v České Třebové bez přerušení, je to i přínos pro celé město.
Na slavnostním otevření jsem byl vybídnut redaktorem OIKTV ke sdělení svých dojmů. Musel jsem důrazně vysvětlil, že nejsem žádný nepřítel tenisu ani tenisové haly. Chválu na halu ode mne vlastně slyšet nechtěli, jen nějakou připomínku. Tady je:  Teprve když se začala zvedat konstrukce haly, tak se nejen mne, ale mnoha dalším lidem zejména z Parníka otevřely oči, že stavíme něco, co mohlo být postaveno někde jinde a třeba ani ne tak daleko. Ve Třebové nemáme koncepci nových sportovišť. Chtělo to (ne zcela fotogenickou) halu zakreslit do fotografie lokality a zveřejnit, zda je to to, co opravdu chceme. Ta hala zde bude třeba 100 let. Na jedné straně je škoda, že je tak poměrně "zastrčena", mohla být i u hlavní silnice a na druhé straně se do lokality mezi nízké rodinné domky opravdu jen málo hodí.
Připomenu ještě výběr lokality pro zimní stadion. Řešilo se to v letech 2000 - 2002.  Byla připravena studie pro lokalitu Křivolík na místě koupaliště, v Benátkách před řekou a také za řekou v místě uvažovaného parku Benátky, místo bylo i vykolíkované. Nakonec zvítězila vize sportovního areálu Skalka, moc se tehdy líbila. Nyní po 15 letech se stává realitou, i když v jiné skromnější podobně, která město tak nebolela. Původně měly být podzemní garáže pod  letním stadionem a velká městská sportovní hala na místě dnešního parkoviště. Halu za 60 milionů místo města postavil Pardubický kraj  také na dobrém místě. U tenisové haly se o jiné lokalitě než u kurtů Za Vodou neuvažovalo. Vždyť tam vlastně už na zimu (přetlakovou) halu stavěli spoustu let. Jiná místa se ani nehledala. Tenistům umístění vyhovuje, je to pro ně velká výhra. My ostatní si jistě zvykneme. Nic nám nezbývá. Zatímco na celý areál  Skalka můžeme být po všech stránkách pyšní, u tenisové haly budou na prezentacích a pohlednicích zejména interiérové pohledy. Ono tam v tenisovém areálu bylo těžké vymyslet něco jiného.

A tak jsem si na dalším snímku dovolil přemístit tenisovou halu k silnici I/14 do centra Parníku na parkoviště MARO a sousední zahradu, kam by se vešla a z tenisového areálu by sem přitom bylo blízko, "co by kamenem dohodil" (třeba po nově vybudované lávce100 -120 m). Po architektonické stránce by to asi nebyl pro Parník (v této podobě) jistě také žádný velký přínos, hala by již rozhodně nebyla tak zastrčená. Každý by jel okolo...  Teď už s tím ovšem nic neuděláme. Lokalita v centru Parníku je ovšem pro budoucnost jistě významná a využitelná. Neměla by dlouho zůstat ve stávající podobě...   (mm)


 Houbová vycházka s Martinem Mičkou se uskuteční v něděli 30. září dopoledne. Sraz v 9:00 u hříbku v Javorce.  

Pronajmu garáž v ulici Lučni, cena dohodou, v případě zajmu bližší informace na tel. 604201084