Přátelská návštěva hasičů z Biehainu 24. – 26. 8 2018

Poslední víkend v srpnu slavilo naše město 740. výročí od první zmínky o našem městě a současně slavili hasiči SDH Česká Třebová 145 let od svého založení. Členové SDH Parník tento termín považovali za nejlépe vhodný ke společnému setkání se svými přáteli – hasiči z partnerského hornolužického sboru dobrovolných hasičů FFW Biehain. Vloni jsme na naší návštěvě, která se konala u příležitosti 40. výročí vzájemných přátelských vztahů, kromě jiného navštívili základnu profesionálních hasičů v Görlitzu. 
Tuto návštěvu jsme tedy pojali trochu jinak než obvykle, kdy se naše jednotky společně s dalšími utkávaly v hasičském sportu. Pravdou totiž je, že první účastníci těchto vztahů již dávno nejsou ve věku, kdy by aktivně mohli běhat s hadicemi a bojovat s časem. Tato návštěva se tedy odehrála na kulturní úrovni. Po celou dobu, kdy k nám němečtí přátelé jezdí, vídají Litomyšl pouze z oken projíždějícího auta. Pouze někteří ji znají blíže ze svých osobních návštěv. Proto jsme se rozhodli jim představit město i zámek hodně zblízka. Obdivovali krásné náměstí, pěkná zákoutí i zámecké zahrady. Z prohlídky zámku byli nadšeni. Po pozdějším obědě v pivovaru Faltus jsme odpoledne navštívili v Javorce piknik, poté jsme naše hosty zavezli na nostalgické posezení u chaty  Florián. Dva nejpilnější hosté těm „novým“ ukazovali, kde přesně na svých prvních návštěvách na zemi v sále spali, vyprávěli historky, které se k Floriánovi vztahovaly.
Večer ale k vzájemnému utkání mezi našimi jednotkami přece jen došlo. V souboji ale nebylo vítězů ani poražených, vyhráli všichni, kteří se zúčastnili. Soutěžila totiž smíšená družstva v naprosto netradiční hasičské disciplíně – v bowlingu v Národním domě. Takže zvítězily – přátelství, pohoda a dobrá zábava. A tak to má být! Naši hosté odjížděli plni dojmů a dobrých pocitů. Ty jsme ostatně měli i my, vždyť ne všechny přátelské vztahy vydrží více než 41 let. Takže za rok se snad zase uvidíme v Biehainu. Je jen velká škoda, že naši občané nemohou vidět pospolitost, která v této malé vesnici asi 20 km od Görlitzu panuje. Veškeré oslavy jsou akcí celé vesnice.
Hana Frühaufová